Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2021 15:19
Čas čtení 0:44
Kamila Šebestová

V Norsku budou muset influenceři své fotky označit, pokud je retušovali, jinak jim hrozí pokuta

V Norsku budou muset influenceři své fotky označit, pokud je retušovali, jinak jim hrozí pokuta
Zdroj: Unsplash/Gabrielle Henderson/volně k užití
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Platí to i v případě, že na fotku přidají filtr.

V Norsku se influenceři budou muset přiznat, když je jejich fotka vyretušovaná nebo upravená filtrem. Bude se to týkat sociálních sítí Instagram, Snapchat či Tiktok.

Zvětšené rty, zúžené pasy či retušování svalů budou muset podle portálu Vice News influenceři na sociální síti označit, aby uživatelé viděli, že jde o upravené fotky, a nikoli o realitu. Vláda chce tímto krokem zlepšit celkové sebevědomí mladých lidí a jejich vnímání svého těla.

Doporučeno
Jsem milenec, který si na konci schůzky odnáší obálku. Moje klientky jsou provdané osamělé ženy, říká gigolo Dominik (Rozhovor) Jsem milenec, který si na konci schůzky odnáší obálku. Moje klientky jsou provdané osamělé ženy, říká gigolo Dominik (Rozhovor) 29. června 2021 13:01
instagram influencer
Zdroj: Unsplash/Gabrielle Henderson/volně k užití

„Mladí lidé jsou vystaveni obrovskému tlaku na to, aby vypadali dobře. Ten plyne ze sociálních sítí a z reklam, kde jsou fotky modelek často retušované. Mladí lidé mají proto pocit, že musí dosáhnout ideálu krásy, kterého se ve skutečnosti dosáhnout nedá,“ vysvětlili návrh zákona norští poslanci.

Uvidíme, jaký vliv bude mít návrh zákona na norskou internetovou „elitu“. Několik influencerů ho dokonce podpořilo. Pokud se však zákonem někteří odmítnou řídit, čeká je stíhání a pokuta.

Po této změně volalo několik aktivistických skupin. Podpořilo ji i norské ministerstvo rodinných záležitostí. Jeho zástupci poukázali na to, že nereálné zobrazování lidského těla zapříčiňuje problémy s psychickým zdravím a sebevědomím. Podle nich takový typ internetové kultury přispívá k šíření nejistoty ve společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse