Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2016 18:47
Čas čtení 0:00
Hopsuptralala

Míchání drinků, trávy nebo kokainu nemusí dopadnout dobře. Jaké pocity vyvolávají kombinace různých drog?

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL MARIHUANA
Uložit Uložené

Kde jsou hranice při kombinování návykových látek?

Na ulici, ve skupince přátel či v klubu dnes není žádný problém sehnat jakékoliv drogy. Ať už jde o legální a velmi populární alkohol nebo o nelegální látky, míchání jakýchkoli látek, ale ani jejich samostatné užívání, rozhodně není nejlepší nápad pro tvé zdraví. Všechny drogy by se daly rozdělit mezi stimulanty a sedativní, legální a nelegální, chemické a přírodní. Každá jedna droga je návyková a poškozuje tělo jak psychicky, tak i fyzicky. Nejčastějším důvodem pro zkoušení drog je zvědavost, nátlak party nebo nuda. Většina lidí, kteří se rozhodnou vyzkoušet drogy, neužívá tyto látky jednotlivě, ale v kombinacích. My ti přinášíme nejčastější případy a jejich dopad na tělo či mozek.

Alkohol a marihuana

Marihuanu pravděpodobně představovat nemusíme. Jde o sušenou bylinu obsahující účinnou látku THC s relaxačními, uklidňujícími a mírně euforickými účinky. Kombinace těchto dvou v současné době mezi mladými nejpopulárnějších drog je zaručený způsob, jak si přivodit nepříjemné pocity a zvracení. Stává se tak proto, že obě látky mají sedativní účinky a požívání jich dohromady prodlužuje a znásobuje opojení z marihuany, které může být až tak intenzivní, že vyvolá zvracení či závratě.

Alkohol a extáze

Extáze patří mezi velmi rozšířené párty drogy. Její účinnou látkou je MDMA a působí stimulačně a euforicky. Protože se většinou užívá na párty, není divem, že je často kombinovaná s alkoholem. Extáze, stejně jako alkohol, vysušuje, a proto je velká pravděpodobnost dehydratace. Extáze navíc zpravidla přebije opilost a lidé vypijí mnohem více alkoholu, než jsou schopni zvládnout. Kromě toho, že je to velká zátěž pro játra a ledviny, hrozí náhle přehřátí organismu a následná smrt.

Alkohol a LSD

Velmi častá a nebezpečná kombinace, která může snadno přivolat vážné psychické problémy jako například schizofrenii. Lidé v opojení alkoholu se často nechají přesvědčit od kamarádů či známých ke vyzkoušení LSD. Samotná látka LSD způsobuje halucinace a dezorientovanost. Alkohol zpravidla prodlužuje a znásobuje tento stav, což způsobí, že halucinace jsou tak intenzivní, že se člověk lekne a doslova zblázní, protože není vůbec schopen rozeznat realitu od stavů z drogy. LSD má stejně jako alkohol negativní dopad zejména na játra.

Alkohol a kokain

Protože kokain je stimulant a alkohol má sedativní účinky, tato kombinace je skvělý nápad, pokud si chceš přivodit infarkt či jiné poškození srdce. Alkohol sice prodlužuje stav z kokainu, ale pro tvé srdce a játra má opravdu nepříznivé účinky.

Alkohol a pervitin

Pervitin, stejně jako kokain a jiné stimulanty, zvedá srdeční tep, zvyšuje tělesnou teplotu a vysušuje. Rizika jsou tedy stejná jako u kokainu a alkoholu. Pervitin je chemický stimulant, jehož celý název je metamfetamin. Lidé ho často užívají místo extáze, protože je levnější a má delší účinek. Je však také mnohem škodlivější a návykovější. Při této kombinaci navíc hrozí otrava alkoholem, protože pervitin potlačuje pocity opilosti. Velmi intenzivně také poškozuje játra.

Alkohol a poppers

Poppers je těkavá látka a zároveň velmi silné afrodiziakum. Používá se obvykle pro intenzivnější sexuální vzrušení, ale také na párty. Stav z této látky trvá zpravidla pouze pár vteřin, avšak je velmi intenzivní. Při kombinování s alkoholem se může snadno stát, že člověk odpadne, protože alkohol znásobí už i tak silný účinek poppers.

Marihuana a extáze

Extáze je chemický stimulant a marihuana má sedativní účinky. Při kombinaci těchto dvou drog je vysoce nepravděpodobné, že pocítíte účinky marihuany. Lidé ji však užívají na uklidnění dojezdů (stav po vystřízlivění z drogy) po extázi. Může však způsobit paranoiu, dezorientaci nebo úzkost.

LSD a stimulanty

Tyto dvě látky mají odlišný účinek. Zatímco LSD vám vyvolá relaxační účinky, stimulanty vás „nakopnou“. Není proto nejlepší nápad zkoušet tuto kombinaci. Je vysoce pravděpodobné, že velmi zrychlí tep a vyvolá nepříjemné a živé halucinace a pocity dezorientace.

Kokain a jiné stimulanty

Je všeobecně známo, že stimulanty výrazně zvedají srdeční tep, teplotu těla a vysušují. Proto kombinace stimulantů může vést k infarktu, přehřátí (a poruchám mozku v důsledku přehřátí) či dehydrataci.

Lysohlávky a alkohol

Lysohlávky mají velmi podobný, avšak ne až tak intenzivní účinek jako LSD. Také poškozují játra a jejich kombinace má podobné účinky jako výše zmíněný alkohol a LSD.

LSD a marihuana

Kombinace těchto drog je velmi častá, zejména při nepříjemných stavech z LSD. Lidé si často myslí, že marihuana je uklidní nebo jim pomůže, ovšem opak je pravdou. Tato kombinace přinese ještě intenzivnější halucinace.

Šalvěj divotvorná a marihuana

Šalvěj divotvorná je sušina, která je populární zejména svými extrémně silnými a halucinogenními účinky. Ač opojení trvá krátce, je velmi intenzivní. Mnoho lidí ji kombinuje s marihuanou, protože to způsobí ještě silnější a intenzivnější halucinace a pocity. Tato kombinace je nebezpečná zejména z pohledu psychického zdraví.

Opiáty a stimulanty

Tyto dvě látky mají přesně opačný účinek. Zatímco po opiátech následují klidné stavy, pocity míru a podobně, na stimulantech jsou lidé schopni protančit celou noc. Nejčastější kombinací je heroin (opiát) a pervitin (stimulant). Kombinace těchto drog se obvykle užívá injekčně, a tudíž je extrémně škodlivá. Způsobuje vážné poškození jater, srdce a centrální nervové soustavy.

Článek má čistě informativní účel. Nikoho nenabádá ke konzumaci drog.

Domů
Sdílet
Diskuse