Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 17:25
Čas čtení 0:49
Richard Bonde

V Belgii vznikla speciální lavička na kojení. Má pomoci ženám, které se stydí kojit na veřejnosti

V Belgii vznikla speciální lavička na kojení. Má pomoci ženám, které se stydí kojit na veřejnosti
Zdroj: Pexels/Mart Production/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Autoři nápadu doufají, že díky takovým lavičkám z belgických ulic zmizí předsudky a zírání na kojící maminky.

Přestože kojení na veřejnosti je v Belgii stále menším problémem, stále se najde řada žen, které tuto přirozenou biologickou činnost považují za tabu. Právě pro tuto nejistotu, kterou vidí v krmení kojenců mateřským mlékem, se často straní dlouhého pobytu venku.

Ve městě Kortrijk se s tímto problémem poprali autoři zajímavého nápadu, kteří dali v centru nedaleko tržiště Grote Markt vybudovat speciální lavičku pro kojící ženy. Díky ní se mohou čerstvé matky zbavit stresu a pohodlně a bez zábran nakrmit své poklady. O novince informoval portál Brussels Times.

dojcenie, lavicka, prsia
Zdroj: Elvie/propagační materiál/volně k užití

„Rodiče pomáhají svým dětem růst a nedílnou součástí je i krmení. Kojení, zejména v prvních fázích dětského života, může být nutné až dvanáctkrát denně, ojediněle i častěji,“ řekla Nele Wouters, mluvčí projektu Opgroeien. Na lavičku napsali slogan All Boobs Welcome Here (Všechna prsa jsou zde vítána).

V Belgii je dokonce veřejné kojení nově chráněno zákonem, což znamená, že v případě jakékoliv negativní konfrontace během kojení se policie a soudy budou přiklánět na stranu matky. Přesto způsobuje kojení na veřejnosti matkám diskomfort.

„Bez ohledu na to, zda nakupujete na ulici, jste doma, v knihovně, ve vlaku či v zábavním parku, pokud je dítě hladové nebo prs plný, mělo by být pro matku zcela normální, aby své dítě nakrmila,“ doplnila Wouters.

Domů
Sdílet
Diskuse