Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2021 9:30
Čas čtení 4:11
Richard Balog

TOP 10: Nejlepší rapové skladby zpoza velké louže první poloviny roku 2021

TOP 10: Nejlepší rapové skladby zpoza velké louže první poloviny roku 2021
Zdroj: Quality Control Music
HUDBA
Uložit Uložené

Během uplynulých 6 měsíců jsme slyšeli množství kvalitního rapu a vybrat 10 nejlepších skladeb nebylo vůbec jednoduché.

Rap naštěstí nepatří mezi hudební žánry, u kterých by byla nouze o nové skladby. To platí nejen v našem domácím prostředí, ale zejména v zahraničí. Těžko se to sice srovnává, ale například na území Spojených států se téměř každý den najde někdo, kdo vystřelí raketově rychle na vrchol žebříčků na Spotify, Apple Music nebo Billboard Hot 100. Jejich cesta do zapomnění však často bývá ještě rychlejší. 

Zachytit všechny novinky je nadlidský úkol, přesto jsme za uplynulých 6 měsíců slyšeli množství kvalitního rapu a toto je náš výběr TOP 10 nejlepších skladeb od zámořských interpretů

Svou pozici obhájili zkušení hráči, jako například Drake nebo Travis Scott, ale o místo na výsluní se pokoušejí i mladší kolegové z branže. Kategorií samou o sobě jsou skladby vydané až po smrti samotného interpreta, které v nás vyvolaly silné emoce a nostalgii. Na mysli máme nová díla od DMXe a Pop Smoka. 

Čestné uznání si kromě námi vybraných skladeb zaslouží i interpreti jako J. Cole, 42 Dugg, Roddy Ricchi, Young Thug, Gunna a další, jejichž novinky se do nejužšího seznamu nakonec nedostaly.

Názory prezentované v tomto článku nejsou názory celé redakce.
Doporučeno
Dřív ses v Bravíčku dozvěděl o kapele Tupac a z rádií hrál jen Coolio, říká  autor první knihy o českém rapu (Rozhovor) Dřív ses v Bravíčku dozvěděl o kapele Tupac a z rádií hrál jen Coolio, říká autor první knihy o českém rapu (Rozhovor) 16. června 2021 9:00

10. Saweetie feat. Doja Cat – Best Friend

Úvod výběru si pro sebe nechali Saweetie s Doja Cat. Ženský rap ve Spojených státech je na úplně jiné úrovni než u nás a skladba Best Friend je toho důkazem. Rádiový hit, který ovládl i sociální síť Tiktok, kombinuje rychlé tempo s chytlavým refrénem a obě interpretky předvádějí své maximum. Letní videoklip plný obnažených ženských těl, létajících bankovek a luxusního oblečení je jen sladkou třešničkou.

9. DMX feat. JAY-Z & Nas – Bath Salts 

Album s názvem Exodus, na kterém DMX pracoval poslední rok, bohužel vyšlo až měsíc po raperově úmrtí. Nejvýraznějším bodem celého projektu je spolupráce velikánů, z nichž každý svým způsobem formoval scénu a dějiny žánru. 

X, JAY–Z i Nas měli mezi sebou v minulosti větší či menší spory, ale skladba Bath Salts je nadčasovou klasikou, která je všechny ukončila. Přísná produkce doplněná o upřímné řádky reprezentantů východního pobřeží je balzámem na duši pro všechny fanoušky rapu z 90. let.

8. DJ Khaled feat. Lil Baby & Lil Durk – EVERY CHANCE I GET

DJ Khaled je mistrem svého řemesla, tedy ve spojování nejzvučnějších jmen na hudební scéně. Naposled nás o tom přesvědčil na albu s názvem KHALED KHALED, které představil 30. dubna. 

Své sloky dodali na 11. sólový projekt známého producenta Justin Bieber, Justin Timberlake, Drake, Post Malone nebo Megan Thee Stallion, avšak všechny jmenované zastínili Lil Baby a Lil Durk ve skladbě EVERY CHANCE I GET. Spolupráce mezi hvězdami na vrcholu svých sil někdy nefungují podle představ, ale tato splnila očekávání a my tento do jisté míry motivační banger prostě milujeme.

7. Pop Smoke – AP

Skladba AP s průvodním videoklipem je dokonalým obrazem toho, proč se Pop Smoke stal hvězdou. Dnes už bohužel zesnulý interpret ve svém typickém melodickém barytonu rapuje do úderné produkce od tandemu 808Melo a Rico Beats, který odvedl skvělou práci. Věříme, že podobných skladeb má vydavatelství ve sbírce ještě několik a postupně je vydají.

