Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2021 9:07
Čas čtení 1:54
Adam Novosad

VIDEO: Čínu zasáhly bouře a povodně. Lidé umírali uvěznění ve vagónu metra, za tři dny napršelo tolik, co jindy za celý rok

VIDEO: Čínu zasáhly bouře a povodně. Lidé umírali uvěznění ve vagónu metra, za tři dny napršelo tolik, co jindy za celý rok
Zdroj: Unsplash/Inge Maria/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS
Uložit Uložené

Oblast střední Číny bojuje s intenzivními bouřkami a rozsáhlými záplavami.

Silné deště a bouřky kromě Evropy zasáhly také dalekou Čínu. Město Čeng-čou zasáhly bouřky nejintenzivněji. V průběhu tří dnů napadlo ve městě tolik deště, kolik tam obvykle napadne za celý rok, informuje The Guardian.

V médiích tento fenomén označili za přírodní katastrofu, která se objeví jen jednou za tisíc let. V historických záznamech z posledních 70 let tolik deště meteorologové zpětně nedokázali najít.

Počet obětí záplav ve střední části Číny se zvýšil na minimálně 33 poté, co voda zatopila metro, poškodila silnice a způsobila evakuaci nemocnice.

Ze svých domovů muselo odejít více než 200 tisíc lidí, přičemž na veřejnosti se začala množit kritika místních úřadů za nedostatečnou připravenost na bouře se záplavami, ale i rozhodnutí ponechat metro v provozu, zatímco se na město valila voda. Na jihu Číny zase zahynulo 13 pracovníků na stavbě po tom, co voda zatopila jeden z používaných tunelů.

Několik přehrad v Číně aktuálně nahromaděnou vodu zadržují jen z posledních sil, a tak podle čínských úřadů zasažená města nemusí mít nejhorší za sebou. Záplavy už komentoval i čínský prezident Si Ťin-pching, podle kterého voda způsobila značnou ztrátu na životech a škody na majetku.

V médiích se objevily výzvy, aby města jako Čeng-čou výrazně zlepšila systémy předpovídání takovýchto přírodních katastrof a následnou schopnost adekvátně reagovat.

Ve zmíněném metru, které v Čeng-čou postavili teprve v roce 2013, nakonec podle dostupných informací zahynulo minimálně 12 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse