Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2021 11:16
Čas čtení 3:43
Viktor Kniš

Majk Spirit by měl nést trestní odpovědnost kvůli rozmlouvání očkování lidem, tvrdí bývalý účastník SuperStar

Majk Spirit by měl nést trestní odpovědnost kvůli rozmlouvání očkování lidem, tvrdí bývalý účastník SuperStar
Zdroj: Refresher
NEWS
Uložit Uložené

Majk Spirit sdílel na svém instagramovém profilu před očima desítek tisíc Čechů a Slováků příspěvky známé dezinformátorky Pekové. Tvrdí, že nechce lidem říkat, zda se mají očkovat, jeho příspěvky ale nesou jednoznačný podtón konspirací.

Majk Spirit se posledních několik dní věnoval na svém instagramovém profilu tématu vakcín a koronaviru. Tvrdí, že sice nechce lidem říkat, co mají dělat, dále ale téma rozebírá způsobem blízkým konspirátorům.

Zpochybňuje studie a vědecky ověřená fakta, namísto kterých podsouvá veřejnosti teorie o nejasném původu koronaviru. Šetření, zda vznikl v laboratoři nebo se vyvinul v těle živého organismu sice probíhá, WHO ale narazila na neochotu Číny spolupracovat při doplňování potřebné dokumentace. 

„Žádáme, aby se věda oddělila od politiky a abyste nás nechali hledat odpovědi v korektní, pozitivní atmosféře,“ řekl před novináři šéf programu WHO pro nouzové situace Michael Ryan. „Celý tento proces je otrávený politikou,“ upozornil. 

V souvislosti s bezpečností a účinností vakcín proti koronaviru jsme oslovili slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Spirit chce na prvním místě v trendech matku konspirátorů

Spirit sdílí rozhovor bioložky Pekové, ve kterém nemá oponenta. Tvrdí v něm, že vakcína je experiment a může způsobit nebezpečné nemoci, podle rapera by ale měl tento rozhovor vidět každý a měl by být první v trendech. Peková nesprávně předpověděla druhou vlnu a je obžalovaná z podvodů za miliony korun. 

Po několika dnech od sdílení těchto příspěvků se Majk Spirit divil, že mu klesly dosahy na Instagramu a dodal, že i jeho kolegové ze scény mají podobnou zkušenost. Myslel si, že je to proto, že je sociální síť cenzuruje. 

Na Majka Spirita reagoval i bývalý superstárista Jakub Petraník, který Spiritovi vysvětlil, kde může být problém. „Ať si Spirit myslí, co chce, ale ať svými postoji nepřímo nenabádá lidi k tomu, aby se báli vakcíny. Snad se nebudu ptát Majka Spirita na vakcínu, ale zeptám se své lékařky,“ řekl Petraník pro Plus 7 Dní. Petraník upozornil na sdílení Pekové, která dlouhodobě šíří nepravdy o vakcínách. Mimo jiné tvrdí, že virus HIV byl přenášen ve vakcínách na Covid.

Doplňujeme chybějící argumenty

„Myslím, že lidé s takovým dosahem by měli převzít trestní odpovědnost za konspirování, kterým ohrožují zdraví lidí,“ dodal Petraník. 

Majk Spirit sice na exúčastníka pěvecké talentové soutěže reagoval, nechtěl však zmínit jeho jméno. Prý proto, aby mu nedělal promo. Spirit tvrdí, že mu chybí argumenty, na vině jsou podle něj i novináři a jejich nadřízení a právě všichni ostatní kromě něj prý přispívají k rozpolcené společnosti. Dodává, že nikomu neříká, zda se má očkovat. 

Naši slovenští kolegové, kteří článek vypracovali, oslovili Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby sporné informace o vakcínách uvedl na pravou míru. Na jejich otázky odpověděla ředitelka Zuzana Baťova:

Proč jsou vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou bezpečné?

„Bezpečnost a účinnost se zkoumají v klinických studiích, u vakcín proti COVID-19 do nich byly zapojeny desítky tisíc účastníků. Každá z vakcín musela projít alespoň jednou velkou klinickou studií s 30 000 účastníky. Takový počet je nutný, aby se ukázaly nežádoucí účinky s frekvencí nejméně 1 z 1 000.

