Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 12:43
Čas čtení 3:53
Vojtěch Vanda

Představujeme česká olympijská želízka v ohni. Úspěch se čeká od Krpálka nebo Ondry, nadějně se jeví i ženský tenis

Představujeme česká olympijská želízka v ohni. Úspěch se čeká od Krpálka nebo Ondry, nadějně se jeví i ženský tenis
Zdroj: Julian Finney/Getty Images
SPORT LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2020
Uložit Uložené

Kdo by ještě mohl získat medaili na LOH v Tokiu? Sestavili jsme článek o nejžhavějších kandidátech.

Stříbrná medaile na krku kanoisty Lukáše Rohana, bronzová získaná pro český šerm po 113 letech fleretistou Alexanderem Choupenitchem. Tyto nečekané úspěchy jsou prozatím jedinými medailovými úspěchy české výpravy na letních olympijských hrách v Tokiu. Do slunného Japonska však letěli vyhrát i jiní sportovci, kteří ještě například neměli šanci se zapojit. Do koho Česká republika vložila největší naděje?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Doporučeno
LOH Tokio 2020: Kdy a ve kterých disciplínách můžeš tento týden sledovat české sportovkyně a sportovce LOH Tokio 2020: Kdy a ve kterých disciplínách můžeš tento týden sledovat české sportovkyně a sportovce 26. července 2021 13:16

Ženský tenis letos válí

I když se to po úterku nemusí zdá, český tenis na olympiádě může stále prakticky zopakovat úspěch z minulých letních olympijských her v Riu de Janeiru. Před pěti lety totiž dokázal získat tři medaile. Petra Kvitová skončila na třetím místě ve dvojhře, dvojice Lucie Šafářová a Barbora Strýcová  brala bronz v ženské čtyřhře a ve smíšených dvojicích bodovali Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou. 

Přestože již z této výpravy figurovala na letošní soupisce pouze Kvitová, a po úterní noci a dopoledni zbyla v ženské dvouhře po vypadnutí Barbory Krejčíkové, Karolíny Plíškové a pondělní prohře Petry Kvitové pouze Markéta Vondroušová, její vítězství nad světovou dvojkou Naomi Ósaka dokazuje, že má na to zabojovat o medailové umístění. Nikdo výše v postavený v žebříčku již v osudí není a tak může podceňovaná tenistka ukázat, že její nominace měla smysl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Úterý znamenalo také konec pro jediného českého zástupce v mužské dvouhře, mladého tenistu Tomáše Macháče, jenž však Argentinci Schwartzmanovi nedal po setech 4:6 a 5:7 nic zadarmo. Síla českého tenisu tak může momentálně tkvět ve čtyřhrách.

Doporučeno
Česko pomalu sčítá olympijské medaile. Kdo by mohl ještě cenný kov získat? Česko pomalu sčítá olympijské medaile. Kdo by mohl ještě cenný kov získat? 6. srpna 2021 10:34

Ve hře jsou stále Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které, pokud postoupí přes osmifinále, narazí ve čtvrtfinále na světovou jedničku Australanku Ashleigh Barty s kolegyní Storm Sanders. Druhým želízkem v ohni je dvojice Karolína Plíšková s Markétou Vondroušovou, které se v úterý postaví Brazilkám Pigossi a Stefani.

Vyloučena nebyla ani účast ve smíšené čtyřhře, kde by se mohl představit ještě Tomáš Macháč se svou přítelkyní Siniakovou. Bohužel, o šestnáctimístné osudí smíšené čtyřhry byl enormní zájem, a jak píše Tenisportal, jejich umístění v žebříčku nestačilo na zařazení do turnaje.

Krpálek chce obhájit judistické zlato z Ria

Jedinou zlatou medaili, kterou Česko získalo na brazilských hrách, vzešlo z postoje a síly českého judisty Lukáše Krpálka. Ten mé z výpravy 116 českých sportovců nejtěžší úlohu – obhájit post olympijského vítěze v kategorii mužů do 100 kilogramů. Taková pozice na sportovce vytváří určitý tlak, který si však nejúspěšnější domácí judista všech dob nechce nechat připustit k tělu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lukas Krpalek (@lukaskrpalek)

„Psychika hraje ve výkonu, kdy jde o všechno, hodně velkou roli. Je hrozně důležité být v dobrém rozpoložení a podat maximální výkon. Když psychika není v pohodě, tak ten maximální výkon podat nelze,“ uvedl ke svému největšímu nepříteli, stresu, pro Český olympijský tým. K obhajobě svého titulu se postaví v pátek 30. července od 4 hodin ráno.

