Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 10:33
Čas čtení 1:07
Kamila Šebestová

S takovýmto zákonem v EU nemáte co dělat. V Bruselu se hádali kvůli právům LGBT+ komunity

S takovýmto zákonem v EU nemáte co dělat. V Bruselu se hádali kvůli právům LGBT+ komunity
Zdroj: Unsplash/Daniel James/na voľné použitie
NEWS
Uložit Uložené

Maďarský premiér se stal terčem kritiky. Kritizovali ho za diskriminaci LGBT+ komunity, ale také nezákonné čerpání z eurofondů.

V Evropském parlamentu se strhla hádka kvůli právům LGBT+ komunity. Poslanci měli na programu projednat kontroverzní maďarský zákon, podle kterého školy nemohou zobrazovat studentům pod 18 let LGBT+ obsah.

Belgický premiér inicioval dopis evropským institucím. Ty měly podle portálu Aktuálně.cz přezkoumat, zda není maďarský zákon v rozporu se základní smlouvou EU o diskriminaci na základě sexuální orientace.

Doporučeno
Spolužák na mě křičel, že by mě měli vzít do Osvětimi, říká 14letý transgender chlapec Michael Spolužák na mě křičel, že by mě měli vzít do Osvětimi, říká 14letý transgender chlapec Michael 25. dubna 2021 9:30

Tento dopis podepsala většina lídrů členských států. Během jednání v parlamentu proti Viktoru Orbánovi vystoupilo několik poslanců, včetně belgického, lucemburského či nizozemského premiéra. Ten napadl Viktora Orbána ostrými slovy:

„Proč vlastně zůstáváte v EU? S takovým zákonem nemáte v EU co dělat,“ kritizoval maďarského premiéra Holanďan Mark Rutte.

K ostré kritice Viktora Orbána se přidal i švédský premiér Stefan Lofven. Podle Aktuálně.cz vyslovil nahlas hypotézu o tom, že Orbánova rodina nezákonně čerpá z eurofondů, a proto chce setrvat v EU.

„Musím říci, že švédští občané nemají nejmenší chuť posílat peníze státu, který se takto chová,“ řekl Švéd Stefan Löfven.

Představitelé maďarské vlády svou zemi bránili Viktora Orbána. Ministryně Judita Varg hned po hádce s evropskými poslanci napsala na Orbánovu obranu Tweet:

„Dnešní vyjádření nizozemského premiéra Marka Rutteho není nic jiného než vydírání. Maďarsko nechce opustit EU. Naopak, chce ji ochránit před pokrytci.“

Domů
Sdílet
Diskuse