Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2021 17:18
Čas čtení 1:53
Tereza Šnajdrová

Očkování bez registrace: Na místě jsou dlouhé fronty, soutěž o iPhone 12 a tenisky ale hlavní motivací zájemců není (Reportáž)

Očkování bez registrace: Na místě jsou dlouhé fronty, soutěž o iPhone 12 a tenisky ale hlavní motivací zájemců není (Reportáž)
Zdroj: TASR/Ján Krošlák/Tereza Šnajdrová/REFRESHER
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Zájemci o očkování na nich mohou soutěžit o nový iPhone 12 nebo tenisky Converse.

Česko se konečně nechalo inspirovat zahraničím a v Praze otevřelo dvě očkovací místa, na nichž se můžeš nechat očkovat i bez předchozí registrace. V obchodním centru Chodov a na hlavním nádraží můžeš navíc po aplikaci vakcíny soutěžit o nový iPhone 12, tenisky Converse nebo dárkovou kartu na platformu plnou videoher. 

Doporučeno
Babiš: V očkovacích centrech pro neregistrované můžeš vyhrát iPhone 12 nebo tenisky Converse Babiš: V očkovacích centrech pro neregistrované můžeš vyhrát iPhone 12 nebo tenisky Converse 12. července 2021 10:07

Očkovací centrum na Chodově

Očkovací místo na Chodově si pod svá křídla vzal IKEM a lékaři zde očkují dvoudávkovou vakcínou společnosti Pfizer a BioNtech. Na Chodov tak mohou dorazit všichni lidé starší 16 let a mladiství se navíc mohou nechat očkovat i bez souhlasu zákonného zástupce. 

Očkovací místo funguje každý den od 10:00 hodin až do 20:00 hodin a můžeš na něj dorazit i v případě, že nebydlíš v Praze. Pokud při příchodu pracovníkům oznámíš, že bys druhou dávku rád absolvoval někde jinde, bude ti vyhověno a pracovníci IKEMu tě zapíší na místo, které potřebuješ. Pokud máš již jednu dávku vakcíny za sebou a rád by sis na hlavním nádraží nechal podat tu druhou, tak to bohužel není možné.

Doporučeno
Přehledně: Toto je 6 nebezpečných variant koronaviru. Která z nich je nejzákeřnější? Přehledně: Toto je 6 nebezpečných variant koronaviru. Která z nich je nejzákeřnější? 12. července 2021 16:28

Očkovací místo na hlavním nádraží

Druhé očkovací místo, které vzniklo na hlavním nádraží, funguje pod taktovkou Fakultní nemocnice Bulovka a očkuje se na něm jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson. Zde se mohou nechat očkovat pouze lidé starší 18 let, a to každý den od 12:00 do 19:00 hodin.

Na hlavní nádraží jsme dnes také vyrazili a jak se zdá, o vakcínu společnosti Johnson & Johnson je velký zájem. Fronta lidí se táhla až přes přilehlé Vrchlického sady. Příchozích jsme se zeptali, proč se rozhodli využít právě tuto možnost očkování bez registrace. 

očkovací místo hlavní nádraží
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

Registroval jsem se, ale obdržel jsem až záříjový termín, přičemž druhou dávku očkování bych dostal až v říjnu. To mi přišlo příliš pozdě, takže jsem se rozhodl využít možnosti nechat se naočkovat ihned,“ řekl nám jeden z čekajících. 

Přišel jsem, protože zde očkují jednodávkovou vakcínou a je to nejsnadnější způsob, jak tím projít. Mojí motivací rozhodně nebyla soutěž o tenisky, kterou vyhlásil pan premiér Andrej Babiš na svých sociálních sítích,“ smál se další uchazeč o očkování. 

očkovací místo hlavní nádraží
Zdroj: REFRESHER/Tereza Šnajdrová

Většina čekajících se pak shodla na tom, že registrace a přidělení termínu trvá příliš dlouho a je snažší zajít na očkovací místo, kde ti vakcínu podají ihned. Mnoho z nich také zmiňovalo, že chtějí v létě cestovat a právě očkování je způsob, jak cestovat takřka bez omezení. „Bez očkování bychom nemohli vycestovat,“ odůvodnila dotazovaná žena.

Doporučeno
Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti 9. prosince 2021 7:00

Někteří příchozí si zase stěžovali na to, že rezervační systém nefungoval tak, jak by měl a získání termínu očkování jim dělalo problémy. „Jsem cizinka a registrace byla velmi náročná, nefungovala a termín očkování jsem stále nedostala. Ráda bych se ještě v létě dostala za rodiči,“ řekla mladá dívka čekající ve frontě.

očkovací místo hlavní nádraží
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

Jak se zdá, soutěž o nový iPhone 12 či tenisky značky Converse, kterou vyhlásil na Facebooku premiér Andrej Babiš (ANO), není až tak velkou motivací. Většina lidí na očkovací místa zavítala jednoduše proto, že chtějí cestovat a očkování bez registrace je pro ně jednodušší.

Doporučeno
Cestovatelský semafor aneb jaké platí podmínky a při návratu z kterých zemí musíš do karantény Cestovatelský semafor aneb jaké platí podmínky a při návratu z kterých zemí musíš do karantény 6. července 2021 11:46
Domů
Sdílet
Diskuse