Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 16:40
Čas čtení 1:38
Vojtěch Vanda

Nejvyšší soud zrušil opatření o nošení ochrany dýchacích cest ve vnitřních prostorách. Ministerstvo má 3 dny na nápravu

Nejvyšší soud zrušil opatření o nošení ochrany dýchacích cest ve vnitřních prostorách. Ministerstvo má 3 dny na nápravu
Zdroj: TASR/Dano Veselský
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nejvyšší správní soud vydal v úterý rozsudek, který reguluje nošení ochranný prostředků dýchacích cest ve vnitřních prostorách. Ministerstvo ale dostalo 3 dny na nápravu.

Nejvyšší správní soud znovu zrušil opatření ministerstva zdravotnictví. Jednalo se o mimořádné opatření ze dne 29. června regulující nošení ochranných prostředků ve vnitřních prostorách. Soud obdobné opatření zrušil již potřetí. Nynější zrušení bylo odloženo o 3 dny, aby mohl vládní rezort svoji chybu napravit. Nařízení tak s největší pravděpodobností zůstane v platnosti.

Doporučeno
Plošné zákazy, včetně uzavření základních a mateřských škol, byly nezákonné, rozhodl Nejvyšší správní soud Plošné zákazy, včetně uzavření základních a mateřských škol, byly nezákonné, rozhodl Nejvyšší správní soud 2. června 2021 13:32

„V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Soud po ministerstvu pouze vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon. Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ uvedl k rozsudku soudu předseda senátu Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš.

Soud od ministerstva v minulém měsíci žádal odstranění nedostatků, které opatření mělo. To však neudělalo. Jednalo se zejména o to, že v rozporu s požadavky pandemického zákona rezignovalo na posouzení rizik spojených s dlouhodobým nošením respirátorů, přičemž neprovedlo ani „posouzení přiměřenosti zásahu do práv dotčených osob“.

Rozsudek totiž padl po stížnosti navrhovatele, jenž trpí dlouhodobými dýchacími problémy, má protilátky po prodělaném koronaviru, a podle jeho názoru jej nošení respirátoru ohrožuje více než jeho nenošení.

Dále ministerstvo neopravilo funkčnost odkazů v opatření na odborné studie nebo stručné shrnutí závěrů studií v cizím jazyce v češtině.

Soud se dokonce rozhodoval, že by nynější opatření zrušil s okamžitou platností či zpětně, nicméně s tím by mohl výrazně narušit bezpečnostní opatření, čímž by mohl vystavit nákaze rizikové skupiny a další osoby. Proto se rozhodl účinnost rozsudku odložit o 3 dny, aby mělo ministerstvo zdravotnictví čas jej doplnit.

„Soud si uvědomuje, že je nežádoucí, aby daná povinnost nebyla stanovena ani pro velmi rizikové situace po určitou dobu vůbec. K tomuto řešení však bohužel Ministerstvo zdravotnictví soud postupně tlačí, jestliže přes opakované konkrétní výtky soudu není schopno napravit nedostatky. Takový postup proto nelze do budoucna vyloučit, neboť soud nebude mít jinou možnost, jak ministerstvo přimět k respektování jasně vyjádřeného právního názoru,“ dodal Mikeš.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Dopady jsou ale i jiného charakteru. V tiskové zprávě instituce dodává, že se podobné rušení opatření otiskne i do právní nejistoty nejen jejich adresátů, ale také orgánů veřejné moci, které dohlíží na jejich platnost. Navíc se podobnými žádostmi zahlcují již tak plné soudy a plýtvá se prostředky, vynaloženými na úplně zbytečný proces.

Domů
Sdílet
Diskuse