Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2021 11:00
Čas čtení 3:44
Dominik Vetrák

RECENZE: Suicide Squad je plná šílených postav a akčních scén, jde ale o lepší film než ten s Jokerem?

RECENZE: Suicide Squad je plná šílených postav a akčních scén, jde ale o lepší film než ten s Jokerem?
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY DC COMICS DC FILMY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

James Gunn natočil zábavnou komiksovku s množstvím akce, humoru a bláznivých postav.

Co se nepodařilo Davidu Ayerovi v roce 2016, zkouší James Gunn v roce 2021. Zvládl natočit funkční film o partičce Suicide Squad, zločincích, kteří si krátí tresty účastí na sebevražedných misích? I tentokrát jim šéfuje nemilosrdná Amanda Waller (Viola Davis), která dá dohromady tým šílených zločinců a lidí s nadpřirozenými schopnostmi. 

Tato verze Suicide Squad pracuje s mnohem větším množstvím postav. James Gunn povolal 12 nových členů týmu a využil navrátilce z jedničky v podobě Harley Quinn, Ricka Flaga a Captaina Boomeranga.

Mezi nejzajímavějších nové členy patří zabijáci Bloodsport s úžasným kostýmem (Idris Elba), Peacemaker v podání Johna Ceny, Ratcatcher 2 se schopností ovládat krysy, King Shark s hlasem Sylvestra Stallona, který se pro tuto roli snad narodil, no a zajímavý byl i David Dastmalchian jako Polka Dot Man. Mrzí nás, že jsme vůbec nepoznali Nathana Filliona, který si zahrál T. D. K. (The Detachable Kid).

Doporučeno
Tříhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamisty i drama o padesátnici s falešným profilem na Facebooku Tříhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamisty i drama o padesátnici s falešným profilem na Facebooku 5. srpna 2021 9:30

Těch postav je, samozřejmě více, ale množství z nich zemře. Konec konců, film se jmenuje Suicide Squad. James Gunn proto nešetřil smrtí různých postav včetně těch, u kterých bys to skutečně nečekal. Snímek začíná téměř okamžitě akční scénou, která pobaví a zároveň tým slušně pročistí.

Příliš mnoho postav není problémem

Pokud jsi měl obavy, že se příběh nedokáže kvůli velkému počtu postav soustředit na jejich jednotlivé rysy a dramatické pozadí, potěší tě, že ve finále je těch postav jen málo. Režisér a scenárista James Gunn se tak postupně může věnovat většině z nich. 

Překvapilo nás, že celkem fungovala linie kolem Harley Quinn a jejích problémů se vztahy s nebezpečnými muži. Avšak vůbec nefungoval příběh okolo Ratcatcher 2, která byla v podstatě dramatickým tahounem příběhu. Může za to hlavně fakt, že herečka Daniela Melchior „přehrává“ v každé dramatické scéně.

Skutečně nechápeme, jak mohla projít konkurzem. Příležitostné hlášky, grimasy a obyčejné dialogy zvládá skvěle, ale jen co má do hereckého projevu zakomponovat emoce, vůbec to nezvládá.

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Gunn si tak řeže větev, na které sedí. Snaží se do Suicide Squad vložit dramatickou rovinu, která nefunguje a hlavně tam z velké části nepasuje vzhledem k atmosféře snímku, která je slušně ulítlá. Zabíjení je zábava, i když zabíjejí nevinné, a hlášky zaznívají každých pár minut. Ne každý vtip však padne na úrodnou půdu.

Humor nesedne každému

Pokud jsi viděl Gunnovy Strážců galaxie, víš, co máš přibližně čekat. Humor v tomto případě režisér mohl okořenit o rating R, což znamená, že může ukazovat množství krve, odtržených končetin a podobně. Díky „erku“ se občas pousměješ a užiješ si fajn akční scény (brokovnice přes dva vojáky v paměti utkvěla asi nejvíce). 

