Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2021 9:30
Čas čtení 4:28
Kamila Šebestová

Sportovkyně jsou často tak podvyživené, že nemají menstruaci. Transvzpěračka na olympiádě v tomto nemá výhodu, vysvětluje vědec

Sportovkyně jsou často tak podvyživené, že nemají menstruaci. Transvzpěračka na olympiádě v tomto nemá výhodu, vysvětluje vědec
Zdroj: Getty Images/Hannah Mullan, s povolením Milana Sedliaka
SPORT LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2020 LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Sportovní výzkumník Milan Sedlák nám objasnil, proč Laurel Hubbard dovolili zúčastnit se olympijských her v ženské kategorii. Ženská vzpěračka je první transgender sportovkyně, která kdy soutěžila na olympiádě.

„Je to špatný vtip,“ tvrdí soupeřky transgender vzpěračky Laurel Hubbard o její účasti na letošních olympijských hrách. Tvrdí, že by v ženské kategorii soutěžit neměla. Na tu se však kvalifikovala zdvihem váhy 185 kil. Kromě toho splnila podmínku dostatečně nízké hladiny testosteronu. Ta by měla u ženských sportovkyň dosahovat méně než 10 nanomolů na litr krve nejméně 12 měsíců před soutěží.

Přesto však soupeřky protestují. Více než 25 tisíc lidí podepsalo petici proti tomu, aby se olympijských her zúčastnila Laurel Hubbard. Stěžují si na to, že Laurel předtím soutěžila v mužské kategorii, po tranzici ve svých 35 letech ji přeřadili do ženské sekce.

Jsou iniciátoři petice transfobové? Je férové nutit sportovkyně, které se cítí jako ženy, aby soutěžili v mužské kategorii? Na komplexní „trans otázku“ účasti Laurel Hubbard na letošní olympiádě jsme se ptali odborníka na sportovní výzkum docenta FTVŠ Milana Sedláka.

V tomto článku si přečteš:
  • Zda je férové, aby transgender vzpěračka soutěžila v ženské kategorii.
  • Zda ji mohou soupeřky porazit.
  • Jaké má Laurel Hubbard výhody proto, že se narodila do mužského těla
  • Proč nemají profesionální sportovkyně menstruaci.
  • Jak sportovní výkon ovlivňuje testosteron.
  • Zda může být žena silnější než muž.

Transgender sportovci a sportovkyně tu vždy byli a budou. Není to zřejmě poprvé, co se někdo z nich snaží zúčastnit olympijských hrách. Co je v případě Laurel Hubbard jiného? To, že se k transgender identitě přiznala?

Poměrně často dochází ke změně pohlaví mimo sport, po tranzici se už dost atletů profesionálnímu sportu nevěnuje. Teprve po kariéře se často přiznají k transgender identitě. Na olympiádě se stalo poprvé, že chce závodit žena, která se narodila do mužského těla.

Laurel Hubbard, trans, LGBT+
Zdroj: Getty Images/Hannah Peters

Proč je to tento rok poprvé?

Účast Laurel Hubbard pravděpodobně ovlivnil případ intersexuální běžkyně Caster Semenyové, která si stěžovala na to, že ji velmi často testovali pro její rodovou identitu. Tvrdila, že jí to psychicky ublížilo. Organizátoři olympiády se tedy rozhodli akceptovat Laurel Hubbard pravděpodobně i na základě tohoto případu. Olympiáda není jen sportovní událost, má i sociální rozměr. Dávají si pozor na rovnost, i proto ji akceptovali. V každém případě je obtížné dosáhnout úspěchu jako transgender sportovec.


Proč? 

Dost záleží na tom, zda jste si prošli tranzicí z muže na ženu nebo naopak, ze ženy na muže. V tom prvním případě, podobně jako u Laurel Hubbard se očekává jistá výhoda. Při tranzici ze ženy na muže zase nevýhoda.

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

Je to zejména proto, že člověk svůj tělesný rozvoj překonal v určitém pohlaví. Transgender vzpěračka má stále mužskou kostru a také vyšší hladinu testosteronu. Proto se její soupeřky ozývají a tvrdí, že to není fér.

Laurel Hubbard však podstoupila testy hladiny testosteronu, na základě kterých jí povolili, aby se her zúčastnila. Musela mít méně než 10 nanomolů na litr krve, aby ji klasifikovali.

Problém je v tom, že i když má Laurel například devět nanomolů, už i to je výrazný rozdíl oproti jiným ženským soupeřkám. Tehdy je hladina testosteronu téměř na úrovni muže, kteří mají od deset více.

Když jsme organizovali výzkum a měřili jsme hladinu testosteronu u cvičících žen, nejvyšší byla kolem 2,8. Průměrná hodnota byla kolem 1,7 nanomolů na litr.

Laurel Hubbard, olympiáda
Zdroj: Getty Images/Dan Mullan

Jakou roli při výkonu sehrává testosteron? Předurčuje muže k tomu, aby byli silnější?

Ti nejlepší vzpěrači jsou určitě silnější než nejlepší vzpěračky. Nejlepší ženská vzpěračka je však silnější než většina běžných či dokonce sportujících mužů. Rozdíly u vrcholových sportovců jsou velké.

Soupeřky budou mít proti Laurel Hubbard šanci, ale budou to mít těžké.