Nároky jsou také kladeny na diverzitu účastníků, to se týká i etnické či rasové příslušnosti, ale zejména věku a zdravotního stavu. Jelikož COVID-19 je rizikový zejména pro starší lidi a pacienty s chronickými onemocněními, bylo nutné, aby byly tyto skupiny zahrnuty do klinických studií,“vysvětlila Baťová.

mmRNA vakcíny prý mohou způsobit i jiná onemocnění než jen pocit podobný chřipce po očkování. Jaké jsou statistiky dlouhodobých nežádoucích účinků? 

„Po mRNA vakcínách existuje možná souvislost se zánětlivými onemocněními srdce (myokarditida a perikarditida), a přestože znějí tato onemocnění hrozivě, většinou mají mírný průběh. V Evropském hospodářském prostoru bylo nahlášeno v souvislosti s myokarditidou 145 případů po vakcíně Comirnaty a 19 případů po vakcíně Spikevax, při perikarditidě šlo o 138 případů po vakcíně Comirnaty a 19 po vakcíně Spikevax. Do konce května 2021 bylo v EHP podáno přibližně 177 milionů dávek vakcíny Comirnaty a 20 milionů dávek vakcíny Spikevax.

 

Pět z těchto případů bylo smrtelných, šlo o pacienty ve vysokém věku nebo s jinými přidruženými onemocněními. Rovněž existují příznaky, kdy je třeba zpozornět a vyhledat lékaře, jsou to dušnost, bolest na hrudi, či prudký tlukot srdce, který může být nepravidelný. 

 

I když známe takové závažné nežádoucí účinky vakcín, jsou natolik vzácné, že celkové přínosy vakcín i nadále převyšují jejich rizika. Vakcíny účinně chrání před závažným průběhem onemocnění COVID-19, hospitalizací a úmrtími. Je velmi důležité, že o rizicích vakcín víme, aby očkovaní lidé a zdravotničtí pracovníci mohli včas rozpoznat příznaky závažných nežádoucích reakcí,“ odpovídá šéfka SÚKL.

Jak probíhá výzkum vakcíny a proč nejde o laboratorní experiment, i když jsme měli vakcínu proti koronaviru k dispozici velmi rychle?

„Výzkum a vývoj vakcín probíhá v několika krocích, které jsou typické i pro výzkum a vývoj jiných léků. Vývoj vakcíny je velmi složitý proces, pro který je nejzásadnější určit složku, která vyvolá imunologickou odpověď. Aby byla vakcína účinná, kvalitní a bezpečná, je následně třeba určit, které pomocné látky a v jakém množství má obsahovat. Následně mohou probíhat preklinické studie, po kterých následují 4 fáze klinických studií.

V případech, kdy je onemocnění nebezpečné, rozšířené a hovoříme už o pandemii, platí, že vakcíny mohou být registrovány podmíněnou registrací, protože jejich použití přináší při prevenci onemocnění velký benefit ve srovnání s nebezpečím, které hrozí při onemocnění samotném. Pandemie COVID má bezprecedentní rozměry.

 

Zároveň, vakcíny (jako mnoho dalších léků) jsou předmětem dalšího sledování, které umožňuje rychlé získání nových informací o bezpečnosti vakcín. 

 

V případě registrace vakcín proti COVID-19 probíhají na evropské úrovni zrychlené schvalovací procesy. 

 

Rolling review – průběžné hodnocení, je jedním z regulačních nástrojů, které Evropská léková agentura používá k urychlení posouzení vakcín během stavu ohrožení veřejného zdraví. Za normálních okolností posuzování léku začíná v momentě, kdy výrobce lékové agentuře dodá kompletní dokumentaci a formální žádost o registraci.

 

Při rolling review léková agentura kontroluje údaje průběžně – tak, jak jsou k dispozici během probíhajících studií. Když EMA rozhodne, že výrobce dokumentaci zkompletoval, vyzve ho k podání formální žádosti. Rychlost procesu průběžného hodnocení tedy závisí na výrobci a rychlosti, jakou dodá všechny potřebné údaje,“ odpovídá Zuzana Baťová.

Zpět
Sdílet
Diskuse