6. Polo G feat. Lil Wayne – Gang Gang

Polo G patří mezi nejvýraznější tváře současného rapu a svým v pořadí třetím sólovým albem s názvem Hall of Fame udeřil hřebíček na hlavičku. Důkazem nejsou jen čísla z prodejů, ale i to, že má jako jediný interpret ve výběru dvojnásobné zastoupení.

Do skladby Gang Gang navíc dodal sloku i Lil Wayne a toto spojení různých generací je skvělé. Během necelých tří minut spojují oba rapeři trefně různé události a zároveň posílají odkazy kolegovi Snoop Doggovi, Marthě Stewart nebo Johnu Caliparimu, který patří mezi nejúspěšnější univerzitní trenérů v basketbalu.

5. Migos – Straightenin

Culture 3 patřil mezi nejočekávanější rapová alba roku 2021 a musíme uznat, že Quavo, Offset i Takeoff zajistili i tentokrát  několik chytlavých klubových hymen. Mezi 19 skladbami jsme vybrali skladbu Straightenin, která se opírá o jednoduchý, ale hypnotický refrén a charakteristické střídání zmíněných členů Migos. 

V případě, že už jsi pochyboval o schopnostech jednotlivých raperů doručit obdobně kvalitní řádky jako při jejich vzestupu, tento banger tě rychle přesvědčí o opaku.

4. Baby Keem feat. Travis Scott – durag activity 

Dvacetiletý Baby Keem zatím nepatří mezi nejznámější interprety, ale svou debutovou spolupráci zvládl na výbornou, a to i díky Travisu Scottovi, který nezůstal své pověsti nic dlužen a potvrdil svou pozici mezi rapovou elitou. 

Skladba s názvem Durag Activity je náladová a pravděpodobně nesedne každému, ale má originální zvuk, hraje plynule a Baby Keem se nenechal zastínit slavnějším kolegou, jako tomu bývá často zvykem. O tomto talentovaném interpretovi z Kalifornie ještě určitě uslyšíš.

3. Lil Tjay feat. 6LACK – Calling My Phone

Pomyslnou bronzovou příčku si pro sebe nechali Lil Tjay s kolegou 6LACKem, jejichž rapová balada Calling My Phone pohladí na duši nejen čerstvě svobodné jedince. Zatímco rodák z Bronxu naplno projevuje své pocity po nevydařeném vztahu, atlantská R&B hvězda dodává skladbě cit. 

I když jsou některé verše významově trochu plytké, jde o upřímný projev emocí, které s sebou přináší každý rozchod. A právě to nás baví na Calling My Phone nejvíce.

2. Polo G – RAPSTAR

Jak jsme zmiňovali už na 6. příčce u skladby Gang Gang, je raper Polo G aktuálně ve vrcholové formě. Všechny své lyrické i rytmické schopnosti naplno předvedl během necelých tří minut na tracku Rapstar s povedeným průvodním videoklipem. Dvaadvacetiletý interpret v jeho úvodu rozdává klíče od luxusních automobilů několika svým přátelům. 

O produkci se postaralo duo ve složení Einer Bankz a Synco, což je zárukou nejen kvality, ale i originality, a to platí v daném případě dokonale. V samotném textu Polo G zmiňuje hned několik citlivých témat včetně toho, že byl svědkem několika zbytečných vražd nebo že jistý čas trpěl úzkostmi. Zároveň je upřímný v otázce toho, co přichází se slávou a s bohatstvím.

1. Drake – What's Next

Pravděpodobně nikdo nemůže pochybovat o tom, že právě Drake ovládl uplynulou dekádu a v nastoleném trendu plánuje pokračovat i nadále. Všichni fanoušci kanadského rappera už netrpělivě očekávají konec léta, kdy by mělo konečně spatřit světlo světa album Certified Lover Boy. 

Ještě předtím nás ovšem Champagne Papi potěšil krátkým EP, na kterém figuruje skladba What’s Next. Ve výběru lze očekávat společný track s Lil Babym, my jsme ale sáhli po sólo záležitosti se skvělou atmosférou, která pravidelně rotuje v našem playlistu i během letních dnů. Drake je globální superstar a velmi dobře ví, jak udělat hit pro masy.

I'm makin' a change today, the liquor been takin' the pain away
I heard you was givin' your chain away, that's kinda like givin' your fame away

Doporučeno
Chci vypadat jako postavička z anime, tvrdí Whtevr. Nenazval bych se raperem, baví mě zpívat o blbostech, nejsem depkař Chci vypadat jako postavička z anime, tvrdí Whtevr. Nenazval bych se raperem, baví mě zpívat o blbostech, nejsem depkař 31. května 2021 14:30
Zpět
Sdílet
Diskuse