Laurel Hubbard na olympiádu dostal zdvih 185 kil. Není to přece něco, co by nemohla zvednout jiná ženská vzpěračka.

Ano, tento výkon nevyvolal kontroverzi. Nebylo to něco, co by nemohla zvládnout i vzpěračka. Jde spíše o to, že soutěžila dlouhodobě jako muž, a proto můžeme předpokládat její výkon.

Myslíte si tedy, že je její kritika opodstatněná?

Těžko říct. Z vědecké stránky to totiž stále není velmi dobře prozkoumané. Nějaká data naznačují, že by mohla mít vždy výhodu, a to proto, že část svého života prožila jako muž. Žena, která se narodila jako muž, má užší pánev i jinou stavbu ramen. Pro vzpírání je to výhoda. Její kosterní aparát je větší a silnější.

Doporučeno
„Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík 5. prosince 2023 6:00

Jako muž se také vyvíjela a svalová vlákna mají svou paměť. Podobně je to se sportovci, kteří dopují. Jejich svaly jsou už navždy změněny a mají oproti ostatním sportovcům doživotní výhodu. Pravda je, že to třeba ještě prozkoumat a vědecky dokázat, na kolik to je opravdu výhoda.

Mají soupeřky proti ní šanci?

Budou mít šanci, ale budou to mít těžké. Pokud by tranzici podstoupil nejlepší mužský vzpěrač, neporazily by ho. Protože však Laurel Hubbard nebyla ani jako muž úplně nejlepší vzpěrač, dokážou ji porazit. Je sice na vrcholu, ale není to jednoznačná favoritka.

Doporučeno
FOTO: „Dostávám výhrůžky smrtí, protože jsem gay,“ říká organizátor LGBT demonstrace v Praze. Maďarský zákon vyvolal vlnu odporu FOTO: „Dostávám výhrůžky smrtí, protože jsem gay,“ říká organizátor LGBT demonstrace v Praze. Maďarský zákon vyvolal vlnu odporu 19. června 2021 10:37

Ženské soupeřky se soupeření s ní zjevně boje. Petici proti její účasti podepsalo už přes 25 tisíc lidí. Na druhé straně proč by měl být někdo diskriminován jen proto, že je transgender sportovec, a nemůže se zúčastnit olympiády, i když na to má?

Sport není fér. Na jeho vrcholu jsou často lidé, kteří jsou geneticky výjimeční. Nikdo transgender sportovcům neupírá klasifikaci, ale neměli by mít výhody, aby nedošlo k takzvané pozitivní diskriminaci.

Menstruaci nemá mnoho ženských sportovkyň. Ve sportech jako gymnastika či rychlostní běhy trénují tak tvrdě, že jsou podvyživené. Při nadměrném tréninku pak ztrácejí menstruaci.

Neusnadnilo by transgender sportovcům mít své vlastní kategorie na olympijských hrách?

Problém je v tom, že by museli vytvořit neuvěřitelně mnoho kategorií, protože různých genetických odchylek je opravdu hodně. Můžete se cítit jako muž či žena jen částečně nebo i úplně. Nejde jen o hladinu testosteronu, ale i o receptor, který testosteron čte. I s tím má více lidí problém.

Může být pro Laurel Hubbard výhoda například i to, že nemá menstruaci?  

Fakt je, že menstruaci nemá mnoho ženských sportovkyň. Ve sportech jako gymnastika či rychlostní běhy trénují tak tvrdě, že jsou podvyživené. Při nadměrném tréninku pak menstruaci ztrácejí. Zejména ve vytrvalostních sportech.

Ovlivňuje nadměrné trénování i hladinu testosteronu u mužů?

Mnoho mužů má v důsledku podvýživy výrazně nižší testosteron. Jsou to přetrénování lidé, kteří nestíhají regenerovat. Mají málo tuku. Častým jevem u žen i mužů je i porucha plodnosti, jindy se vyvíjí například osteoporóza.

Laurel Hubbard
Zdroj: Getty Images/Hannah Peters

Jaké podmínky musí vlastně sportovci splňovat, aby se mohli účastnit na olympijských hrách? Olympiáda přenáší odpovědnost na sportovní federace, které v ní soutěží. Vše tedy závisí na nich, nominují sportovce dle svého uvážení. Je běžné, že soutěží i nezletilí atleti. U těžších sportů, jako je například vzpírání, je však dobré být už plnoletý.

Je možné, že v budoucnu bude na olympiádě soutěžit více sportovkyň jako Laurel Hubbard?

Ano, v budoucnu budeme mít více takových sportovců. Doufám, že to otevře dveře dalšímu výzkumu. Na takový typ výzkumu se totiž vůbec nedávají peníze – nejde o medicínu, která zachraňuje životy. Stále o tom víme velmi málo. I v minulosti bylo však mnoho vrcholových sportovců s genetickými „mutacemi“ a právě ty je dělaly výjimečnými.

Doporučeno
Španihelová: Pokud seženu prostředky, podám žalobu na Zemana. Výroky o transgender osobách přilil olej do ohně, který jen doutnal Španihelová: Pokud seženu prostředky, podám žalobu na Zemana. Výroky o transgender osobách přilil olej do ohně, který jen doutnal 7. července 2021 13:02
Domů
Sdílet
Diskuse