Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 9:09
Čas čtení 1:04
Kamila Šebestová

Vrah George Floyda jde na 22,5 roku do vězení. Pozůstalé rodině vyjádřil soustrast

Vrah George Floyda jde na 22,5 roku do vězení. Pozůstalé rodině vyjádřil soustrast
Zdroj: Getty Images/Stephanie Keith
NEWS
Uložit Uložené

Derek Chauvin bude ve vězení sedět dlouho. V pátek večer o tom v USA rozhodl soud.

Bývalého policistu z Minneapolisu odsoudili za vraždu George Floyda na 22,5 roku. Vysoký trest pro Dereka Chauvina požadovaly tisíce lidí po celém světě, zejména hnutí Black Lives Matter. Finální rozsudek vynesl soudce Peter Cahill, který veřejnost ujistil, že jeho rozhodnutí neovlivnil postoj veřejnosti.

„Tento rozsudek vychází z vašeho zneužívání důvěry a pravomoci, a rovněž krutosti, kterou jste dal najevo Georgi Floyodovi,“ řekl Peter Cahill odsouzenému. Dodal, že ačkoli rozhodnutí neudělal na základě empatie, vzal v úvahu bolest, kterou cítí rodiny (kde došlo k podobným incidentům), zejména příbuzní George Floyda.

Doporučeno
Smrt mladého muže z Teplic nesouvisí se zákrokem policistů, uvádí pitevní zpráva Smrt mladého muže z Teplic nesouvisí se zákrokem policistů, uvádí pitevní zpráva 21. června 2021 16:20

Ačkoli prokurátor navrhl, aby Derek Chauvin ve vězení strávil až 30 let, veřejnost reaguje na rozsudek pozitivně. Během soudního řízení měli svědci či poškození několik emotivních projevů. Pouštěli i video 7leté dcery George Floyda, která svému otci vzkazovala, že ho miluje a chybí jí.

„Chci to vědět přímo od něj. Co sis v té chvíli myslel? Co se ti honilo hlavou, když jsi měl koleno na krku mého bratra?“ adresoval bratr George Floyda otázky Dereku Chauvinovi, přičemž plakal. „Když jsi viděl, že už má na sobě pouta a že nepředstavuje žádnou hrozbu, proč si alespoň nevstal? Proč jsi tam zůstal?“

Doporučeno
Miluje luxus, ale taky zaplatil za pohřeb zavražděného černocha George Floyda. 10 zajímavostí o životě Floyda Mayweathera Miluje luxus, ale taky zaplatil za pohřeb zavražděného černocha George Floyda. 10 zajímavostí o životě Floyda Mayweathera 5. června 2021 14:30

Terrence Floyd vzpomínal na incident zachycený na policejní kameru, kdy Derek Chauvin devět minut klečel na krku George Floyda. Ačkoli George Floyd opakoval, že nemůže dýchat, Derek ho nepustil. Po zatčení zemřel. Do incidentu byli zapleteni ještě další tři policisté. Ty čeká soudní líčení v srpnu.

Derek Chauvin u soudu před vynesením verdiktu vyjádřil pozůstalé rodině soustrast.

„Chci rodině George Floyda vyjádřit soustrast. Doufám, že jí to přinese alespoň částečný klid v duši. V budoucnu se však ještě objeví další zajímavé informace,“ řekl bývalý policista.

Domů
Sdílet
Diskuse