Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2021 13:30
Čas čtení 2:34
Martin Adam Pavlík

Recenze: Space Jam: Nový začátek

Recenze: Space Jam: Nový začátek
Zdroj: Continental film
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Samostatné pokračování dnes už kultovní animovaně–hrané komedie Space Jam z roku 1996 dopadlo poměrně rozpačitě.

Zapomeň na legendu týmu Chicago Bulls Michaela Jordana, který byl hlavní hvězdou původního filmu Joea Pytka z devadesátých let. Každá generace má svou basketbalovou ikonu a tou současnou je bezesporu šestatřicetiletý, přes dva metry vysoký LeBron James z Los Angeles Lakers, přezdívaný i King James. 

Právě on kraluje v novince režiséra Malcolma D. Leeho s názvem Space Jam: Nový začátek z dílny společnosti Warner Bros a hraje sám sebe. Budeš si na ni moci zajít do kina už od 15. července. Pokud jsi milovníkem basketbalu, aktivně sleduješ NBA a právě LeBron James je tvým největším vzorem, pravděpodobně budeš z tohoto nového blockbusteru nadšený.


O něco horší to bude, pokud k těmto věcem nemáš příliš vztah, a ještě horší, pokud jsi náročnější divák hledající ve filmech něco víc než jen přímočarou zábavu.

Doporučeno
Recenze: Toto je Amerika plná rasistů, zlodějů, vrahů a ideologických lídrů. A je to pořádná animovaná zábava Recenze: Toto je Amerika plná rasistů, zlodějů, vrahů a ideologických lídrů. A je to pořádná animovaná zábava 4. července 2021 11:30

Ve stopách jedničky

Pokud totiž spadáš do poslední zmíněné kategorie, je možné, že budeš často kroutit hlavou nad dost špatnými a umělými hereckými výkony (konec konců je vidět, že LeBron je primárně basketbalista, nikoliv herec) nebo budeš z kina odcházet unavený a znuděný, zejména kvůli přepálené stopáži plné zbytečných, nefunkčních a málo vtipných scén. 

Space Jam: Nový začátek působí spíše jako reboot než pokračování. Jde o téměř stejný koncept jako v případě prvního Space Jamu s velmi podobnou scenáristickou výstavbou (od představení zloducha přes problémy hlavní postavy až po finální zápas). Fascinující na tom je, že právě na scénáři pracovalo až šest lidí: Juel Taylor, Tony Rettenmaier, Terence Nance, Keenan Coogler, Sev Ohanian a Jesse Gordon.

Doporučeno
Recenze: WandaVision Recenze: WandaVision 7. března 2021 10:41

Otec vs. syn

Pár změn v rámci příběhu se ale přece jen podařilo. Pozornost je upřena zejména na vztah mezi LeBronem a jeho synem Domem (Cedric Joe). Zatímco LeBron by chtěl mít ze syna svou napodobeninu a nejlepšího basketbalistu všech dob, mladého Doma více než házet na koš baví tvorba vlastní basketbalové videohry, což otec příliš nechápe.

Space Jam Nová Legenda
Zdroj: Continental film

Tento spor musí vyřešit hlavní záporný hrdina Al G. Rhythm (Don Cheadle) žijící ve virtuálním, digitálním světě. Jelikož LeBron odmítne jeden z jeho nápadů, rozhodne se mu pomstít. LeBrona i Doma tak Al G. Rhythm přenese do svého světa mimo realitu. Následně si získá důvěru Doma, aby ho mohl zmanipulovat proti otci.


Všechno má vyvrcholit ve velkolepém zápase otec vs. syn podle pravidel Domovy vlastní hry. Zatímco Dom má výhodu v tom, že ví, kdo budou jeho spoluhráči, a může si je pomocí aplikace vylepšit, LeBron si spoluhráče musí najít ve světě, který vůbec nezná.

Doporučeno
Recenze: Orgie na polských internátech, dilda a ženský orgasmus — jaký je nový seriál Sexify na Netflixu? Recenze: Orgie na polských internátech, dilda a ženský orgasmus — jaký je nový seriál Sexify na Netflixu? 21. května 2021 14:35

King Kong, Batman i Superman

Právě v tomto bodě začíná největší zábava a film se na jistý čas přesouvá do světa takzvaných animáků. Právě zde můžeš opět vidět oblíbené kultovní animované postavičky, jako jsou Bugs Bunny, Lola Bunny, Speedy Gonzales, Yosemite Sam, Porky Pig, Daffy Duck, Foghorn Leghorn nebo Tweety Bird.

Space Jam Nová legenda
Zdroj: Continental film

To ale není všechno. Tvůrci v pokračování výrazně přidali v rámci popkulturních odkazů, a proto ve filmu uvidíš například i King Konga, Batmana, Supermana, Wonder Woman či Ricka a Mortyho, bílé chodce ze Hry o trůny nebo dokonce klauna Pennywise z filmu To.


Nechybí ani odkazy na Matrix, nejnovějšího Mad Maxe nebo Harryho Pottera. Nutno podotknout, že všechno jsou to postavy či filmy z dílny společnosti Warner Bros, jinak by si tvůrci něco podobného pravděpodobně nemohli dovolit.

Doporučeno
Recenze: The Mitchells vs the Machines má unikátní animaci a skvělé roboty. Děj je však klišé Recenze: The Mitchells vs the Machines má unikátní animaci a skvělé roboty. Děj je však klišé 3. května 2021 21:21

Efektnější a nápaditější

Tato sebereflexivní rovina filmu je hravá a dá se říci, že i nejsilnější. Navíc potěší zejména ty dospělé, kteří všechny zmíněné filmy viděli, přičemž ty nejmenší ohromí hlavně propracovaná animace a stylové speciální efekty. Videoherní estetika se k tomuto typu filmu skvěle hodí a potěší obě skupiny diváků. 


Space Jam: Nový začátek je určitě efektnější a vizuálně propracovanější než první díl, nedá se ovšem říci, že by byl celkově lepší a scenáristicky komplexnější. Místy je ale určitě nápaditější a originálnější. Primárně potěší rodiny s dětmi, které přijdou do kina hromadně vypnout, či ty největší fanoušky basketbalu. Jelikož chybí snaha o oslovení širšího diváckého spektra, dáváme filmu pět bodů z deseti.


Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse