Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2021 16:11
Čas čtení 1:21
Richard Bonde

Microsoft představil nový Windows 11. Má moderní design, skvělé funkce a prý bude rychlejší

Microsoft představil nový Windows 11. Má moderní design, skvělé funkce a prý bude rychlejší
Zdroj: Microsoft
TECH
Uložit Uložené

Uživatelé Windows se mohou těšit na nový systém již tento podzim.

Společnost Microsoft ve čtvrtek večer představila svůj nový operační systém Windows 11. Tuto událost jsme očekávali už před dvěma týdny, kdy Microsoft ohlásil plánované ukončení aktualizací pro Windows 10 v roce 2025 a den nato i datum představení nové verze.

Přestože americká společnost při představování Windows 10 slíbila konec numerických aktualizací, Windows 11 podle ní přináší tak velký pokrok v oblasti vzhledu i výkonu, že si zaslouží i vyšší číselné označení.

První věcí, které si uživatel nového Windows 11 všimne, je jeho grafické rozhraní. Přibyla krásná nová pozadí, redesignované ikony i nabídka Start a nesmí chybět ani přepracovaný design aplikací.

Doporučeno
V Age of Empires 2 si budeš moci zahrát za Čechy. Po více než 20 letech ti legendární videohra nabídne vozové hradby i Jana Žižku V Age of Empires 2 si budeš moci zahrát za Čechy. Po více než 20 letech ti legendární videohra nabídne vozové hradby i Jana Žižku 15. června 2021 9:59
windows 11
Zdroj: Microsoft

Velké změny se dočkala zmíněná nabídka Start, která se nově neotvírá v levém dolním rohu, ale ve středu obrazovky. Uživatel v ní najde velké ikony aplikací a programů, široké vyhledávací pole i inteligentní doporučení.

Další novinkou je centrum widgetů, které se vysouvá z levé strany obrazovky a obsahuje několik praktických oken včetně počasí, kalendáře, připomínek či cen akcií. Celé centrum lze samozřejmě přizpůsobit.

windows 11
Zdroj: Microsoft

Produktivní uživatelé ocení i nový způsob pořádání oken. Microsoft svou novou funkci nazývá „přichycení“ a pomocí ní je možné uspořádat na ploše až čtyři okna bez nutnosti zbytečného tahání a zmenšování. Stačí jediný klik.

Zlepšení se dočkaly i virtuální pracovní plochy, které se nově dají pojmenovat a jejich zobrazení je přehlednější a rozumnější. Šikovnost Windows stoupla i v Průzkumníku, který má zcela nové barevné ikony a zrychlí práci každému, kdo potřebuje hromadně přesouvat či kopírovat velké množství souborů.

windows 11
Zdroj: Microsoft

Hráči se na novém Windowsu 11 mohou těšit i na lepší optimalizaci výkonu při hraní her, integraci Xbox Game Pass do systému a ocenění si zaslouží i předělaný obchod Microsoft Store.

A nyní skutečně velká novinka – právě z tohoto obchodu se budou dát do Windows 11 stahovat i aplikace pro Android. Mnozí se už proto nebudou muset natahovat za smartphonem, když budou chtít navštívit například Instagram, Tiktok nebo kteroukoli jinou aplikaci, které to ve webovém prohlížeči příliš nesvědčí.

Nový Windows 11 ještě není dostupný pro veřejnost, to by se však mělo změnit už tento podzim. V případě, že se zaregistruješ do Windows Insider Programu, můžeš se stát jeho betatesterem již brzy.

Zpět
Sdílet
Diskuse