Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 17:26
Čas čtení 0:44
Radim Šlechta

Česko má první přírodní památku UNESCO. Staly se jí Jizerskohorské bučiny

Česko má první přírodní památku UNESCO. Staly se jí Jizerskohorské bučiny
Zdroj: Wikimedia/Rihovaj/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Jizerskohorské bučiny jsou první přírodní památkou UNESCO v České republice.

Česká republika má od 28. července svou první přírodní památku UNESCO. Mezi světové dědictví se zapsaly Jizerskohorské bučiny. Schválil to výbor pro světové dědictví. V České republice doposud existovaly jen význačné kulturní památky globálního významu.

„Mám velkou radost – a vnímám to jako prestižní ocenění naší ochrany přírody v celosvětovém měřítku. Unikátní komplex Jizerskohorských bučin se jako vůbec první česká přírodní lokalita stal skutečnou součástí dědictví celého lidstva. Díky Jizerskohorským bučinám a nedávno oceněnému „lázeňskému trojúhelníku“ tak Česká republika právě dostala nový mezinárodní punc,“ vyjádřil se ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Je to mimořádný úspěch. Jizerskohorské bučiny se nyní dostaly mezi takové poklady světové přírody, jako je proslulý Yellowstonský národní park, Bělověžský prales, Bajkalské jezero, africké pláně v Serengeti, Velký bariérový útes u Austrálie nebo vodopády Iguazú na hranicích Brazílie a Argentiny,“ komentuje František Pelc ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která pro nominaci připravovala podklady. 

Národní přírodní rezervace má rozlohu 950 ha je největším chráněným územím v České republice. Část území plného bukových lesů roste bez jakéhokoliv zásahu člověka. 

Domů
Sdílet
Diskuse