Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2021 22:35
Čas čtení 1:25
Tímea Krauszová

Na titulce Sports Illustrated je poprvé v historii transgender žena. Spolu s ní na ní září Megan Thee Stallion a Naomi Osaka

Na titulce Sports Illustrated je poprvé v historii transgender žena. Spolu s ní na ní září Megan Thee Stallion a Naomi Osaka
Zdroj: Wikimedia/BABYGIRLTOS/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Její příběh je velmi silný. V dětství byla obětí znásilnění a dlouho skrývala svou identitu.

Modelka Leyna Bloom se stala první transgender ženou na titulce magazínu Sports Illustrated. Na třech různých titulkách, které zdobí letní plavkové vydání, jsou kromě Bloom i tenisová hvězda Naomi Osaka a raperka Megan Thee Stallion. 27letá leyn Bloom si však této chvíle váží o to víc, že reprezentuje nejen ženy jiné barvy pleti (komunita POC, z anglického people of colour), ale i transgender komunitu, píše Washington Post.

„Tato chvíle léčí mnoho bolesti ve světě. Zasloužíme si ji,“ okomentovala fotku na Instagramu. „Dívky jako my nemají možnost žít své sny, nebo vůbec alespoň žít. Doufám, že moje titulka povzbudí ty, kteří bojují s tím, aby byli viditelní a cítili se ocenění.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Leyna Bloom (@leynabloom)

Roky se skrývala, byla obětí znásilnění

Její příběh je velmi silný. V dětství byla obětí znásilnění a dlouho skrývala svou identitu. Svůj coming out měla jen před 7 lety. Do té doby se děsila, že by někdo zjistil, že je transgender. Myslela si, že svět na ni není připraven a někdo by jí mohl fyzicky ublížit. „Vidí, jak se pohybuješ, vidí tvé kouzlo a chtějí ti ublížit,“ řekla pro Variety.

V roce 2014 svůj coming out uskutečnila prostřednictvím focení s dalšími transženami. Později byla na molu během pařížského týdne módy a první transženou jiné než bílé barvy pleti, která si zahrála ve filmu v Cannes. Jeho název je Port Authority, produkoval ho hvězdný Martin Scorsese a je o cisgender muži, který vstoupí do queer scény New Yorku a zamiluje se do postavy, kterou ztvárňuje Leyna Bloom.

Doporučeno
Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) 4. února 2021 12:00

-

Ikony na titulkách plavkového vydání Sports Illustrated se zařadí mezi známé tváře jako Tyra Banks, Gisele Bündchen či Heidi Klum. Podle Bloom její titulka dokazuje, že věci se ve světě mění. „Myslím, že právě teď prožíváme velmi silnou dobu. Jsem šťastná, že Sports Illustrated nabral odvahu říci ,Toto je náš moment, a pokud se vám to nelíbí, můžete jít někam jinam',“ řekla pro Variety.

Když se jí novinář New York Times zeptal, jestli fotka v plavkách je nejlepší formou reprezentace transkomunity a menšinové komunity (Bloom je černoška a Filipínka), odpověděla, že je to jeden ze způsobů. Podle modelky se dají standardy krásy, které se nedaří zcela zrušit, upravit tak, aby byly otevřenější vůči všem.

Domů
Sdílet
Diskuse