Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2021 13:22
Čas čtení 1:16
Martin Adam Pavlík

Třicetiminutový poločas a pět minut mimo hřiště za žlutou kartu. FIFA zvažuje nová fotbalová pravidla

Třicetiminutový poločas a pět minut mimo hřiště za žlutou kartu. FIFA zvažuje nová fotbalová pravidla
Zdroj: Unsplash/Thomas Serer/volně k užití
SPORT
Uložit Uložené

Půjde o změnu k lepšímu?

FIFA uvažuje o některých změnách současného fotbalového systému. Podle listu Marca řídící orgán světového fotbalu hledá způsoby, jak hru zlepšit.

Zkouškou funkčnosti nových pravidel měl být mládežnický turnaj Future of Football Cup. Podle The Mirror prezident slavného Realu Madrid Florentino Pérez prohlásil, že fotbal se musí měnit a přizpůsobovat. „Musíme analyzovat, proč se 40 % mladých lidí ve věku 16 až 24 let nezajímá o fotbal. Říkají, že zápasy jsou příliš dlouhé. Pokud chceme, aby fotbal zůstal naživu, musíme něco změnit.“

Doporučeno
Karlos Vémola na sebe před zápasem s Marpem vytvořil velký tlak, ale právě to je jeho motor, říká Pavol Neruda (Rozhovor) Karlos Vémola na sebe před zápasem s Marpem vytvořil velký tlak, ale právě to je jeho motor, říká Pavol Neruda (Rozhovor) 18. července 2021 16:10


„Někdy nerozumíme svým dětem nebo vnoučatům. Jsou to jiné generace, ale svět se mění. Pokud mladí lidé nesledují celý zápas, je to proto, že není dostatečně zajímavý nebo je dlouhý. Tak si budeme muset zápasy zkrátit. Existují zápasy, které ani já nemohu sledovat, abych byl upřímný,“ dodal Pérez.

Pérez naráží na to, že podle nových pravidel by měl poločas trvat ne 45 minut, ale jen 30. Dalším z pravidel by mělo být i neomezené střídání.

Udělení žluté karty by mělo přinést vyšší trest než dosud. V případě, že by hráč tuto kartu dostal, musel by opustit hřiště na pět minut. Znamená to, že tým soupeře by byl na chvíli v početní převaze.

Doporučeno
Sportovkyně jsou často tak podvyživené, že nemají menstruaci. Transvzpěračka na olympiádě v tomto nemá výhodu, vysvětluje vědec Sportovkyně jsou často tak podvyživené, že nemají menstruaci. Transvzpěračka na olympiádě v tomto nemá výhodu, vysvětluje vědec 17. července 2021 9:30

Natahování času ve fotbale bylo přítomné vždy a mnoho fanoušků iritovalo, zejména v závěru zápasů. Proto je i možnost, že by rozhodčí zastavil hodinky vždy, když míč opustí hrací plochu.

S tím souvisí i další pravidlo. Namísto vhazování míče do hry by měli hráči možnost míč kopnout. Fanouškem této myšlenky je bývalý šéf Arsenalu a současný hlavní šéf FIFA pro globální rozvoj fotbalu Arsène Wenger.

Ten pro L'Equipe uvedl: „Rád bych změnil pravidlo vhazování. Statistiky ukazují, že v osmi z deseti případů při vhazování ztratíte míč.“

Posledním pravidlem je, že hráči nemusí při rohu kombinovat s jinými spoluhráči, mohou si míč rozehrát sami. Znamená to tedy, že hráč z rohu může potáhnout míč dopředu bez rozehry.

Turnaje Future of Football Cup se zúčastnily týmy PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, RB Lipsko či Club Brugge.

Domů
Sdílet
Diskuse