Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. srpna 2021 7:20
Čas čtení 0:51
Martin Adam Pavlík

Smutný úkaz v jižní Argentině. Laguna Corfo se zbarvila na růžovo v důsledku masivního znečištění

Smutný úkaz v jižní Argentině. Laguna Corfo se zbarvila na růžovo v důsledku masivního znečištění
Zdroj: Unsplash/Urlaubstracker/volně k užití (ilustrační obrázek)
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Laguna Corfo v Patagonii v jižní Argentině má růžovou barvu poté, co byl do jejích vod vyhozen odpad z rybářských společností. Vyvolalo to poplach mezi místními obyvateli a úřady.

Laguna v Argentině se zbarvila do růžova. Jak uvádějí Euronews, ochránci životního prostředí tvrdí, že za netradiční zbarvení může skládkový chemický odpad a že barva pochází ze siřičitanu sodného, antibakteriálního výrobku používaného v rybářských továrnách. Laguna nedaleko města Trewlew a 1 400 km jižně od Buenos Aires teče z průmyslového parku.

Vedoucí kontroly životního prostředí v provincii minulý týden prohlásil, že růžová barva nezpůsobuje škody a do několika dnů zmizí. Obyvatelé žijící v blízkosti laguny v posledních týdnech zablokovali silnice používané nákladními auty, která přepravují zpracovaný rybí odpad na úpravu rostlin na okraji jejich města. Jelikož oblast byla kvůli protestu zakázaná, úřady udělily továrnám povolení skládkování odpadu do laguny Corfo.
 
V oblasti působí desítky zahraničních rybářských společností, které zpracovávají především krevety a štikozubce. Tyto závody vytvářejí tisíce pracovních míst v provincii Chubut, kde žije přibližně 600 000 lidí. „Zpracování ryb generuje práci... Je to pravda. Jde však o mnohamilionové společnosti, které nechtějí platit za přepravu odpadu do čistírny, která již existuje ve městě Puerto Madryn, vzdálené 35 kilometrů, nebo postavit závod blíž,“ řekl k situaci Pablo Lada, environmentální aktivista a člen argentinské národní ekologické sítě (Renac).
 
„Myslím si, že růžová laguna odhalila nedostatečné zpracování tohoto odpadu, které se stalo velkým problémem,“ dodal Lada. Místní a regionální činitelé v oblasti životního prostředí vyšetřují příčinu a potenciální škody v případě jezer, zatím však nepřišli k žádným závěrům.

Domů
Sdílet
Diskuse