Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2021 12:52
Čas čtení 15:39
Tereza Šnajdrová

Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor)

Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana
REFRESHER STAN VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

S předsedou Starostů a nezávislých o koalici s Piráty, útocích premiéra Andreje Babiše i o tom, proč současná vláda nezvládla koronavirovou krizi.

Březnové volební modely predikovaly koalici Pirátů a STAN až 34% úspěch v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Nyní je však všemu jinak a výrazná koalice se přesunula až na třetí příčku. Co se změnilo? Nebylo by Starostům a nezávislým bez Pirátů lépe?

Na to a mnohem víc jsme se zeptali předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana, který se s námi rozpovídal o ženách v politice, potenciální spolupráci s trojkoalicí SPOLU, útocích Andreje Babiše (ANO), které jsou mnohdy za hranou a podělil se s námi i o názor na povinné očkování a ukončení proplácení preventivních testů.

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Co bylo vaší motivací pro vstup do politiky?

Stejně jako u většiny starostů to byla čistá lokální nespokojenost. Jsem rodilým kolíňákem čtvrté generace, na městě mi záleží, zažil jsem jeho zajímavé etapy, ale po roce 2000 se ho chopily pochybné partičky, na starostenských postech se střídala sociální demokracie s ODS a město začalo zaprvé dost spát, zadruhé špatně komunikovat s lidmi a za třetí, což bylo asi úplně nejhorší, se stalo známým pro korupční prostředí.
 
V této atmosféře jsem začal chodit na zastupitelstva, stal jsem se aktivním občanem, který rýpal a pan starosta mi jednou v diskusi řekl, že pokud chci skutečně něco změnit, tak ať kandiduji, čímž mě také vyzval a založili jsme nezávislé sdružení, které doslova a do písmene vzniklo v kavárně s partou kamarádů. Následně se k nám připojili další poctiví lidé s příběhem a vztahem k městu. Bez jakékoliv záštity politické strany jsme sesbírali podpisy a vyhráli jsme volby. Ve svých 32 letech jsem se stal starostou a 9 let jsem na tomto postu také zůstal. Komunální volby jsme vyhráli celkem třikrát a já věřím, že můj nástupce vyhraje i po čtvrté.

Vít Rakušan
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana

Andrej Babiš (ANO), konjukturální komunista, který možná donášel StB, v devadesátých letech byl divoký privatizátor, poté sponzor politických stran, které to tady s korupcí dost roztočily a teď je premiérem, který se vydává za mesiáše. To prostě není budoucnost a já nám ji chci vrátit

Váš slogan zní: „Vraťme zemi budoucnost.“ Znamená to, že nás v současné chvíli žádná zářná budoucnost nečeká? Proč ne? 

Nečeká, skutečně mám pocit, a to nejen já, ale i moji vrstevníci, soukmenovci a lidé, s nimiž se potkávám v rámci kampaně, že nám budoucnost v mnoha ohledech ukradli. Podívejme se na to, jak jsme nechali umírat lidi v covidové době, jak nám krajinu a úrodnou půdu ukradli obrovské agroholdingy čerpající šílené peníze a malým a středním zemědělcům v podstatě nikdo nepomůže, jak se chováme k řece Bečvě, jejíž vyšetřování zablokovali ANO a komunisté…
 
Vláda ukradla budoucnost nejen nám, ale i našim dětem a vnoučatům. Devadesátá léta jsem jako teenager prožil s nějakou vizí a radostí, že naše země někam směřuje, ale ona nikam nesměřuje. Zastavila se a ba naopak se možná propadá, což koneckonců symbolizuje i premiér Andrej Babiš (ANO), konjukturální komunista, který možná donášel StB, v devadesátých letech byl divoký privatizátor, poté sponzor politických stran, které to tady s korupcí dost roztočily a teď je premiérem, který se vydává za mesiáše. To prostě není budoucnost a já nám ji chci vrátit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102064 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak probíhaly námluvy mezi Piráty a STAN
  • Proč na koaliční kandidátce není mezi lídry za STAN ani jedna žena
  • Co chtějí udělat s klesajícími preferencemi
  • Zda by STAN nebylo lépe bez Pirátů
  • Jak budou chtít narovnat veřejný rozpočet
Domů
Sdílet
Diskuse