Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2021 13:41
Čas čtení 0:57
Vojtěch Vanda

Klaus podal žalobu na ministerstvo zdravotnictví kvůli pokutě za nenasazenou roušku

Klaus podal žalobu na ministerstvo zdravotnictví kvůli pokutě za nenasazenou roušku
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS
Uložit Uložené

Ministerstvo pokutovalo bývalého prezidenta za to, že neměl během projevu ke 28. říjnu nasazenu roušku. Klaus tuto pokutu bere jako politický akt.

Bývalý prezident Václav Klaus podal žalobu na ministerstvo zdravotnictví kvůli pokutě, kterou od instituce dostal kvůli nedodržování bezpečnostních opatření proti koronaviru. Dne 28. října, při oslavách Dne vzniku samostatného Československa, neměl nasazenou roušku při proslovu, za což dostal osmitisícovou pokutu. Klaus se domnívá, že tento trest je jen politickým aktem.

Doporučeno
„Jsem poseroutka a hovňousek, měl jsem mu dát pěstí,“ reagoval Klaus na interview, ze kterého odešel „Jsem poseroutka a hovňousek, měl jsem mu dát pěstí,“ reagoval Klaus na interview, ze kterého odešel 4. června 2021 18:37

Prezident pokutu již uhradil a svou žalobu bere spíše jako odpor proti politickému aktu, za nějž trest považuje. Podle něj se nejedná o porušení bezpečnostních opatření, která jsou navíc sporně vydávána. Jeho projev bez roušky měl pouze tři minuty, takže se prezident domnívá, že nemohl mít žádné výrazné epidemické následky.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR zaujímá právně nepřijatelný postoj, že smí udělovat a vymáhat pokuty i za porušení opatření, která byla následně zrušena soudem a označena jako nezákonná. (...),“ uvedl ve vyjádření Institutu Václava Klause jeho mluvčí Petr Macinka.

„Městský soud v Praze, jakož i Nejvyšší správní soud řadu mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví zrušily, ať již pro zjevný rozpor se zákonem, nebo pro nedostatečné odůvodnění. Ministerstvo zdravotnictví však přesto i nadále jedná v rozporu s principy právního státu, když opatření zrušená (nebo prohlášená za nezákonná) nahrazuje novými, obsahově stejnými, a když na základě soudem zrušených opatření uděluje a vymáhá pokut,“ dodává Macinka.

Klaus se pro tento krok rozhodl hlavně kvůli „velkému množství podobně stíhaných občanů, kteří jsou perzekvováni na základě těchto opatření vlády“. Tito občané se prý často nemohou sami dostatečně hájit, a proto se do sporu s vládní institucí pouští. Žalobu bude nyní projednávat soud.

Domů
Sdílet
Diskuse