Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2021 15:52
Čas čtení 1:40
Vojtěch Vanda

Tálibán vyzval ženy, aby se staly členkami jeho vlády. V zemi vyhlásil amnestii

Tálibán vyzval ženy, aby se staly členkami jeho vlády. V zemi vyhlásil amnestii
Zdroj: Kaveh Kazemi/Getty Images
NEWS TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Nová vláda Tálibánu, kterou teroristická organizace nejspíše ustanoví, by se měla skládat i z žen. Snaží se svět přesvědčit, že se jejich styl vlády od roku 1996 změnil.

Teroristická organizace Tálibán, která před pár dny svrhla afghánskou vládu podporovanou spojeneckými vojsky, nastavuje nečekanou tvář. Na rozdíl od obsazení Afghánistánu v roce 1996 by se nyní měly, podle úterního prohlášení, do nově ustanovené vlády dostat i ženy. Mezitím organizace vyhlásila v zemi „amnestii“, kde v rámci celé země propustila řadu vězněných lidí a vyprázdnila zbrojnice. Informuje NPR.

Doporučeno
Toto jsou nejdůležitější postavy Tálibánu Toto jsou nejdůležitější postavy Tálibánu 16. srpna 2021 18:22

Během pondělka zachytila snad všechna světová média chaos, který se odehrál na mezinárodním letišti v hlavním městě Afghánistánu Kábulu. Tisíce lidí se snažily utéct před Tálibánem, který obsadil drtivou většinu země, a nyní se po dvaceti letech válčení chystá převzít moc. 

Nejen diplomaté, ale hlavně lidé, kteří spolupracovali s mezinárodní koalicí, jež pomáhala afghánské armádě s organizací bojovat, dostali strach o své životy. Naposledy, kdy se Tálibán dostal k moci, se totiž podobným lidem krutě mstil. Lidé mizeli, byli mučeni a umírali, což si pamatuje hlavně starší generace, která vládu Tálibánu v devadesátých letech zažila.

Následně, v rámci jejich vládnutí podle islámského práva šaría, markantně potlačili práva žen, podporovali lidové soudy, v nichž byli soudci vojenští velitelé, a rozsudky byly často provedeny ve formě fyzických trestů, kterými mohlo být ukamenování nebo utnutí končetiny.

Tálibán však podle úterního prohlášení tvrdí, že se „posunul“ a že i on zaznamenal jisté změny. Převzetí vlády se v rámci země často obešlo bez boje pouze díky vyjednávání a afghánští správci jednotlivých měst často odevzdali zbraně bez boje. Ani v Kábulu nebyly od obsazení města zaznamenány větší násilné bojovné střety. 

Člen kulturní komise Tálibánu Emanullah Samangání v úterý nejprve vyhlásil v místních médiích amnestii, čímž se na svobodu dostali lidé věznění bývalou afghánskou vládou.

Doporučeno
Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk 21. února 2023 11:15

Zajímavým byl však jeho komentář o ženách„Islámský emirát (Afghánistán, pozn. red.) nechce, aby se z žen staly oběti. Měly by být součástí vládní struktury tak, jak říká právo šaría,“ uvedl. Přestože Samangání blíže nespecifikoval způsob, jakým by se ženy měly zapojit, už jen myšlenka, že Tálibán o něčem takovém přemýšlí, se zdá být posunem dopředu. Otázkou je, nakolik se jedná o propagandu a jak bude vypadat realita.

Dodal také, že by se měly připojit k vládnutí „všechny strany“. Zde také není jasné, co je tím myšleno. Tálibán však stále vyjednává se zástupci dosavadní vlády a dokonce slíbil, že afghánským spolupracovníkům, kteří pomáhali spojeneckým armádám v boji proti nim, se nic nestane.

Teroristická organizace přitom včera propustila uneseného Afghánce, jenž spolupracoval s českou armádou, zbitého ve zbídačeném stavu. Nezabili jej jen díky otci a sousedům, kteří za něj přišli orodovat. Z toho důvodu nejen česká, ale každá západní strana podniká kroky k tomu, aby své spolupracovníky dostala ze země. Spousta z nich ale dále v zemi čeká.

Domů
Sdílet
Diskuse