Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2021 16:12
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Zeman není schopný vykonávat svůj úřad? O tom nejsou důkazy, zní ze senátní komise

Zeman není schopný vykonávat svůj úřad? O tom nejsou důkazy, zní ze senátní komise
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

„Prezident je dneska téměř neprůstřelný,“ prohlásil šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Senátní bezpečnostní výbor začátkem června prohlásil, že prezident Zeman nadále není schopen vykonávat svůj úřad a měl by být zbaven funkce. Právě tímto nařknutím se následující měsíce zabývala senátní komise pro Ústav ČR, která plénu nedoporučila jednat o tom, že by prezident nebyl schopen vykonávat svůj mandát, informuje iDnes.

Doporučeno
Delta plus je v Česku: Co víme o této nové zákeřné mutaci? A zabírá na ni očkování? Delta plus je v Česku: Co víme o této nové zákeřné mutaci? A zabírá na ni očkování? 20. července 2021 11:00

Závěr je takový, že podklady senátního výboru pro zahraniční věci nejsou dostatečné k tomu, abychom doporučili plénu Senátu jednat o možnosti prohlásit Miloše Zemana neschopného vykonávat svůj úřad,“ prohlásil předseda senátní komise pro Ústavu ČR Zdeněk Hraba.

Nařknutím se zabýval i předseda Senátu Miloš Vystrčil, podle kterého není jasně dáno, co si pod pojmem výkon funkce prezidenta republiky máme představit, a proto nelze říci, zda Miloš Zeman je nebo není schopen tento mandát vykonávat. Vystrčil však upozornil na to, že takové definice je nutné do budoucna řešit, avšak nikoliv takovým způsobem, aby bylo možné se kdykoliv do prezidenta pustit.

Prezident je dneska téměř neprůstřelný. Na druhé straně zase není vhodné, aby bylo možné výkon jeho úřadu kdykoliv destabilizovat. A to je ten úkol, který máme před sebou. A znovu zdůrazňuji, že se dle mého názoru spíše bude týkat nějakého dalšího prezidenta než tohoto stávajícího,“ doplnil pak Miloš Vystrčil.

Podle komise by se tímto návrhem plénum nemělo zabývat, neboť chybí dostatečné důkazy a podklady, které by jasně značily, že prezident není schopen vykonávat svojí funkci. 

Doporučeno
Senátoři zvažují žalobu na Zemana kvůli velezradě Senátoři zvažují žalobu na Zemana kvůli velezradě 27. dubna 2021 10:45
Zpět
Sdílet
Diskuse