Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2021 20:25
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Člověk v tísni vybírá na Afghánistán. Přispět můžeš libovolnou částku

Člověk v tísni vybírá na Afghánistán. Přispět můžeš libovolnou částku
Zdroj: Pixabay/ArmyAmber/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Organizace uvádí, že je potřeba převážně humanitární pomoc.

V Afghánistánu panuje dlouhodobý konflikt a chudoba. Lidé se bojí o své životy, schovávají se a jediné, co chtějí, je přežít. Povstalecké hnutí Tálibán už ovládlo hlavní město Kábul i několik dalších strategických míst. Člověk v tísni nyní přichází se sbírkou, která má místní obyvatele podpořit. 

„Podle dat OSN se v Afghánistánu nacházelo již před převzetím moci Tálibánem půl milionu vnitřních uprchlíků, v posledních dnech množství lidí na útěku narůstá o další stovky tisíc. Téměř každé druhé dítě do 5 let trpí podvýživou, polovina obyvatel země (přibližně 18 milionů lidí) potřebuje humanitární pomoc, či jiné formy podpory,“ píše Člověk v tísni na stránkách sbírky.

Afghánistán
Zdroj: Pixabay/ArmyAmber/volně k užití

Podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka potřeba humanitární pomoci roste v zemi každým dnem. 

„Jsme v zemi 20 let a můžeme, díky našim lidem, začít pomáhat jak na místě, hlavně na severu země, tak uprchlíkům. Situace se neustále vyvíjí a je velmi složitá, zároveň obrovská potřeba humanitární pomoci den za dnem roste. Proto jsme uvolnili milion korun z Klubu přátel a vyhlašujeme sbírku SOS Afghánistán,” komentuje iniciativu.

Výtěžek sbírky má putovat na pomoc lidem z nejohroženějších skupin, jako jsou ženy a děti. Lidé mohou přispívat na účet 956595651/0300. Další finance se použijí na podporu uprchlíků především v okolních zemích.

Doporučeno
Toto jsou nejdůležitější postavy Tálibánu Toto jsou nejdůležitější postavy Tálibánu 16. srpna 2021 18:22

„Člověk v tísni otevřel svou misi v Afghánistánu v roce 2001, od té doby pomohl stovkám tisíc lidí v akutní nouzi, postavil či opravil tisíce domů, stovky škol a klinik, opravoval silnice a infrastrukturu jako rozvody elektřiny a vodní zdroje,“ píše Člověk v tísni.

Na místě je v současnosti několik desítek zaměstnanců, kteří jsou podle organizace už teď připraveni poskytnout humanitární pomoc. 

Domů
Sdílet
Diskuse