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Některé scény se nám ale zdály samoúčelné. Vypadaly sice dobře, ale v ději neměly až tak významné opodstatnění, respektive nedávaly valný smysl. Na věci jako logika nebo autentičnost musíš rychle zapomenout. Nakonec, postavy si povídají s chodícím žralokem a je to komiksovka. Mimochodem režisér James Gunn se snažil o zlidštění Kinga Sharka, ale podle nás se mu to vůbec nepovedlo.

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Pak je tu Harley Quinn, která se dostane z vězení, přičemž zabije tak 30 nebo více vojáků. Nepamatujeme si, kdy se z ní stala superhrdinka s nadpřirozenými schopnostmi, ale Gunn s jejími schopnostmi někdy přespříliš tlačil na pilu. Vyústilo to do stylové akční scény s úžasným vizuálem, ale když si i v komiksovce občas řekneš, že to přehánějí, režisér by měl možná trochu ubrat. 

James Gunn naštěstí umí točit skvělé akční scény, takže se na takové chybičky na kráse nebudeš zaměřovat často. Erková akce nabízí pár skvělých momentů mezi více postavami, a Gunn znovu dokazuje, že umí špičkově využívat licencovaný soundtrack a různé skladby do scén, kde se to nesmírně hodí.

Idris Elba vs Will Smith

Jediná věc, která byla na původním filmu lepší, byl lídr týmu. Will Smith a jeho Deadshot zde nejsou, takže ho nahradil Idris Elba v roli Bloodsportu. Elba je charismatický, dokáže být vtipný a vyčnívá i v akčních scénách. Jeho kostým má skvělý design, ale přece jen zde Smithův Deadshot citelně chybí. Nepomáhá ani fakt, že Bloodsport má téměř identické schopnosti a příběhové pozadí (problematický vztah s dcerou, kterou chce ochránit).

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Celkem jsme ale nechápali, proč se na konci filmu Bloodsport rozhodne bojovat s příšerou, kterou jsi mohl vidět v trailerech. Nemá pro to absolutně žádný důvod ani morální opodstatnění, neboť nám ho celý film vylíčil v úplně jiném hávu. I záporáci, sobci a antihrdinové mohou zachránit svět, ale musí mít nějaký důvod k tomu, aby riskovali své životy. Bloodsport však nemá absolutně žádný. 

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Režisér a scenárista James Gunn občas zapomíná zpracovat své postavy věrohodněji. To jsou ovšem největší chyby a mini výčitky, které vůči novému Suicide Squad máme. Občas nesedl humor, jedna herečka „přehrávala“ a nezvládla dramatickou část filmu, která tam vlastně ani nemusela být, a logika společně s chováním postav musely někdy jít stranou. Je to ale komiksovka, ke které to tak trochu patří.

Gunn zvládl natočit skvěle vypadající akci v zábavném blockbusterovém filmu se sympatickými postavami. Dějový zvrat tě příliš nepřekvapí, ale bez problémů funguje a dovoluje tak nakopnout další události filmu. Fanoušci Harley mohou být zklamáni, že ve filmu nemá takovou roli jako posledně, ale rozhodně je smysluplnější a lépe napsána. Nové postavy jsou skvělé, rating R se využívá naplno a soundtrack společně s vynikajícím vizuálem a akcí zanechávají v divákovi skvělé dojmy.

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Gunn je zručný režisér, který dokáže spojit pár povedených aspektů svého filmařského umění do funkčního a zábavného celku, na který se velmi dobře dívá. Jedničce jsme v roce 2016 udělili 6 bodů z 10, což je možná trochu víc, než si film zasloužil. Gunnova verze je totiž mnohem lepší.

Stále je to však obyčejná komiksovka bez hlubšího přesahu, hodnocení 7,5 bodu z 10 se nám tedy zdá férové. Rozhodně je to jeden z těch lepších letošních blockbusterů.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse