Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2021 14:36
Čas čtení 1:08
Vojtěch Vanda

Jedna z nejrychlejších horských drah v Japonsku lámala kosti cestujícím

Jedna z nejrychlejších horských drah v Japonsku lámala kosti cestujícím
Zdroj: Pixabay
NEWS
Uložit Uložené

Lidé, kteří si projeli horskou dráhu Do-Dodonpa, mohli kromě zážitku odejít i se zlámanými kostmi. Nikdo ale netuší, proč.

Záhada. Tímto slovem by se daly popsat incidenty, které se dějí na jedné z nejrychlejších horských drah s názvem Do-Dodonpa v japonském zábavním parku Fuji-Q Highland ve městě Fudžijošida. Některým cestujícím totiž během jízdy doslova praskaly kosti. I přes četné inspekce ale zaměstnanci parku nezjistili, co zranění konkrétně způsobovalo, a tak se rozhodli atrakci raději zavřít. Informuje web The Mainichi.

Doporučeno
Muž utrhl v pražském metru reklamní rámeček. Chtěl si do něj zarámovat plakát Rytmuse Muž utrhl v pražském metru reklamní rámeček. Chtěl si do něj zarámovat plakát Rytmuse 24. srpna 2021 12:22

Horská dráha Do-dodonpa byla renomována v roce 2017. Je vysoká 49 metrů, průměr smyčky je dlouhý 39,7 metru a co se týká rychlosti, dráha dokáže vyvinout rychlost 180 kilometrů za hodinu během 1,56 sekund, což ji řadí mezi jednu z nejrychlejší na světě a také mezi místa, odkud by se člověk rád dostal bez zranění.

Od prosince 2020 se tak ale neděje – spíš naopak. Hned čtyři osoby mezi 30 a 50 lety si zde doslova polámaly kosti. Výjimkou nebyla fraktura kosti v krku nebo v zádech, což vyústilo v rekonvalescenci, která trvala několik měsíců.

Již první případ zlomeniny u třicetileté ženy vyvolal pozdvižení, které se jali zaměstnanci parku zkoumat. Nicméně na konstrukci nebyly nalezeny žádné chyby a tak park zranění ani neohlásil prefekturním úřadům.

Mezi květnem a červencem se však incidenty opakovaly a stejně jak v předchozím případě se nenalezla žádná hmatatelná poškození. Poslední kapkou byla zlomenina u třicetiletého muže během jízdy 2. srpna. V ten moment se park rozhodl, že atrakci uzavře a incident konečně nahlásí úřadům. Ty ohlásily uzavření atrakce ke 20. srpnu.

Nyní se spekuluje o tom, co tato zranění činí. Nejpravděpodobnějším scénářem je to, že si zranění způsobili cestující sami. Kvůli rychlosti a síle, která je přirozeně zátěží na tělo, je nutné, aby se dodržovaly všechny bezpečnostní postupy, mezi niž například patří nepředklánění se v sedačkách. Jedna ze zraněných cestujících dokonce uvedla, že se „možná předkláněla“. Oficiální verze bude nicméně předložena veřejnosti až po dokončení vyšetřování.

Domů
Sdílet
Diskuse