Sportovní lezení je na olympiádě poprvé, jeho ztělesněním je český lezec

Sportovní lezení je novinkou, která například společně se skateboardingem ozvláštní letošní japonské Hry. V něm má český sport světovou raritu – brněnského lezce Adama Ondru, jenž je celosvětovým ztělesněním tohoto sportu. Jedná se totiž o několikanásobného mistra světa a Evropy v boulderingu (druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí, pozn. red.) a lezení na obtížnost. Sám také zdolal několik prvovýstupů, také zdolal nejtěžší cestu světa v norském Flatanegru, jako první zde zdolal cestu s obtížností 9c.

Doporučeno
Sportovkyně jsou často tak podvyživené, že nemají menstruaci. Transvzpěračka na olympiádě v tomto nemá výhodu, vysvětluje vědec Sportovkyně jsou často tak podvyživené, že nemají menstruaci. Transvzpěračka na olympiádě v tomto nemá výhodu, vysvětluje vědec 17. července 2021 9:30

Přestože Ondra vnímá, jak uvedl v rozhovoru pro iSport, pojetí sportovního lezení na olympiádě kvůli kombinaci tří disciplín v jednu jako malé zklamání, do Japonska se přijede porvat o medaili. „Postupně jsem to akceptoval. Sice je to formát, s kterým nesouhlasím, nepředstavuje jasný důkaz, kdo je nejlepším lezcem. Ale je to první olympiáda, je to výzva, která tu ještě nebyla. Zároveň jsem byl rád a jsem stále rád, že se lezení na olympiádu dostalo,“ komentoval situaci. Ondra si poleze pro vítězství v úterý 3. srpna v 10 hodin dopoledne.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Adam Ondra (@adam.ondra)

Obhajoba bedny v kanoistice, hod oštěpem, možná i trap

Možná trochu překvapením pro běžného konzumenta sportu může být fakt, že velké naděje na zisk olympijské medaile tkví pro Česko i v kanoistice, a to hned v několika disciplínách. Jak se ukázalo na minulých hrách, kde jsme získali stříbro a bronz, české kanoistické podhoubí má živnou půdu k tomu získat další vítězství, což vlastně jen potvrdil letošním výkonem Lukáš Rohan.

Ten ale v Riu medaili nezískal. Stříbrným a bronzovým kanoistou se stal v roce 2016 Josef Dostál, jenž zkrotil divokou vodu v kategorii mužů K1 1000 metrů. Toho čekají hned tři starty, dva v pondělí 2. srpna od 2:00 a 2:30 právě v jeho oblíbené disciplíně, a dále o dva dny později od 2:30 v týmu v kategorii K2. Nutno dodat, že ve čtyřkajaku, jenž vybojoval poslední bronzovou medaili v Riu, dukelský Dostál také figuroval.

To ale není všechno. V kanoistice se totiž na dráze vodního slalomu ukáže ještě další medailista z Ria, Jiří Prskavec, jehož naděje na zisk minimálně bronzové medaile jsou taktéž velmi žhavé. Jestli se mu to povede se dozvíme již ve středu od 6:50. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Josef Dostal (@j_dostal)

Posledním aktivním členem výprav, který by rád zopakoval svůj výkon z minulé olympiády, je veteránka Barbora Špotáková, které se v hodu oštěpem podařilo získat pro svou zemi bronzovou medaili. Čtyřicetiletá atletka do médií sice uvedla, že v jejím věku je ráda, že se dostala na olympiádu, všichni ostatní ale doufají, že svůj výkon potvrdí další medailí. To se týká i střelce Davida Kosteleckého, jehož pekingské zlato v trapu určitě nebyla jen náhoda. Špotáková startuje v pondělí 2.8. ve 2 hodiny ráno, Kostelecký už zítra ve 2:50.

Na olympiádě je nicméně krásné to, že se může stát cokoliv. Ať už potvrzený medailista či nováček, každý má šanci na turnaji uspět. Úspěch, jenž vybojoval Choupenitch, může zopakovat například Barbora Seemanová v plavání, tým basketbalistů v boji o postup s Francií nebo Spojenými státy, či početný zástup atletů nebo veslařů. Komu se to povede, ukáže jen čas.

Domů
Sdílet
Diskuse