Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2021 9:30
Čas čtení 6:28
Martin Adam Pavlík

Tříhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamisty i drama o padesátnici s falešným profilem na Facebooku

Tříhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamisty i drama o padesátnici s falešným profilem na Facebooku
Zdroj: Film Europe
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Edisonline je česko-slovenská videotéka, kterou spustila společnost Film Europe. Přečti si o deseti nejlepších filmech z její nabídky.

Pokud si chceš na chvíli odpočinout od kina a pustit si film v obývacím pokoji či rovnou v posteli, pokud si chceš rozšířit obzory, poznat něco nového, vzrušujícího, silného a zažít při sledování filmu dosud nepoznané emoce, můžeš to zkusit na streamingové platformě Edisonline. Kvalitní filmy všech žánrů, otevřené, drzé, provokativní, které ti pravděpodobně zůstanou několik dní v hlavě a budeš si o nich chtít s někým promluvit. Edisonline je česko-slovenská videotéka, kterou spustila společnost Film Europe. Za klasický balíček, kde najdeš téměř 400 filmů spolu se dvěma TV kanály, zaplatíš 6 eur měsíčně.

My jsme pro tebe vybrali deset filmů na inovativní a poutavá témata. Zavedou tě do neznámých uliček, ve kterých se možná budeš cítit nekomfortně a možná se budeš i bát, ale když z nich nakonec vyjdeš, budeš jako znovuzrozený.

Doporučeno
10 extrémně bizarních erotických scén: vejce jako sexuální hračka nebo masturbace před sestrou a kamarádem 10 extrémně bizarních erotických scén: vejce jako sexuální hračka nebo masturbace před sestrou a kamarádem 27. června 2021 12:30

10. Kafarnaum (2018, r. Nadine Labaki)

Malý Zain je asi 12 let starý, ale nikdo to pořádně nedokáže potvrdit, protože nemá ani rodný list. Rozhodne se žalovat své rodiče za to, že ho přivedli na svět. Co však tomu předcházelo? Každodenní hádky, křik, rvačky, absolutní absence empatie, lhostejnost, krutost, ty nejhorší podmínky na život, jaké si jen člověk umí představit.

Kafarnaum je mrazivou výpovědí o těžkém a nemilosrdném životě ve slumech Libanonu. Prostředí, kde se všude mluví o Bohu, ale zároveň tam chybí i jen špetka lidskosti. Prostředí, kde rodiče bez mrknutí oka prodají vlastní nezletilou dceru násilnému pedofilovi, aby měli peníze, kde se řemeny či nože v domácnosti vytahují na denním pořádku. Prostředí, které vysává energii, sílu, duši.

To, co však malý, ale velmi vyspělý a rozumný Zain po útěku z domu zažívá na ulici, by nepřežili možná ani ti nejsilnější jedinci. Kafarnaum je až zarážejícím příběhem o lidské neoblomnosti a nebezpečně rychlém dospívání. Krásný film s velkým srdcem, který je třeba vidět.

9. Safari (2016, r. Ulrich Seidl)

Safari
Zdroj: Film Europe

Vyhodili ho z vídeňské filmové akademie, ale i tak dnes dostává ceny na nejprestižnějších filmových festivalech. Ulrich Seidl velmi rád tní do živého a při jeho filmech téměř nikdy nevíš, jestli sleduješ dokument nebo hraný film. Sofistikovaně totiž mezi nimi bourá hranice.

Nacionalismus, xenofobie, rasismus, náboženský fanatismus, fetiše, úchylky, hodnoty a morálka. Přestože tento rakouský režisér se ve svých dílech vždy věnuje vážným věcem a palčivým společenským tématům, jsou paradoxně často nesmírně zábavné, ale také překvapivě šokující a mimořádně fascinující.

V tomto sugestivním a místy vysloveně nepříjemném dokumentu s názvem Safari se zaměřil na jeden kontroverzní koníček zbohatlíků. Ti totiž platí těžké peníze za to, aby mohli jít do Afriky zastřelit žirafu, antilopu či zebru a vyfotit se s nimi.

Seidl opět využívá svůj ironický, bizarní styl na to, aby co nejkomplexněji obsáhl zvolené téma. Safari je pesimistickou a misantropickou baladou polemizující o hodnotě (nejen zvířecího) života, o lidské hlouposti, moci a jejích důsledcích či o prázdnotě.

