Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2021 8:44
Čas čtení 1:07
Martin Mičuda

Lamborghini oživilo slavný Countach, osadilo ho hybridní technikou s výkonem 814 koní

Lamborghini oživilo slavný Countach, osadilo ho hybridní technikou s výkonem 814 koní
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Countach LPI 800-4 odkazuje na původního předchůdce už na první pohled.

V kuloárech se už delší dobu šeptalo, že Lamborghini se chystá oživit někdejší ikonu, slavný model Countach. V uplynulých hodinách italská automobilka oficiální cestou představila Countach LPI 800-4.

Vůbec poprvé v historii značky tak došlo k opětovnému použití již známého jména, dodat je však třeba, že nejde o nástupce Aventadoru, ale „jen“ o specialitku vycházející z jeho základů.

Doporučeno
Auta slavných gangsterů a narkobaronů. V jakých klenotech jezdili Al Capone či Pablo Escobar? Auta slavných gangsterů a narkobaronů. V jakých klenotech jezdili Al Capone či Pablo Escobar? 8. srpna 2021 9:30

Jak se předpokládalo, Countach stojí na platformě dvanáctiválcové vlajkové lodi Lamborghini, pod povrchem se však schovává technika z modelu Sian. Ten připomínají specificky tvarovaná koncová světla, exteriér novinky se však snaží navazovat na slavný model ze 70. let. Potvrzují to zejména početně zastoupené čisté plochy, ostré hrany či úzké přední full-LED světlomety. Nad nimi je naznačena linie, která má evokovat předešlá výklopná hlavní světla.

Lamborghini, Countach LPI 800-4,
Zdroj: Lamborghini

Výrazný šípovitý otvor po stranách či ostře seříznutý zadní převis jdou také ruku v ruce s původním provedením, chybět přitom nemohou výklopné dveře.

Celek stojí na 20" discích vpředu, zatímco vzadu má nový Countach ještě o palec větší kola. Naopak v interiéru už mnoho odkazů na minulost nenajdeme, vnitřek je totiž kombinací modelů Aventador a Sian. Novinka dostala 8,4" centrální displej s novým infotainmentem, specifickou barevnou konfiguraci či zajímavě tvarované výdechy ventilace.

Pod kapotou není samozřejmě nic jiného než 6,5litrový atmosférický dvanáctiválec s výkonem 573 kW / 780 koní, tím to ale nekončí. V12 je po vzoru modelu Sian doprovázená elektromotorem o výkonu dalších 25 kW / 34 koní. Výsledný (kombinovaný) výkon soustavy je proto až 599 kW / 814 koní. Pohon obou náprav a 7stupňový automat dokáže za přítomnosti těchto parametrů zaručit akceleraci z 0-100 km/h za pouhých 2,8 sekundy. Maximální rychlost je 335 km/h.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Novodobý Countach s označením LPI 800-4 není standardním modelem značky, ale specialitka, která vznikne v omezené sérii jen 112 exemplářů. Cenové relace Lamborghini nezveřejnilo, hovoří se ale o částce přibližně 1 milion eur.

Lamborghini, Countach LPI 800-4,Lamborghini, Countach LPI 800-4,Lamborghini, Countach LPI 800-4,Lamborghini, Countach LPI 800-4,
Zobrazit galerii
(23)
Domů
Sdílet
Diskuse