Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2021 11:30
Čas čtení 2:37
Dominik Vetrák

Recenze: Toto je Amerika plná rasistů, zlodějů, vrahů a ideologických lídrů. A je to pořádná animovaná zábava

Recenze: Toto je Amerika plná rasistů, zlodějů, vrahů a ideologických lídrů. A je to pořádná animovaná zábava
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Parodie, u které se zasměješ, ale nečekej od ní nic víc.

Od ohlášení filmu America: The Motion Picture jsme očekávali zábavný animák s velkým množstvím humoru, originálním příběhem a se skvěle napsanými postavami. Dostali jsme o něco méně.

Snímek je alternativní rekonstrukcí slavných dějin USA, primárně je zaměřen na boj o nezávislost amerických kolonií. Avšak Deklarace nezávislosti Spojených států amerických se v této verzi historie neobešla bez problémů.

Doporučeno
5 nejhorších filmů tohoto roku: pohořela kina i Netflix. Od těchto snímků jsme čekali více 5 nejhorších filmů tohoto roku: pohořela kina i Netflix. Od těchto snímků jsme čekali více 1. července 2021 14:35

Benedict Arnold narušil schůzi revolucionářů a všechny jako vlkodlak vyvraždil. Následně zabil Abrahama Lincolna a George Washington se rozhodl pomstít svého nejlepšího přítele a stát se prvním prezidentem Ameriky. A ještě je tu i pár dalších slavných historických osobností včetně Thomase Edisona.

Už ti je tedy jasné, že roky příliš nesedí (mimo jiné) a že v tomto filmu se absolutně nemůžeš řídit realitou či historickou přesností. Tvůrci si ve filmu dělají, co chtějí, a dělají to převážně formou parodie zakomponované do příběhu.

Samotný příběh není ničím výjimečný. Jde o parodie agresivních Američanů pokoušejících se zbavit nadvlády Britů (samozřejmě tvůrci si dělají legraci i z nich, i když zcela klišovitým způsobem přes jejich slavný čaj) – a to je v podstatě celá struktura děje.

Animák má hodinu a půl, takže se jede téměř po celou dobu stopáže na plný plyn. Určitě se nebudeš nudit, ale zvláště na začátku budeš možná trochu ztracený, protože na tebe tvůrci házejí jména historických osobností a událostí, takže pokud nejsi sžitý s americkou historií, nepochopíš všechny vtipy a narážky, což je rozhodně škoda, protože některé z nich jsou opravdu povedené.

America: The Motion Picture
Zdroj: Netflix

Pár vtipů je slabších, ale to vůbec nevadí, protože se tě tvůrci pokoušejí pobavit téměř v každé scéně (a většinou se jim to daří). Ať už je to nenápadná narážka nebo sociálně-politický komentář, vizuální gag (motorka na poušti byla absolutně geniální), vtipné dialogy, nebo parodování slavných značek, v průběhu filmu jsme se zasmáli hned několikrát, takže tvůrcům jejich záměr natočit opravdu zábavný animák vyšel. Humoru tedy udělujeme dva palce nahoru.

Absence promyšleného a zajímavého příběhu nám až tak nevadí. Byl prostě v pořádku a splnil svůj účel, když spojil jednotlivé postavy a dal prostor na parodování takových filmů jako Rychle a zběsile, Star Wars, Pán prstenů, Piráti z Karibiku, Avengers a mnoha dalších. Důležitou součástí filmu byly postavy. Ty jsou velmi různorodé jak vzezřením, tak svými charaktery. Trochu jsme však například nepochopili, proč byl v této verzi Thomas Alva Edison ženou.

Raději bychom byli, kdyby se tvůrci zaměřili na skutečné ženské vědkyně, ale to je jen detail. Celkem nás bavil George Washington s motorovými pilami místo mečů a i Jason Mantzoukas jako Samuel Adams (Uncle Sam). Mantzoukas má nezaměnitelný hlas, který okamžitě poznáš, a role vyšinutého Američana se zálibou v zabíjení tomu dodává neuvěřitelné grády.

America: The Motion Picture
Zdroj: Netflix

Celkem nám sedl i styl animace, který vyvrcholí velkou akční sekvencí na konci. Ta už absolutně nedává smysl a chrlí jeden popkulturní odkaz a vtip za druhým. Během celé stopáže vlastně vůbec nemáš čas zamýšlet se. Po prvních minutách plných vysvětlování děje a alternativní historie už můžeš vypnout mozek a nechat se unášet bizarními vtipnými scénami.

Aby však byl film zapamatovatelný a výraznější, potřeboval by mnohem lepší příběh a originálnější postavy. V konečném důsledku nevyužil svůj potenciál naplno a namísto originálního sci-fi animáku o alternativní historii jde o animák plný zábavné parodie a fajn hereckých výkonů. Záleží tedy jen na tom, co od něj očekáváš a co ti má poskytnout.

America: The Motion Picture
Zdroj: Netflix

Pokud je to zábava, humor a slušná technická stránka, budeš spokojen. Pokud však čekáš hluboký příběh a propracované charaktery postav, budeš zklamán. My jsme někde mezi, ale v první řadě jsme se těšili na dobrou komedii a tu jsme dostali, takže s přimhouřenýma očima udělujeme sedm bodů z deseti.

P.S.: Velká část humoru a parodie spočívá v poukazování na hříchy svobodné Ameriky, která svou svobodu vybudovala na kostech otroků a etnických menšin utlačovaných a zneužívaných právě Američany. Pokud patříš mezi ty, kteří nemají v oblibě diskuse o systémovém rasismu v USA a o jejich tyranském chování napříč staletími, zřejmě tě pár scén otráví. Ti ostatní si však snímek užijí, a to včetně vynikajícího finále.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Zpět
Sdílet
Diskuse