Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2021 16:46
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

Sněmovna odmítla posílit práva homosexuálních párů. Rozhodovala o pěstounské péči

Sněmovna odmítla posílit práva homosexuálních párů. Rozhodovala o pěstounské péči
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington
NEWS LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Poslanecká sněmovna neposílila práva homosexuálních menšin. Návrh neprošel o tři hlasy.

Lidé, kteří žijí v nesezdaných párech, se nebudou moci stát pěstouny. Platí to tak nejen pro heterosexuální páry, které se nevzaly, ale hlavně pro osoby řadící se k sexuálním menšinám, které mohou vstupovat pouze do registrovaného partnerství. K přijetí návrhu poslankyně Karly Šlechtové (ANO) chyběly pouhé tři hlasy.

Doporučeno
„LGBT jsou slepá vývojová větev. Dlouho tu nebudou,“ napsal lékař Pollert. Snesla se na něj vlna kritiky „LGBT jsou slepá vývojová větev. Dlouho tu nebudou,“ napsal lékař Pollert. Snesla se na něj vlna kritiky 6. srpna 2021 13:22

Z přítomných 113 poslanců hlasovalo pro přijetí návrhu 54, potřeba ale bylo 57 hlasů. Pro byla většina poslanců ANO, Piráti, tři poslanci ČSSD, dva z TOP 09 a dva z hnutí STAN. Proti byla ODS, SPD, KDU-ČSL a komunisté. Jedenáct poslanců ANO se zdrželo. Navrhovatelka Šlachtová u hlasování také nebyla přítomna.

Hlasy poslanců koalice SPOLU, zejména lidovců, byly přitom čistě principiální. Přestože podporují pěstounství v náhradních rodinách, hlasovali proti tomuto návrhu. „Je to velká výzva pro stát: zajistit dostatek profesionálních pěstounů a transformaci péče o ohrožené děti,“ tvrdil například poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). 

„Náš názor na princip manželství a výchovy dětí je dlouhodobě znám. Kdyby toto prošlo, tak by to byl velký precedens do ostatních oblastí práva v České republice. Pokud není dokončena debata o ústavní ochraně manželství, tak jít na to touto cestou před otázku pěstounství je krajně nešťastné,“ sdělil pro iDNES.cz předseda strany KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zástupce sexuálních menšin rozhodnutí zklamalo

Toto rozhodnutí přirozeně zklamalo zástupce sexuálních menšin. Zejména těch, kteří se snaží agitovat za normální práva pro všechny.

„Dnes měli poslanci a poslankyně možnost dokázat, že narovnání alespoň některých práv pro gay a lesbické rodiny a jejich děti v pěstounské péči, myslí vážně, a že jim v první řadě jde o kvalitu života dětí. Děti se dnes staly obětmi jejich pokrytectví. I proto věříme, že jediná šance na nápravu situace všech rodin je přijetí manželství pro všechny,“ uvedl na adresu dnešního rozhodnutí spolek Jsme Fér, který se v poslední době snaží o zlepšení právních podmínek pro homosexuální páry.

Domů
Sdílet
Diskuse