8. Kdo si myslíš, že jsem? (2019, r. Safy Nebbou)

Kto si myslíš, že som
Zdroj: Film Europe

Co bys udělal, kdyby ses dozvěděl, že si nepíšeš s mladou krásnou dvacátnicí, ale s rozvedenou padesátnicí, co už má na krku dvě děti? Právě to se totiž stane Alexovi, který se přes sociální sítě díky intenzivnímu psaní a volání zamiluje do Clary. Netuší však, že Clara je ve skutečnosti Claire (hraje ji skvělá Juliett Binoche) a vypadá úplně jinak, než ukazují fotky na Facebooku.

Doporučeno
Jak se postavit rakovině? 10 výjimečných filmů o lidech, kteří bojují s onkologickými onemocněními Jak se postavit rakovině? 10 výjimečných filmů o lidech, kteří bojují s onkologickými onemocněními 11. dubna 2021 12:30

Virtuální svět versus tvrdý život po zaklapnutí laptopu a odložení mobilu. Místy vtipný, jindy pořádně vážný, ale v každém případě výstižný portrét 21. století. Jak může dopadnout vztah od samého počátku postaven na lži? Dozví se nakonec Alex pravdu? A kdo je ve skutečnosti dívka, za kterou se Claire vydává?

Safy Nebbou natočil film o hledání štěstí, pomstě, sebelásce, egoismu, lásce či bolesti. Kdo si myslíš, že jsem? je podmanivým francouzským dramatem se skvělým scénářem plným špičkových dějových zvratů a nezapomenutelných scén, jakou je například i intimní sex po telefonu v autě mezi Claire a Alexem.

7. Tvář (2018, r. Małgorzata Szumowska)

Tvár
Zdroj: Film Europe

Hlavní hrdina filmu, Jacek, je metalista pracující v Polsku na stavbě největší sochy Ježíše Krista. Je jednoduchý a skromný, navíc zamilovaný, nic mu nechybí. Všechno změní až tragická nehoda, která ho zmrzačí natolik, že musí jako první občan v historii země podstoupit transplantaci obličeje, což odstartuje pořádně šílený kolotoč událostí.

Potom jak se k němu všichni obrátí zády – včetně přítelkyně a rodiny –, dostává od života tvrdou facku, ale jakoby právě díky tomu konečně naplno otevřel oči a uvědomil si, co mu dosud nedocházelo. V zemi plné karikatur a individuí vystrašených ze všeho nového, kde navíc každý nosí masku, aby zapadl, a hraje si na někoho, kým ve skutečnosti není, přičemž soudí ty upřímné, nechce dále žít.


Tvář je formálně hravá špičková satira, tvrdě, ale rafinovaně kritizující polský tradicionalismus, náboženský fanatismus a zabedněnost či pokrytectví národa. Najdeš tu leccos od exorcismu, smutně vtipných hospodských příběhů, bizarních zpovědí v kostelích až po ulítlé tanečky s hudbou Gigiho D'Agostina. Nudit se určitě nebudeš.

Doporučeno
„Máte 30 sekund, abyste opustili kino.“ Režisér po této hlášce ve filmu zachytil, jak řezník brutálně zavraždí vlastní dceru „Máte 30 sekund, abyste opustili kino.“ Režisér po této hlášce ve filmu zachytil, jak řezník brutálně zavraždí vlastní dceru 14. července 2021 9:30

6. Severozápad (2013, r. Michael Noer)

Kdo chce s vlky žít, musí s nimi výt. Strhující dánská gangsterka, v níž postavy za každou drobnou chybu tvrdě platí. Jde o příběh dvou bratrů, Caspera a Andyho, snažících se přežít v nehostinných podmínkách nejchudší části Kodaně, přičemž oba tančí na tom nejtenčím ledě.

Když se zapletou s místním gangem, cítí se sice najednou jako neporazitelní mistři světa a užívají si svých 15 minut slávy, ale brzy zábava skončí. Už žádné malé kšefty, ve hře jsou najednou zbraně, lidské životy a hrozí nejen vězení, ale i pomsta, přičemž ohroženi nejsou jen oni dva, ale celá jejich rodina.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101042 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Který film vypráví o třináctiletém muslimovi, co se rozhodne ubodat svou učitelku.
  • Jak se jmenuje první celovečerní film obsazen čistě neslyšícími herci bez replik a titulků.
  • Ve kterém filmu o lesbičkách najdeš netradičně odvážné a dlouhé explicitní sexuální scény. 
  • Který asijský film je nejlepší za poslední roky a proč bys ho měl vidět.
Domů
Sdílet
Diskuse