Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2021 12:45
Čas čtení 5:46
Jakub Paulík

Hotentotská Venuše vystupovala polonahá v kleci. Lidi fascinoval její zadek a výrazné genitálie

Hotentotská Venuše vystupovala polonahá v kleci. Lidi fascinoval její zadek a výrazné genitálie
Zdroj: British Library a Library of Congress
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Z Afriky ji odvezli do Evropy, kde lidé za peníze pozorovali její výraznou zadní část těla.

Přírodovědec pozoroval její netradiční genitálie a výrazný zadek. Zapsal si, že fyzickým vzhledem má blíže k opicím než k člověku. Potvrzoval si tak svou rasovou teorii, podle níž jsou běloši něco víc.

Sarah Baartman byla jeho dalším exemplářem, na kterém chtěl své vnímání světa odprezentovat veřejnosti. Narodila se v jižní Africe, ale poslední roky života strávila v Anglii a Paříži, kde vystupovala spoře oděná před davy Evropanů.

Kdo si připlatil, mohl si na její tělo i sáhnout. Nekončilo to ale pouze při tom. Poslední z její „pánů“ si z mladé Afričanky udělal prostitutku. Trpký život utápěla v alkoholu a zemřela osamocená a v bídě.

V tomto článku si přečteš:
  • Co jí slíbili zaměstnavatelé při odchodu z Afriky.
  • Co lidi fascinovalo na její zadní části těla a genitáliích.
  • Jak probíhala její vystoupení.
  • Kdo si mohl dovolit soukromé prohlídky.
  • Proč jí některé ženy záviděly.
Steatopýgia
Zdroj: Picryl/British Library

Tělo, jaké ještě neviděli

Nechala se přesvědčit, aby se svými novými zaměstnavateli odešla do Londýna. Slíbili jí, že tam stráví pouze několik let, dobře si vydělá a nakonec se může vrátit do rodné Afriky. Požadovali od ní pouze to, aby byla sama sebou. Její výrazné boky a zadek vzbuzovaly v té době obrovskou zvědavost. Někdo se pouze s úžasem díval, jiní se jí chtěli i dotknout. Mnozí jí ale opovrhovali.

Saartjie nebo Sarah Baartman (její pravé jméno neznáme) se podle většiny zdrojů narodila ve válečné zóně v dnešní Jižní Africe přibližně v roce 1789. Než dosáhla adolescence, přišla o oba rodiče a zanedlouho nato jí holandští kolonisté zavraždili i partnera, informuje BBC. Se zesnulým mužem čekala dítě, které krátce po narození zemřelo. Přitom se komanda kolonistů při vražděni nezaměřovala jen na muže, ale i na ženy a děti.

Osamělá Sarah se přesunula do Kapského Města, kde pracovala přibližně do 19 až 20 let jako služka na farmě Petra Cezara. S příslibem vystupování v show ji v roce 1810 odvezl z Afriky bratr jejího šéfa Hendrick Cezar a lékař Alexander Dunlop. Jako žena z kmene Kojkojnů měla velmi výrazné rysy.

Dvojice mužů věděla, že na jejích netradičních tělesných rysech můžou slušně vydělat. Její zadní část těla byla výrazná následkem steatopygie, při níž jde o nadměrné nahromadění tuků v oblasti boků a hýždí. V případě kočovného kmene Kojkojnů, odkud Sarah pocházela, nešlo o nic výjimečného.

Ve srovnání s britskými ženami však byla v očích místního obyvatelstva výjimečná — v dobrém i špatném slova smyslu. Někteří ji obdivovali, jiní jí opovrhovali, ale našli se i tací, kteří jí záviděli.

„Musíte mít na paměti, že v té době bylo velice módní a žádoucí, aby ženy měly velké vnady, takže jí hodně lidí závidělo, že to měla přirozeně, aniž by musela zvýrazňovat svoji postavu,“ tvrdí Rachel Holmes, autorka knihy The Hottentot Venus: The Life and Death of Saartjie Baartman.

Ilustračná fotografia steatopýgie
Zdroj: Wikimedia/Welcome Images

Otrokyně z Afriky, nebo showmanka, která si chtěla vydělat?

Dodnes se vedou spory o tom, zda byla Baartman vůči svým zaměstnavatelům „otrokyní“, nebo partnerkou. Informace o tom, zda odešla se svými šéfy dobrovolně, nebo byla přinucena, se liší. Život služky byl tím jediným, co znala, a tak ji mohla možnost odchodu za velkou louži fascinovat. Faktem ale je, že byla negramotná, a tak zřejmě podepsala smlouvu, která mohla být legální, ale určitě nebyla příliš morální. V Evropě ji totiž vystavovali jako kus masa.

„Je to komplexní případ a vztah mezi Baartman a jejími „manažery“ určitě nebyl rovnocenný, i když měla nějakou možnost volby nebo cítila, že by mohla svým výkonem něco — materiálního nebo jiného — získat,“ tvrdí historik Christer Petley, který je mimo jiné odborníkem na historii koloniálních osadníků a otrokářů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101523 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se aktivisté postavili za její práva.
  • Co řekla u soudu o svých šéfech.
  • Jak se dostala k novému pánovi, který ji prodával na prostituci.
  • O rasistických výrocích, kterými ji přirovnávali k opici.
  • Co se stalo s jejím tělem po smrti.
Domů
Sdílet
Diskuse