Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2021 18:01
Čas čtení 3:44
Radim Šlechta

The Beatles nikdy neexistovali. Přečti si nejšílenější konspirační teorie, ze kterých tě bude mrazit

The Beatles nikdy neexistovali. Přečti si nejšílenější konspirační teorie, ze kterých tě bude mrazit
Zdroj: Flickr/Ian Burt/volně k užití
KULTURA
Uložit Uložené

Prošli jsme ty nejzajímavější konspirační teorie o jedné z nejslavnějších kapel všech dob.

Co když pro úspěch zaprodal duši ďáblu? A co když vlastně nikdy neexistoval? Jednu z nejúspěšnějších kapel všech dob The Beatles opřádají rozličné konspirační teorie.

Nyní slavíme více než pět desítek let od vydání slavné desky Help!, která pomohla mnohým dalším hudebníkům a inspirovala je. Na desku neodmyslitelně patří i nejnahrávanější skladba na světě Yesterday, jež dodnes patří k největším hitům a o které se říká, že ji Paul McCartney napsal ve snu. Když se pak vzbudil, jen si ji rychle přehrál na svém klavíru, aby se mu melodie vryla do hlavy tak, jako později dalším milionům lidí na světě. 

Pověst o limbickém skládání ale není zdaleka jediná, která se o „broucích“ šířila a šíří. Mořem bájí a teorií proplouvá ve žluté ponorce kapela již od svého založení a my jsme pro tebe vybrali ty nejzajímavější. Připrav se. Bude to perný den.

1. Paul Is Dead

Asi nejznámější konspirační teorie, kterou kapela často a ráda podporovala. Paul McCartney se nikdy nestal sirem, vegetariánem a dodnes ve svých 79 letech nenahrává a nevystupuje s kapelou. Paul McCartney totiž vůbec nežije. 

Konspirační teoretici a odborníci na The Beatles řekli časopisu Time, že Paul zemřel v roce 1966, tedy rok po vydání desky Help!. Kapela ho následně nahradila dvojníkem, který se měl údajně jmenovat Billy Shears a kterého celý svět zná jako jednoho ze zakládající čtyřky. 

A jaké důkazy údajně existují pro Paulovu smrt? 

Na desce Sgt. Pepper je možné všimnout si na Ringově bubnu nápisu Lonely Hearts. Pokud tento nápis podélně rozpůlíš zrcadlem, objeví se tajemné sdělení „1 ONE 1 X HE DIE 1 ONE 1“Mohlo by se jednat o náhodu, kdyby kapela své posluchače nepřivedla u dalšího alba k novým stopám.

beatles
Zdroj: Flickr/spiritualchicken/volně k užití

Přebal alba Abbey Road zachycuje hudební čtveřici, která přechází přes asi nejslavnější přechod ve Velké Británii. Teorie říkají, že čtveřice je ve skutečnosti pohřební průvod, který jednoho z nich doprovází na cestě na druhou stranu řeky.

John Lennon, první v zástupu, symbolizuje duchovního představitele, kteří při obřadech oblékají do bílé, Ringo Starr v černých šatech reprezentuje smutného pozůstalého a poslední George Harrison v pracovním zasype Paulův hrob, až bude po všem. 

Beatles
Zdroj: Flickr/Ian Burt/volně k užití

Sám Paul pak je jako jediný bos, protože do ráje se boty neberou, a zároveň nemá se svými kolegy srovnaný krok. Postava v pozadí navíc možná zachycuje jakousi nadpřirozenou bytost. 

Existují řady nahrávek, o kterých se říká, že když je přehraješ pozadu, uslyšíš skryté zprávy. V různých písních tak můžeš zachytit „Paul is dead, miss him, miss him“ (Paul je mrtvý, chybí nám) nebo  „He blew his mind out in car“. John Lennon tyto teorie v rozhovorech ale průběžně vyvracel.

2. Beatles nikdy neexistovali

Pokud se ti písničky The Beatles líbí, možná to pro tebe teď bude trochu šokující. Kapela totiž nikdy neexistovala. To alespoň říká další úsměvná konspirační teorie, která svého času měla i vlastní webové stránky.

Podle konspirátorů na muzikantech bylo prostě něco divně. Čtyři hudebníci, kteří si na tak dlouho podmaní svět? Ne! Jedná se prý o velmi promyšlenou továrnu a manipulaci s lidskou myslí, které Ringo, George, Paul a John pouze propůjčili svoji tvář. A když se bavíme o propůjčení, myslíme to doslova. The Beatles totiž byli podle konspirační teorie vždy jen klony originální čtveřice.

A jak to badatelé poznali? 

Na různých fotkách popisují rozdíly mezi ušima, obočím, nebo třeba zuby. Jestli je ale teorie pravdivá, můžeš sám zhodnotit.

3. Johna Lennona zabil mistr hororů Stephen King

Mistr husí kůže, kterého znáš třeba díky kultovnímu Osvícení nebo nedávno znovu zfilmovanému hororu To, je dle konspirátorů pravý vrah Johna Lennona, zpěváka a nejvýraznější osobnosti The Beatles. 

Konspirační teorie staví převážně na podobě „oficiálního“ Johnova vraha Marka Davida Chapmana a slavného spisovatele na slavné fotce, na které dostává vrah od zpěváka podpis.

Lennon
Zdroj: Flickr/RV1864/volně k užití

Autor teorie navíc vidí určitou provázanost v dobových novinách, kde se v dopisech editorovi střídali dva pisatelé – jistý Chapman a David King. V textu se také často objevovalo slovo mark, podle čehož je přeci jasné, že zde nějaká provázanost bude(!).

Nutno dodat, že spisovatel dle konspirací celou akci zosnoval s americkou vládou, konkrétně pak s Richardem Nixonem a Ronaldem Reaganem

4. John Lennon měl zvláštní vztah s číslem 9

Chytré hlavy, nebo zlí jazykové tvrdí, že John Lennon měl velmi specifický vztah k číslu devět. Poslední jednociferné číslo jej provázelo celým životem, stejně jako kapelu The Beatles. Nejzajímavější však je, že i jeho smrt proběhla v „devítkách“.

A jak se číslo v Johnově životě projevovalo? Přečit si pár zajímavých příkladů.

  • Narodil se 9. října 1940.
  • Jeho první domov byl Newcastle Road 9, Wavertree, Liverpool .
  • Do školy jezdil autobusem číslo 72 (7 + 2 = 9) a jeho přátelé Paul McCartney a  Stuart Sutcliffe měli oba příjmení na devět písmen.
  • Mezi jeho známé písně patří Revolution 9, One after 909 nebo #9 Dream.
  • The Beatles vznikli v roce 1960, John kapelu opustil o devět let později v roce 1969.
  • Pár John Ono Lennon a Yoko Ono Lennon mají ve jménech dohromady devět písmen o.
  • Jeho syn Sean se narodil 9. října 1975.
  • Po svém postřelení byl převezen do Rooseveltovy nemocnice na 9. Avenue na Manhattanu. 
  • Zemřel v 8. prosince 1980, přičemž v Liverpoolu, kde se narodil bylo už 9. prosince. 

Sám Lennon s oblibou konspirační teorie vyvracel a motal hlavy jejich tvůrcům, avšak zde už během života potvrdil, že je to trochu zvláštní.

5. John prodal duši ďáblu a Paul je antikrist

Když se nahrála píseň Helter Skelter, mezi náboženskými aktivisty se objevily teorie, že je její autor Paul McCartney samotný ďábel, který vnuknul Charlesi Mansonovi nápad rozpoutat rasovou válku. 

Zvláštní ale je, že podle knihy The Lennon Prophecy, A New Examination of the Death Clues of the Beatles zpěvák kapely John Lennon ďáblu duši prodal. Prý kvůli tomu, aby byl slavnější než Elvis Presley (který vlastně pořád žije).

Konspiračních teorií je tedy víc než dost. Jedna věc, která se týká The Beatles, ale zaručená pravda je. I po tolika letech se jedná o jednu z největších legend světové muziky.

Anketa:
Jaká teorie ti přijde nejšílenější
Paul Is Dead
Beatles neexistovali
Lennona zabil King
Magická síla devítek
John prodal duši ďáblu, kterým je Paul
Paul Is Dead
17 %
Beatles neexistovali
51 %
Lennona zabil King
4 %
Magická síla devítek
4 %
John prodal duši ďáblu, kterým je Paul
24 %
Zpět
Sdílet
Diskuse