Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2021 8:02
Čas čtení 0:44
Kamila Šebestová

Nejdříve si užili jízdu na kolotočích, potom je srovnali se zemí. Tálibové spálili zábavní park

Nejdříve si užili jízdu na kolotočích, potom je srovnali se zemí. Tálibové spálili zábavní park
Zdroj: Paula Bronstein/Getty Images
NEWS TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Další z radikálních kroků, které podniká militaristické skupina Tálibán.

Tálibán za poslední týdny ovládl Afghánistán. Extremistické militaristické hnutí začalo uplatňovat radikálně právo šaría. Mnohé z kroků Talibanců se tak místním zdají nelogické. Jedním z nich je i spálení zábavního parku v Bokhdi.

Radikálové tvrdí, že v lunaparku se vyskytovaly symboly, které jsou podle práva šaría zakázány. Sami si však ještě den předtím užívali jízdu na umělých ponících či autíčkách. Video bojovníku, ve kterém si se zbraněmi v ruce užívají zábavní park, se stalo virálním. 

Mnozí obyvatelé Afghánistánu se bojí, co bude následovat. Přestože na tiskové konferenci lídři Tálibánu tvrdili, že se jim nic nestane a nechtějí nikomu ublížit, je těžké tomu uvěřit. Jde o militaristickou skupinu, která před 20 lety nařizovala veřejné popravy, kamenování či bití žen holí za to, že nešly po ulici v doprovodu muže.

Z Afghánistánu dnes proto utíkají statisíce vystrašených obyvatel. Experti předpovídají migrační krizi.

Domů
Sdílet
Diskuse