Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 16:55
Čas čtení 4:37
Vojtěch Vanda

Dollara Prynce sláva nemění. Jeb System 3 je hymna smíchovských ulic (Recenze)

Dollara Prynce sláva nemění. Jeb System 3 je hymna smíchovských ulic (Recenze)
Zdroj: Antonín Havlík/REFRESHER
HUDBA ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Dollar Prync přichází s třetím dílem ze smíchovských ulic. Poslechli jsme si jej a nakonec i zhodnotili.

Je to práce a čistý progres. Pět let je přeci jen doba, ve které se ukáže, zda měl člověk v cestě za popularitou pouhé štěstí, nebo hrála roli náhoda. Přesně tak dlouhá doba uplynula od prvního releasu ze série Jeb System od Dollara Prynce a my nyní můžeme konstatovat, že smíchovský čávo není one-hit wonder, nýbrž etablovaný člen české rapové scény. A co víc, přinesl si svůj styl, jenž na scéně chyběl, a zůstal svůj i poté, co se o něj začaly zajímat davy posluchačů a známější tuzemská jména.

Minulý týden Prync navázal na svůj veřejností velmi kladně hodnocený projekt Jeb System 2 trojkou, od níž se dalo čekat ledasco. Ti, kdo vsadili na konzistentní výkon a lepší zvuk, vyhráli. Na druhou stranu, přineslo nové album Jeb System 3 přidanou hodnotu?

Doporučeno
Tyler, The Creator odložil blonďatou paruku, ne však svůj styl. Novou desku jen okořenil nostalgií a láskou k rapu (Recenze) Tyler, The Creator odložil blonďatou paruku, ne však svůj styl. Novou desku jen okořenil nostalgií a láskou k rapu (Recenze) 1. července 2021 14:00

Pokud zapátráme po důvodu, proč breakout release Jeb System 2 s debutem Jeb System tolik zamávaly domácí scénou, stačí se jen dívat kolem sebe a jasně vidíme, v čem to vězí. Češi gangsta rap milují, chybí jim návrat ke kořenům, touží po tvrdých punchlinech, jenž jim zprostředkuje hluboký a ničím neošetřený hlas s jednoduchým frázováním, avšak odmítají majoritně poslouchat něco, co vyšlo v roce 2001. Chtějí se posouvat vpřed, vnímat zážitky z nynějška a zároveň slyšet o místech, která znají, jsou jim blízká a něco pro ně znamenají.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cavoprync (@cavoprync)

Tímhle vším Prync disponuje. Smíchovský rodák, jenž se trochu z donucení stal světoběžníkem, hovoří o situacích, v nichž se nezřídka ocitají lidé, kteří žijí ulici u nás v Česku. Není tajemstvím, že se zde prodávají drogy, že se krade a že se občas někdo někde pobije, ostatně to slýcháváme prakticky v každém tracku jiných interpretů. Rozdíl je ale v tom, jakým způsobem se to podá. Dollar Prync přibližuje pouliční okolnosti obyčejnému „gádžovi“ pohledem Roma, který byl postaven na okraj společnosti, aniž by s tím mohl něco udělat.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Člověk potom chápe pojmenování jeho tvorby souslovím Jeb System; stát zde ale není jediným činitelem, jenž staví mladého Roma do takové situace. Když je něco zažito, těžko se jde proti proudu, a slovenské přísloví „S kým si, taký si“ tak často používané v rapových tracích, zde potom platí dvakrát.

V momentě, kdy se v komunitě proklamuje jistý styl žití, děláš to samé, abys byl její součástí. Prync o této zkušenosti informuje úplně stejně, jako by se zrovna bavil o počasí. Je to jeho součást života, a i když je tato zkušenost těžkým břemenem, nestěžuje si. Tento lifestyle přijal a žije jím. 

Avšak tím, že vypráví svůj příběh, dostal šanci na změnu. Zlé zážitky, kterými si musel prožít, vkládá do svých textů, které mu nesou výdělek, za nímž se nebudou ohlížet policejní jednotky. S každým novým trackem je dál a nejlepší je na tom to, že strůjcem jeho rapové kariéry není nikdo jiný než on sám. První release byl bez hostů, na druhém se objevili pouze jeho „chábři“, a i přesto se počet poslechů počítá v milionech. Samozřejmě má na tom zásluhu i label Archetyp 51 v čele se Smackem, to ale není pointou.

Jeb System 3 překvapil v tom, jak kvalitně dokáže Prync znít na tracku se známými jmény. Na devíti tracích s celkovou půlhodinovou stopáží překvapivě dostáváme hned devět hostů, z nichž čtyři jsou hlavní tahouni československé scény – Smack na Free Chábrs možná nepřekvapí, nicméně Sergei Barracuda, Ca$hanova Bulhar a Pil C jsou nečekaná jména.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Ve spojení s touto skutečností se ale dá krásně demonstrovat charakter českého světoběžníka v tom, že přestože měl možnost spolupracovat s tím nejlepším, co v rapu máme, singly se staly hity Perls Bengz 2, Žijem Rychle a Moje Story, na nichž je sám. Ona filozofie, kterou smíchovský reprezentant do vydání JS3 razil, byla totiž diametrálně odlišná.

