Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 16:06
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

Už 70 % Češek a Čechů projevuje ochotu nechat se očkovat. Zájem stoupá s úrovní vzdělání

Už 70 % Češek a Čechů projevuje ochotu nechat se očkovat. Zájem stoupá s úrovní vzdělání
Zdroj: TASR
ZDRAVÍ KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Život během pandemie se pravidelně dotazuje obyvatel České republiky, zda jsou ochotni se očkovat. Počty ochotných lidí stále rostou.

Ochota se očkovat v České republice stoupá. Na konci července se podle průzkumu Život během pandemie 70 % obyvatel vyjádřilo, že by se proti nemoci Covid-19 naočkovat nechalo, nebo již dokonce naočkovaní jsou. Překonávají se tak výsledky průzkumů z konce září, kde ochotu vůči očkování vyjádřilo jen 54 % lidí. Nejochotnější jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé. 

Podle průzkumu počet již očkovaných, nebo těch, kdo se plánují nechat očkovat, stoupá, ovšem v posledních měsících je růst jen velmi opatrný, a v některých skupinách je zájem o vakcínu dokonce nižší než na podzim roku 2020. 

Nejvyšší zájem podle dat z 20. července vykazují vysokoškolsky vzdělaní respondenti (84 %). Avšak mezi mladými lidmi je nedůvěra v očkování nejvyšší (30 %). Zájem je rovněž nízký i mezi lidmi bez maturity a členy chudších domácností. 

„Vyšší ochotu projevují lidé, kteří v minulosti prodělali covid-19 či znají někoho, kdo nemoc prodělal. Očkování má ale stále potenciál oslovit další část populace – 16 % nenaočkovaných lidí je ochotných nebo neví. Počet jednoznačně odmítajících osciluje mezi 11 a 12 %,“ uvádí se ve výzkumu na webu Život během pandemie.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

„Respondenti výzkumu Život během pandemie jsou ve vybraných vlnách dotazováni, zda by se nechali zdarma naočkovat, pokud by byla k dispozici lékařsky ověřená a schválená vakcína proti covid-19. Od 21. vlny (k 26. lednu) je nejprve zjišťováno, zda byl respondent již očkován, a pokud ano, otázka na zájem o očkování se mu nepokládá. Tito respondenti jsou v prezentovaných statistikách zařazeni do kategorie rozhodného souhlasu s očkováním,“ popisuje organizace průběh výzkumu.

Zpět
Sdílet
Diskuse