Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2021 12:19
Čas čtení 1:02
Vojtěch Vanda

V Plzni ordinoval falešný gynekolog. Za hodinu si účtoval přes dva tisíce

V Plzni ordinoval falešný gynekolog. Za hodinu si účtoval přes dva tisíce
Zdroj: Unsplash/Sammy Williams
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Gynekolog bez vystudované medicíny nabízel odborné výkony, ke kterým neměl žádná oprávnění.

V Plzni ordinoval falešný gynekolog bez licence. Ženám měl nabízet celou řadu odborných výkonů, přestože neměl ani medicínské vzdělání. Na jeho působení si však žádná z pacientek nepodala trestní oznámení a ani si nestěžovala. Případ následně prošetřili plzeňští kriminalisté, kteří zjistili, že v tomto případě nedošlo k protiprávnímu jednání. Informovala CNN Prima NEWS.

Doporučeno
Žena v Českých Budějovicích v sobotu zavraždila dítě a další osobu. Hrozí jí až výjimečný trest Žena v Českých Budějovicích v sobotu zavraždila dítě a další osobu. Hrozí jí až výjimečný trest 26. července 2021 18:08

Vystavoval těhotenské průkazy, prováděl různá vyšetření a za hodinovou konzultaci si podle informací serveru iROZHLAS.cz účtoval klidně 2500 korun. Jan S., který se svou manželkou provozoval firmu Celostní Gynekologie a Magický Porod s.r.o., však neměl k takovým úkonům potřebné vzdělání ani oprávnění. 

To, že nemá smlouvu s pojišťovnou u žen obhajoval tím, že se jedná o zákulisní machinace a konkurenční boj, který mu to nedovoluje. Znalosti údajně získal od své manželky, která je porodní asistentkou

„Takové služby lze provozovat výhradně na základě oprávnění, které uděluje správní orgán. V tomto případě je to plzeňský krajský úřad. Ten žádné takové oprávnění poskytovateli neudělil,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová. Úřad se o jeho činnosti dozvěděl až od ředitele Mulačovy nemocnice, jemuž se od jeho kolegů dostalo, že Jan S. posílá ženy na odborná vyšetření.

Pravda vyšla najevo až nyní možná i z toho důvodu, že si na ordinování falešného gynekologa žádná žena pořádně nestěžovala ani na něj nepodala trestní oznámení. Jak na něj si však neví rady ani Česká gynekologická a porodnická společnost a ani Česká lékařská komora, která jej z důvodu, že není lékař, nemůže nijak potrestat.

Pokud se sám neprohlašuje, že je lékařem, bude řešení situace těžkou záležitostí. Kriminalisté  po šetření zjistili, že se muž nedopustil protiprávního jednání a případ odložili

Domů
Sdílet
Diskuse