Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. srpna 2021 15:21
Čas čtení 0:50
Viktor Kniš TASR

Česko nabízí vízum běloruské sportovkyni, kterou po kritice Lukašenkova režimu chtěli z Tokia nuceně vrátit do vlasti

Česko nabízí vízum běloruské sportovkyni, kterou po kritice Lukašenkova režimu chtěli z Tokia nuceně vrátit do vlasti
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO
Uložit Uložené

Česko sportovkyni nabízí pomoc.

Olympionička z Běloruska Kryscina Cimanovská, která veřejně kritizovala režim ve své zemi a vůdce Alexandra Lukašenka, má problém. Krátce poté, co se negativně vyjádřila i na adresu svých trenérů, ji proti její vůli vzali na letiště v Tokiu ve snaze doprovodit ji zpět do Běloruska, na Twitteru o tom informuje reportérka Hanna Liubaková. Pomoc jí nabízí i Česká republika.

Doporučeno
Odsuzovaná i oslavovaná transgender vzpěračka promluvila poprvé od potvrzení účasti na OH v Tokiu Odsuzovaná i oslavovaná transgender vzpěračka promluvila poprvé od potvrzení účasti na OH v Tokiu 31. července 2021 20:19

Jedno ze zveřejněných videí má dokazovat, že atletku proti její vůli převezli na letiště. Podle agenturních zpráv reprezentantka Běloruska odmítá odletět zpět do domovské země. Video zachycuje, jak se olympioničky ptají, zda se bojí odletět domů, na což odpovídá kladně.

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek na Twitteru informoval, že Česká republika je připravena nabídnout běloruské sportovkyni vízum. Připravena pomoci je i česká ambasáda v Tokiu.

„Situaci kolem běloruské sprinterky Krysciny Cimanouské považuji za skandální. ČR je připravena pomoci. Po dohodě s Andrejem Babišem a Janem Hamáčkem jí nabízíme vízum ke vstupu na území, aby se u nás mohla ucházet o mezinárodní ochranu. Naše ambasáda v Tokiu je také připravena pomoci,“ napsal Kulhánek.

Domů
Sdílet
Diskuse