Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2021 11:00
Čas čtení 5:14
Radim Šlechta

Zavzpomínej si. Těchto 10 českých her tě vrátí do dětství

Zavzpomínej si. Těchto 10 českých her tě vrátí do dětství
Zdroj: Zima Software Games Development
TECH
Uložit Uložené

Sestavili jsme pro tebe seznam 10 českých her, které jsi dost možná v dětství hrál.

„Ty jezdíš, já střílím!“ Nejde ani spočítat, kolikrát v našich dětských pokojích tato věta padla, nejspíš podobně často jako: „Až umřu, budeš hrát ty!“ Nutno dodat, že ten, kdo byl na návštěvě, popřípadě mladší sourozenec, se na řadu ještě několik dalších smrtí nedostal a nezbylo mu nic jiného, než přečkat nekonečné kolečko reinkarnací hostitele nebo staršího sourozence. 

Pokaždé, když si na hádky, bitky a multiplayer hraný na jedné klávesnici vzpomeneme, uvelebí se naše srdce do staré měkké kancelářské židle, ve které jsme strávili hodiny a hodiny hraním her, které budou mít na našich pevných discích vždy vyhrazené speciální místo. 

Pojď si s námi i ty zavzpomínat na deset nejlepších českých her, které v tobě okamžitě vyvolají pocit nostalgie. 

1. Mafia

V hříšných počítačích státu českého snad neexistuje větší legenda. Jak lépe tedy můžeme začít? Realistické řízení, ostré hlášky, které dodnes citujeme, a Thompson 1928 jako ta nejlepší zbraň. Postava Tommyho Angela, mafiána, který byl původně taxikář a práci dělal od nevidím do nevidím, nás provedla podsvětím City of Lost Heaven s grácií a kdo na konci neuronil ani jednu slzu, je necita. 

Na úspěch prvního dílu navázala Mafia II s drsným italským migrantem Vitem Scalettou, kde jsme nejvíc ocenili propracovaný systém bitek na ulici a ještě o něco drsnější dialogy, než v jedničce. Kdo může jen tak zapomenout na Joeyho balící hlášky?

Dvojici pak doplnil ještě díl třetí a původní hra z roku 2002 se v roce 2020 dočkala remaku.

Málokdo ví, že vývojáři zamýšleli hru rozšířit také o multiplayer, kde by se proti sobě utkali gangsteři a policisté. V jiných módech by se hráči utkali v rámci boje o vlajku. Verze pro více hráčů však nikdy nespatřila světlo světa a zůstala jen vroucným přáním hráčů.

Stejně tak se plánovalo do hry zařadit více závodů i postav, mezi které patří například mladý Salieri nebo zestárlý Paulie. Přišli na to zvídaví hráči, když si otevřeli složku s herními texturami a nestačili se divit, co mezi nimi našli. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101383 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse