Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2021 9:44
Čas čtení 1:17
Vojtěch Vanda

Nigerijský influencer se v Americe přiznal k finančnímu podvodu v milionech dolarů

Nigerijský influencer se v Americe přiznal k finančnímu podvodu v milionech dolarů
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/k volnému užití
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Luxusní lifestyle, dva a půl milionu sledujících na Instagramu a nyní vězení. Nigerijec s přezdívkou Hushpuppi bude muset dát životu v luxusu nejspíš sbohem.

Nigerijec Ramon Abbas, instagramová celebrita lépe známá pod přezdívkou Hushpuppi, se v Americe přiznal k finančnímu podvodu v milionech dolarů. Vyplývá to z dokumentů, které ve středu zveřejnila americká justice. Abbas se přiznal hned k několika trestným činům, z nichž získal desítky milionů dolarů na drahé auta, šperky a oblečení, se kterým se chlubil na sociálních sítích. Informuje CNN.

Doporučeno
V Norsku budou muset influenceři své fotky označit, pokud je retušovali, jinak jim hrozí pokuta V Norsku budou muset influenceři své fotky označit, pokud je retušovali, jinak jim hrozí pokuta 2. července 2021 15:19

Hushpuppi, jak si Abbas říká, měl na sociální síti Instagram 2 a půl milionu sledujících, kteří jej měli za člověka, jenž podniká s realitami a jemuž byznys vynáší. Pravdou však bylo něco jiného. Tento africký podvodník byl ve skutečnosti zločinec, který se za podnikatele v realitách pouze vydával. Nejvíce mu vynášely finanční podvody, ke kterým se přiznal během dubnového soudního stání v USA.

Sedmatřicetiletý Nigarijec se měl přiznat k podvodu, během nějž vytáhl z katarského podnikatele více než jeden milion dolarů. Spolu s dalšími komplici se totiž vydával za banku, která financuje stavbu školy. Tyto peníze měl následně investovat do hodinek Richard Mille RM11-03, jejichž hodnota se pohybuje někde kolem 10 milionů korun.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Jeho dalším způsobem získávání peněz byla kyberkriminalita, kdy díky promyšleným podvodným e-mailovým schématům dokázal pravděpodobně až ze dvou milionů osob získat celkem 24 milionů dolarů (asi 500 milionů korun). Američtí žalobci Abbase označili jako profesionální pračku špinavých peněz, ze kterých financoval svůj luxusní styl života. Z těchto peněz byl také například schopen si pořídit občanství na ostrovech Svatý Kryštof a Nevis, a to díky falešnému oddacímu listu a podplacení místních úřadů.

Abbas byl proto zatčen v červnu minulého roku ve své rezidenci v Dubaji se svým komplicem Olalekanem Jacobem Ponlem alias Woodberrym. Během zátahu dvojici zabavili 41 milionů dolarů v bankovkách (880 milionů korun), 13 luxusních aut v hodně 6,8 milionu dolarů (146 milionů korun) a více než 100 tisíc dokumentů, jež jej usvědčovaly z finančních podvodů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Dubajská policie Nigerijce předala americké FBI, která jej eskortovala do Los Angeles. V případě odsouzení hrozí bývalému influencerovi až 20 let za mřížemi.

Domů
Sdílet
Diskuse