Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 15:22
Čas čtení 0:53
Tímea Krauszová TASR

VIDEO: Muž natáčel tornádo na Moravě i v době, kdy ničilo jeho vlastní dům

VIDEO: Muž natáčel tornádo na Moravě i v době, kdy ničilo jeho vlastní dům
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek
NEWS
Uložit Uložené

Jak to vypadá, když se přes tvou ulici přežene tornádo?

Tornádo na jižní Moravě má na svědomí pět lidských životů. Desítky dalších lidí jsou zraněny a stále v lékařské péči a desítky domů budou muset zbourat. Místní obyvatelce se podařilo na kameru mobilu zachytit ničivou sílu, když se tornádo prohnalo jejich ulicí. Výsledkem jsou silné záběry, vítr bral vše, co mu stálo v cestě.

Doporučeno
VIDEO: Letecké záběry ukazují, jakou pohromu tornádo napáchalo. Pás škod je dlouhý 26 kilometrů VIDEO: Letecké záběry ukazují, jakou pohromu tornádo napáchalo. Pás škod je dlouhý 26 kilometrů 26. června 2021 14:56

Tornádo na vlastní oči

Tmavá zatažená obloha a silný déšť byly ten nejmenší problém. Přímo před očima (a zapnutou kamerou) jeden z obyvatel obce Lužice na Moravě se zformovalo tornádo. Kameru nevypnul, ani když se hnalo přes ulici, v níž žije, a ničilo jeho vlastní dům. Na videu jdou vidět zejména porozbíjená okna, ale tornádo bralo i střechy či auta.

Všechny domy kontrolují statici, zatím rozhodli, že 71 z nich budou muset zbourat. Ve všech obcích se na plné obrátky pracuje na odstraňování způsobených škod. Pomáhají stovky dobrovolníků a hasičů. V oblasti je nasazena armáda.

„V obcích zřídíme informační místa, aby lidé, kteří potřebují pomoc nebo ji – naopak – nabízejí, věděli, kam se obrátit, jak postupovat,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich. Centra budou shromažďovat požadavky od starostů i jednotlivců.

Doporučeno
Sbírka pro Moravu: Pomoc pro obce zasažené tornádem je obrovská, policie ale prosí dobrovolníky, aby přicházeli pěšky Sbírka pro Moravu: Pomoc pro obce zasažené tornádem je obrovská, policie ale prosí dobrovolníky, aby přicházeli pěšky 26. června 2021 12:08

O všechny, kteří přišli o střechu nad hlavou, je postaráno. Většina z nich našla útočiště u svých příbuzných. Malá část přespává v prostorách, které postiženým živelnou pohromou vyčlenily obce. Tornádo, které se ve čtvrtek vyskytlo na jižní Moravě, bylo nejtragičtějším v Evropě od roku 2001.

Domů
Sdílet
Diskuse