Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2021 18:52
Čas čtení 1:21
Adam Novosad

VIDEO: Východ Slovenska zasáhlo slabší tornádo. V obcích bralo střechy a lámalo stromy

VIDEO: Východ Slovenska zasáhlo slabší tornádo. V obcích bralo střechy a lámalo stromy
Zdroj: se svolením autorů – Matúš Kokinda a Dušan Vravec
NEWS
Uložit Uložené

Slabší tornádo se zformovalo nad obcemi mezi Prešovem a Vranovem nad Topľou.

Východ Slovenska dnes zasáhlo slabší tornádo, které napáchalo i několik škod. V odpoledních hodinách se na sociálních sítích objevila videa zachycující vzdušný vír v oblasti obcí Bystré, Skrabské a Petkovce. Tyto obce leží na cestě mezi Prešovem a Vranovem nad Topľou.

Zpočátku nebylo jasné, zda vír nabral kontaktu se zemí a zda je tak možné ho označovat za tornádo, ale z více videí je patrné, že ke kontaktu došlo. O tornádu informovala facebooková stránka Meteo Východ.

V obcích Skrabské i Petkovce podle příspěvků na sociální síti Facebook tornádo nadělalo škody, když polámalo stromy a vzalo střechy z několika rodinných domů. Zatím není známo, jaký rozsah škod slabší tornádo napáchalo.

Video vzdáleného tornáda natočil z obce Bystré i Dušan Vravec, který přírodní fenomén pro REFRESHER popsal: „Byli jsme na dvoře a všimli jsme si černých mraků na obloze. Nejprve jsme mysleli, že je to prach z místní cementárny, ale pak jsme si uvědomili, že je to takové menší tornádo. Nevypadalo, že nějak zesílí, pouze dále sláblo, ale byli jsme překvapeni, když jsme to viděli v našich končinách,“ vyprávěl,co se z jeho pohledu dělo.

Nadšenci z facebookové stránky Severe Weather Slovakia zase pro REFRESHER vysvětlili, proč vlastně tornádo mohlo v tomto čase na východě Slovenska vzniknout. „Na videu můžeme vidět trychtýř, který se dotýká země, a tedy není pochyb o tom, že šlo o tornádo,“ potvrzují. 

„Na východním Slovensku jsou aktuálně vhodné podmínky pro tvorbu bouří. Zajímavé hodnoty střihu větru ve spodních hladinách způsobily nízkou pravděpodobnost vzniku tornád, což se koneckonců stalo. Tornádo naštěstí podle informací netrvalo dlouho, ale i tak napáchalo škody na několika domech,“ konstatuje správce komunity zaměřené na výkyvy počasí na území Slovenska.

Domů
Sdílet
Diskuse