Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. června 2021 19:55
Čas čtení 3:18
Vojtěch Vanda

Češi postoupili do čtvrtfinále Eura! Nizozemce porazili 2:0

Češi postoupili do čtvrtfinále Eura! Nizozemce porazili 2:0
Zdroj: ČTK/AP/Bernadet Szabo
SPORT EURO 2021
Uložit Uložené

Osmifinálový zápas nabídl všechno – plné tribuny, červenou kartu, čisté konto Vaclíka i české góly.

Velký den D nadešel. Česká republika se postavila silnému Nizozemsku na mistrovství Evropy v Budapešti v osmifinále. Na stadionu, kde čeští fanoušci hnali ve velkém počtu své svěřence, v první polovině gól nepadl. Vyrovnanou hru přiklonilo na stranu Česka nejprve vyloučení de Ligta, a následně gól v 68. minuty z hlavy Tomáše Holeše.

A úžasný Holeš figuroval i v druhém českém gólu, kdy v 80. minutě obešel Wijnalduma a nechal Patrika Schicka, jenž uklidil míč do brány. Češi si tak po skvělém výkonu zahrají čtvrtfinále turnaje s Dánskem!

Doporučeno
Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? 22. června 2021 10:36

Takovou atmosféru český tým na turnaji ještě nezažil. Dočkal se jí až v prvním vyřazovacím zápase na Euru, když postoupil ze skupiny D společně s Anglií a Chorvatskem. K osmifinále, ozbrojen podporou tisícihlavého davu českých fanoušků na vyprodaném stadionu v Budapešti, nastoupil proti vítězi skupiny C Nizozemsku v neobvyklé sestavě. K té trenéra Šilhavého a jeho tým donutily žluté karty a zranění.


Po utkání s Anglií bylo jasné, že do zápasu nenastoupí vykartovaný kapitán Slavie Jan Bořil. Šilhavý proto ukázal na Pavla Kadeřábka z Hoffenheimu, jenž se na turnaji objevil poprvé. Dalším problémem bylo zranění kapitána Vladimíra Daridy, jejž do hry nepustila zraněná noha, a tak se uprostřed českých řad odehrála rošáda: na Daridovo místo nastoupil Antonín Barák a Jakuba Jankta nalevo nahradil hned od začátku Petr Ševčík. A vedle Tomáše Součka se znovu postavil Tomáš Holeš. 

Nizozemci neměli moc důvodů měnit svůj kádr. Jak se ukázalo, až tedy na zápas s Ukrajinou, kde dostali 2 góly, mají bezchybnou obranu, kvalitní útok a vůbec jedny z nejlepších hráčů na světě. Před osmifinále tak v jejich týmu proběhla oproti zápasu se Severní Makedonií jen jedna změna v základní jedenáctce, když Gravenbercha nahradil v záloze de Roon.

Vyrovnaná hra

Od začátku zápasu bylo vidět, na které straně je kvalita. V první desetiminutovce nebylo o tom, kdo kraluje na hřišti, pochyb, jelikož si Oranjes dokázali vytvořit hned dvě gólovky, do nichž se ještě nedala započítat de Ligtova hlavička z ofsajdu v 7. minutě. U české zadní řady, jak jsme si v poslední době zvykli, vládla na začátku zase nedisciplinovanost a nepřesnost, jež tikaly jak časovaná bomba.


České obraně kromě nizozemské poziční hry dělaly problém hlavně úniky agilních křídel po stranách, kde jak Coufal, tak Kadeřábek úplně nestíhali. Postupem času se však ukázalo, že i Češi dokáží vystrčit růžky. Ve 22. minutě dokázal Masopust vybruslit s pomocí Coufala a Ševčíka z pravé strany, a po následném Ševčíkově centru lízl hlavou míč Tomáš Souček, jehož teč ale minula Stekelenburgovu bránu.Ve 28. minutě se zase pokusil překvapit nizozemského brankáře Patrik Schick, nicméně bez úspěchu.


Po půlhodině ale čeští reprezentanti zvládli číst tempo hry, a dařilo se jim Nizozemce nulovat již během přechodové fáze ve středu hřiště. Ve 38. minutě měli Česko dokonce největší tutovku poločasu, kdy Souček vyhrál balon, poslal ho Masopustovi, a ten naservíroval míč Barákovi, jehož placírku ale de Ligt vytěsnil na roh.

Z protiútoku se zase dostal přes křídlo do Vaclíkova vápna Dumfries, centrovaný míč však naštěstí Vaclík odrazil kolenem a poslal jej do chumlu bílých českých dresů. A jelikož byl van Aanholt nalezen během Depayovy akce v dalším ofsajdu, vyrovnaná hra s brejky na obou stranách vydržela až do konce první půle.

Doporučeno
Anglie porazila Česko 1:0. Češi ve skupině končí třetí Anglie porazila Česko 1:0. Češi ve skupině končí třetí 22. června 2021 22:52

Nizozemci v desíti

Úplný začátek druhé půle se nesl ve znamení zranění. Dumfries zahrál loktem proti Pavlu Kadeřábkovi, který, přestože byl otřesen, nakonec pokračoval ve hře dál. Neplánovaná pauza tak uklidnila začátek zápasu. Zdánlivý klid byl ale jen klid před bouří. V 52. minutě měli Nizozemci gól jak na talíři, avšak výtečný Vaclík ukradl Malenovi v sólo úprku míč z nohou. Z protiútoku zase utíkal do útoku Schick, jenž se dostal do souboje se de Ligtem, a ten po uklouznutí jako poslední zahrál úmyslně rukou, a VAR jej poslal v 54. minutě do šaten.


Ač v početní nevýhodě, zpočátku se nezdálo , že by to Nizozemcům vadilo. Změnila se však poziční hra; najednou Češi byli celkem, kteří přebrali tempo hry a celkovou rozehrávku. Poté přišla v 64. minutě obrovská gólová příležitost, nicméně Kadeřábek i přes klidné zpracování nedokázal obstřelit nizozemskou obranu. Češi ale neustávali v tlaku, vycítili šanci a tlačili se před branku, a ukázalo se, že je to to pravé V 68. minutě totiž přiletěl přímý kop na hlavu Tomáše Kalase, jenž vrátil na Tomáše Holeše, a ten uklidil míč to Stekelenburgovy brány.


Od 75. minuty se Češi snažili ukončit zápas druhým gólem, avšak ani Barák ani Masopust nenašli cestu do nizozemské sítě. Třetí pokus ale vyšel – v 80. minutě se totiž přiřítil skvělý Holeš, obešel Wijnalduma a nechal Patrika Schicka uklidit míč za Stekelenburga. Nizozemcům tak nezbývalo nic jiného, než vystřídat a zariskovat. Český tým však skvěle bránil a ani během dlouhého šestiminutového nastavení Nizozemce do ničeho nepustil. 


Češi potvrdili, že na Nizozemce umí, po 17 letech vyhráli zápas ve vyřazovací fázi podobného turnaje a zahrají si čtvrtfinále s houževnatými Dány v Baku.

Domů
Sdílet
Diskuse