Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2021 8:02
Čas čtení 0:43
Adam Novosad

Ukrajina od vojákyň chce, aby pochodovaly v lodičkách na podpatcích. Ministerstvo obrany schytalo kritiku za sexismus

Ukrajina od vojákyň chce, aby pochodovaly v lodičkách na podpatcích. Ministerstvo obrany schytalo kritiku za sexismus
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
NEWS
Uložit Uložené

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že lodičky jsou součástí vojenské uniformy.

Ukrajinské ministerstvo obrany vymyslelo zvláštní podmínky pro vojákyně, které budou za měsíc pochodovat ulicemi Kyjeva při velké vojenské přehlídce. Ukrajina plánuje zorganizovat vojenskou přehlídku na počest 30. výročí nezávislosti, kterou země získala po rozpadu Sovětského svazu, informuje The Guardian.

Veřejnosti se však příliš nezamlouvají fotografie z nácviku přehlídky, které zveřejnilo ministerstvo obrany. Vojákyně jsou na nich oděné do provizorních uniforem, ale na nohách nemají vojenské kanady, ale boty na vysokém podpatku.

ukrajina
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Kadetka Ivanna Medvidová řekla, že vojákyně poprvé nacvičovaly ve vysokých podpatcích, což je podle ní o trochu náročnější než v běžné vojenské obuvi, ale přesto ministerstvo obrany na podpatcích trvá. Vysoké podpatky jsou prý součástí uniformy vojákyň, a tak není důvod, proč by v nich nemohly pochodovat.

Nápad obout vojákyně do podpatků však u veřejnosti nezískal příliš mnoho příznivců. Ministerstvo obrany schytala kritiku a obvinění ze zesměšňování vojákyň a sexismu. V parlamentu se objevilo několik poslankyň a poslanců, kteří si s sebou vzali právě boty na podpatcích, aby na sexualizování vojákyň poukázali.

Kritici trvají na tom, že takové podmínky zesměšňují ženy v ozbrojených silách, které hrají důležitou roli také v konfliktu s Ruskem na ukrajinské východní hranici.

Domů
Sdílet
Diskuse