Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2017 17:51
Čas čtení 0:00
Radka T.

Pod belgickým městem vede pivovod. Systém v Bruggách je světový unikát

KULTURA
Uložit Uložené

Pivovod vyřešil dopravu uvařeného moku do stáčírny brilantním způsobem.

Zpočátku bláznivá myšlenka se stala realitou. V Bruggách tak vznikl opravdový unikát, pivovod vedoucí pod historickým centrem.

V minulých letech se objevovaly informace o tom, že středověké město Bruggy plánuje vybudovat pivovod. Ten se už mezitím podařilo zprovoznit, reportáž o něm nedávno přinesla i RTVS.

Jak vysvětlil Frederik Verstringe, provoz v historickém centru města přivedl pivovarníky k zpočátku bláznivému nápadu – vybudovat pivovod. Ten propojuje pivovar De Halve Maan se vzdálenější stáčírnou a nejenže usnadňuje život a práci, ale je také velkou atrakcí. Asi nikdo jiný si totiž nemůže říci, že kráčí po dlažbě v historických uličkách, pod kterou proudí tisíce litrů piva. To Bruggám dodává ještě přitažlivější atmosféru.

Jak dále řekl pro RTVS Frederik Verstringe, pivovarníci nechtěli odejít z centra a zejména pivovaru, který pochází ještě z roku 1856. „Nechtěli jsme opustit centrum města, protože je tu už jen jediný pivovar, který zůstal,“ řekl sládek.

A přestože by jejich přestěhování se mimo centra, do stáčírny, stálo méně peněz, s pivovodem to riskli. A nelitují. Na chuti piva se to prý nijak zvláštní neprojevuje. Pivovod oceňují i ostatní lidé žijící či pracující v centru, a to zejména kvůli tomu, že tam již nemusí manévrovat nákladní auta, což bylo v rámci historických uliček nepraktické i nepříjemné.

Pivovod stál čtyři miliony eur (102 milionů korun) a díky němu se podaří za hodinu naplnit 12 000 lahví, dodává RTVS. Peníze na něj se podařilo sehnat i pomocí crowdfundingové kampaně.

Zpět
Sdílet
Diskuse