Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2021 12:12
Čas čtení 1:53
Vojtěch Vanda

AKTUALIZACE: Zeman se k tornádu vyjádří v sobotu večer, do zasažených oblastí poslal vojáky Hradní stráže

AKTUALIZACE: Zeman se k tornádu vyjádří v sobotu večer, do zasažených oblastí poslal vojáky Hradní stráže
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ
Uložit Uložené

Český prezident Miloš Zeman se ke katastrofě na jižní Moravě vyjádří o víkendu.

AKTUALIZACE: Prezident vyslal vojáky Hradní stráže do postižených oblastí, aby pomohli občanům s odstraňováním následků bouře a tornáda. V sobotu večer Zeman vystoupí s projevem.

Český prezident Miloš Zeman se veřejně vyjádří ke katastrofě na jižní Moravě způsobené ničivým tornádem sobotu večer. Událost, během níž přišlo mnoho lidí o střechu nad hlavou, někteří lidé o život a stovky lidí skončilo v nemocnic, okomentoval také mluvčí Jiří Ovčáček vzkazem od prezidenta. Zeman má také promluvit do televize v Partii Terezy Tománkové na CNN Prima NEWS.

Doporučeno
Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty 25. června 2021 10:18

„Prezident republiky Miloš Zeman děkuje integrovanému záchrannému systému za pomoc při náhlé přírodní katastrofě, stejně tak děkuje starostům, hejtmanům a členům vlády,“ napsal Ovčáček na Twitter, přičemž nevynechal emotikon české vlajky u prezidentova jména. „Prezident republiky vyjadřuje účast občanům, kteří čelí dramatickým následkům řádění přírodního živlu,“ dodal.

Katastrofu okomentovala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která ještě v jednu hodinu ráno informovala na Twitteru o tom, že Slovensko zasílá přes hranice pomoc. Podobně se také zachoval rakouský kancléř Sebastian Kurz, který také informoval o zaslané pomoci z Rakouska.

Prezident vyslal vojáky Hradní stráže do postižených oblastí, aby pomohli občanům s odstraňováním následků bouře a tornáda. Později také Zeman oznámil, že v sobotu večer vystoupí s projevem, kde se ke katastrofě veřejně vyjádří.

Vláda reagovala okamžitě

Vládní představitelé České republiky na druhou stranu reagovali okamžitě. Nejprve reagoval  premiér Andrej Babiš (ANO), jenž kvůli počasí nemohl přiletět do Česka z Bruselu a situaci řešit osobně. Koordinaci pomoci proto převzala vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), která o situaci informovala skrze Twitter. Podobně  pracoval přes noc i ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

K situaci se vyjádřili i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Ten zároveň poděkoval za pomoc přeshraničním sousedům.

Zpět
Sdílet
Diskuse