Žijeme film, nemusíme do kina
Žádný Bel Air, ale princ ze Smíchova
Bereme to tvrdě, more, p*čo, pojď se dívat
Moje rapy jsou pravý, more, žádný bludy

„Ozvali se mi i známější rapeři, kteří jsou na scéně dlouho. Já ale nechci s nikým moc spolupracovat. Radši bych dal skladbu s chábrem než s nějakým známým raperem. Hodně raperů chce s někým dávat skladbu, aby se ukázali, aby se dostali mezi jeho fanoušky. Já takovej nejsem. Smacka jsem vždycky cenil, proto jsem s ním skladbu dal,“ řekl REFRESHERu Dollar Prync po vydání Jeb System 2. Tento krok se dá nicméně vnímat jako dílčí dílek jeho samotného uměleckého progresu, jako správný chábr však nezapomněl dát prostor i méně známým blízkým.

Tracklist:

1. Moje Story (prod. by Penacho)

2. Žijem Rychle (prod. by Acebankz)

3. Dneska Se Jde Krást (feat. Smoky & Jokkerr) (prod. by Westcoastbangaz)

4. Když Jeden (prod. by Greensch)

5. Free Chábrs (Smack One & Tessie) (prod. by BeatsbyHT)

6. Perls Bengz 2 (prod. by Acebankz)

7. Pele Pele Gucci Gucci (feat. Adlan & Ca$hanova Bulhar) (prod. by Hoodwill)

8. Msport (feat. Sergei Barracuda) (prod. by Acebankz)

9. Outro (feat. Pil C & Dejv) (prod. by Penacho)

V odrazu doby na Dneska Se Jde Krást je Smoky a Jokkerr, kdo jiný by tam také měl být, než ti, co si to zažili. Přestože tento track vnímáme jako jeden z nejslabších na albu; technická stránka projevu se sice dá vnímat jako recese, avšak v celkovém výrazu je to prostě málo, odkaz je real. Být real je ochrannou známkou Dollara Prynce, které se nezprotivil. 

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Kritik může namítnout, že jednolitost témat na všech třech deskách, v nichž se neřeší nic jiného než to, co se řešilo v té předchozí, uvrhne na release stín monotónnosti. Navíc dostat po dvou letech, v níž se otiskla i koronavirová pauza, jen devět písní, se jeví jako velmi málo. Proč se nakonec umělec, jehož třetí ucelenou práci distribuoval Universal, rozhodl pro tak úzký přísun nového materiálu?

Důvod je jednoduchý. Přestože to tak nevypadá, Dollar Prync, jak nám prozradil v rozhovoru, je perfekcionista a pečlivě vybírá, co nakonec spatří světlo světa. Výsledný koktejl, v němž slyšíme trochu Anglie a drillu, světově oblíbeného trapu a koření v podobě g-funku, chutná i na malou porci vážně dobře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cavoprync (@cavoprync)

Nemusíme album poslouchat ani celou půlhodinu, abychom si nezačali recitovat chytlavé refrény. Prync vyrobil desku na koncerty, pro lidi, pro svou komunitu a fanoušky, dává jim sám sebe stejného jako předtím. Nehledě na to, že se mu daří, stále žije pouliční život, vzpomíná na své uvězněné kamarády, reprezentuje Smíchov a žije rychle. Možná přijde den, kdy jej tohle všechno omrzí a spolehne se akorát na svou hudbu, která mu momentálně vylepšuje životní standard. Teď to ale nebude.

Doporučeno
Nejlepší rapové desky první poloviny roku, které ti nejspíše unikly Nejlepší rapové desky první poloviny roku, které ti nejspíše unikly 28. července 2021 7:00

Plusový bod od nás dostává Prync za Outro, v němž se dokázal odprostit od všeho zlého, a dokonce se snažil i namotivovat své posluchače k tomu, aby si šli za svými sny. Ať to zní kýčovitě jak chce, klukovi z ulice budou kluci z ulice věřit víc než sociální pracovnici. Proto jsme rádi, že mezi tím vším prodáváním drog a kradením zazněla i pozitivní myšlenka. 

Deska Jeb System 3 nebude nejlepší deskou Dollara Prynce, protože věříme, že ještě přijde s životním albem, kterým se navždy zapíše do tuzemských hudebních memoárů. To ale neznamená, že ji nebudeme hodnotit vysokou známkou. Jsme zvědaví, kam se smíchovský raper posune, na cestu posíláme silných 8/10.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse