Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2021 14:30
Čas čtení 7:00
Dominik Vetrák

Sex, brutální vraždy, sofistikovaný, ale také záchodový humor a špičková animace. Toto je 10 nejlepších animovaných seriálů

Sex, brutální vraždy, sofistikovaný, ale také záchodový humor a špičková animace. Toto je 10 nejlepších animovaných seriálů
Zdroj: Adult Swim
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pokud hledáš opravdu kvalitní animované seriály, které budeš hltat více než tvé děti či mladší sourozenci, máme pár vynikajících tipů.

Vyhnuli jsme se Simpsonovým, Futuramě, Family Guy, Bob’s Burgers a South Parku, protože ty zná i tvá babička. Stejně tak jsme se vyhnuli všem anime, protože těm jsme věnovali samostatný článek.

Přemýšleli jsme, že top 10 sestavíme pouze ze seriálů na Netflixu, ale nakonec jsme se rozhodli, že v úvahu budeme brát všechny streamovací platformy, které si můžeš normálně předplácet a sledovat i na Slovensku, odkud autor článku pochází. Vypadly tedy Disney+ (Star Wars a Marvel seriály), HBO Max (Boondocks), Paramount+ a Hulu (Gravity Falls, Over the Garden Wall).

Doporučeno
RECENZE: Witcher: Nightmare of the Wolf RECENZE: Witcher: Nightmare of the Wolf 25. srpna 2021 15:30

1. Rick and Morty – Netflix, HBO

Je až zarážející, kolik lidí stále neví o tomto seriálu. Lokální televize ho nevysílají a z nějakého důvodu se mu ani po 5 sériích nepodařilo prorazit do vod evergreenových a masových animovaných seriálů. Je přitom lepší než drtivá většina z nich.

Děj sleduje geniálního vědce Ricka Sáncheze, který dokáže cestovat dimenzemi a v čase, dokáže vytvářet klony, gigantické příšery a vlastně dokáže cokoliv, co tě napadne. Není však neohrožený hrdina. V podstatě je to antihrdina, místy záporák, který odmítá přijmout odpovědnost za své činy a často způsobí bolest a trauma milionům lidí včetně své rodiny. 

Svá bláznivá dobrodružství plánuje a provádí primárně se svým vnukem Mortym, nevinným chlapcem, ze kterého se v průběhu seriálu stává masový vrah s perverzními úchylkami. Rick a Morty je vynikající sci–fi seriál s množstvím originálních nápadů, které se dají uskutečnit díky animovanému formátu. Zároveň je nesmírně vtipný, takže je docela možné, že se budeš hlavně v rámci prvních 2—3 sérií nahlas smát u každé epizody.

 

2. BoJack Horseman – Netflix

Na Refresheru máme takové malé pravidlo. Pokud se zmiňují animované seriály, respektive nedoceněné seriály, respektive cokoliv spojeného se seriály, nedokážeme nerozebírat BoJacka Horsemana. BoJack by měl být prohlášen za kulturní bohatství této planety a měl by se na něj podívat každý dospělý jedinec, ať už se nachází v jakémkoli psychickém rozpoložení a životní situaci. 

BoJack dokáže hojit rány, ale i vytvářet nové. Je neuvěřitelně autentický a rozebírá několik stresujících aspektů života, lidského chování a sebedestruktivního smýšlení nejen o sobě samém, ale i světě jako takovém. Tvůrci jsou nadmíru geniální už jen proto, že všechny tyto depresivní témata a sociální problémy dokáží perfektně kombinovat s humorem. V jednu chvíli se nahlas směješ, ve druhé zase s otevřenými ústy sleduješ dialogy postav, které ti připomenou tvé největší životní omyly. 

Tvůrci navíc srší množstvím skvělých a originálních nápadů spojených s vytvářením postav a vizuálních vtipů. BoJack se totiž odehrává ve světě, kde zvířata žijí stejně jako lidé. Chodí po dvou nohou, mluví, pracují a žijí normálním životem. Ryby akorát potřebují vodu na dýchání a ptáci si volně létají po světě (mnozí to využívají při práci paparazzi). BoJacka můžeme popisovat v dalších odstavcích, ale pokud jsme tě nepřesvědčili dosud, nemá to smysl. Je to geniální a tečka.

3. Big Mouth – Netflix

Netflix je plný titulů, které oscilují na pomezí komediálních a seriózních seriálů, zvláště těch animovaných. Dalším skvělým příkladem je Big Mouth. Seriál zobrazuje děti, které se postupně dostávají do puberty. V tomto období života je začnou ovlivňovat hormony, které seriál vyobrazuje jako hormonální monstra, věčně nadržená, perverzní a úchylná stvoření, která našim teenagerským hrdinům málokdy poradí správně.

Většinou se vinou svých hormonů dostávají do obrovských problémů. A to jak v partnerských vztazích, ať už romantických nebo kamarádských, tak i v těch rodinných. Big Mouth má velké srdce a dokáže člověka dojmout, ale v první řadě jde o komediální seriál.

Má skvělé postavy, které si okamžitě zamiluješ a které neustále dokážou překvapit nějakou bizarností. Animák se snaží podat neinformovaným i informace o sexualitě z každého možného úhlu pohledu, takže je vhodný i jako edukativní program. Akorát se na něj musíš dívat s velkým nadhledem.

4. Castlevania – Netflix

Castlevania je suverénně nejlepší akční animovaný seriál na Netflixu. Tedy pokud nepočítáme anime seriály z Japonska. A vůbec, klasické anime jako One Punch Man se s Castlevanií ani příliš srovnávat nedá. Děj začíná v roce 1455, kdy se do Drákulova zámku vydá mladá léčitelka. Chce se od něj naučit o vědě vše, co se dá, aby tak své nabyté znalosti využila při léčení a pomoci lidem.

O 20 let později je však usvědčena z čarodějnictví a upálena na hranici. Když se to dozví hrabě, nastane peklo na zemi. Proti Drákulovi a celému světu upírů a příšer se postaví čarodějnice Sylpha, poslední lovec příšer z rodu Belmont jménem Trevor a Drákulův syn Alucard. Mezi hlavními postavami výtečně funguje chemie a s přibývajícími epizodami se zlepšují i jejich bojové schopnosti.

Seriál je splněným snem fanoušků her, na kterých je založen, ale vůbec nic ti neuteklo, pokud jsi je ani nikdy nehrál. Castlevania těží z výborných kladných, ale i záporných postav. Pracuje s propracovaným fantasy světem a všichni herci odvádějí ve voice actingu (propůjčována hlasu animovaným postavám) špičkové výkony. No a pak je tu samotná kvalita animace a úžasné souboje, které opravdu stojí za to vidět.

5. Archer – Netflix/Hulu

Tento seriál už vůbec není pro děti. Hlavní důvod spočívá v tom, že děti by humor tvůrců zřejmě ani nepochopily a nedokázaly by docenit chování některých postav. Archer v současnosti začíná již svou 12. sérii. Hlavní hrdina zažil během své kariéry množství věcí včetně rodinných problémů, vztahů, otcovství, válek, kómatu, zrady a množství sexu. 

Humor v seriálu se popisuje obtížněji. Místy je cynický, sarkastický, parodický, jindy se zase postavy chovají jako svině a využívají při tom takové slovní přestřelky, až se smíchy chytáš za břicho. Samozřejmě, nesedne to každému, ale pokud budeš jedním z těch šťastnějších, budeš hltat jednu epizodu za druhou. 

Přidej si k tomu špionážní svět, skvělou akci a plejádu vtipných a zajímavých postav a máš o zábavu postaráno. Zkoukni ale alespoň několik epizod, ať se dokonale vcítíš do atmosféry show.

6. The Invincible – Amazon Prime

Nazvali bychom to animovaným překvapením roku 2021, ale nás kvalita The Invincible nepřekvapila. Originální komiks neznáme, ale o tvorbě animáku jsme psali už v únoru 2019 a od té doby jsme se na něj nesmírně těšili. A že to tedy stálo za to.

Děj se odehrává na planetě Zemi (převážně), kde jsou superhrdinové běžnou věcí. Nejsilnějším hrdinou na planetě je Omni-Man (J. K. Simmons), který sem přiletěl z jiné planety, aby Zemi ochraňoval. Kromě něj a syna Marka poznáš hrdiny a záporáky s klasickými schopnostmi, ale i pár originálních překvapení (Monster Girl či Robot).

Příběh se zaměřuje na několik dějových linií, ale první housle hraje Omni-Man a hlavně jeho syn Mark Grayson (Steven Yeun z The Walking Dead). Mark čeká celý život na to, kdy se v něm probudí schopnosti. Stane se to brzy a on se je musí naučit ovládat. Mark kromě toho čelí zákeřným záporákům i lidem, problémům ve škole a také ve vztazích. 

Animák se může pyšnit úžasnou animací a hlavně dokonalým hereckým projevem všech herců, kteří namluvili postavy. Vyzdvihnout musíme hlavně J. K. Simmonse v úžasné roli s nečekaným zvratem.

Jeho scény v posledních epizodách nám vyrážely dech, stejně jako většina soubojů. Jsou totiž nesmírně brutální, několikanásobně více, než co předvádí například seriál The Boys. Pokud máš rád netradiční pojetí superhrdinů, kvalitní produkci a dějové zvraty se super postavami, The Invincible si zamiluješ. My jsme první sérii nakonec udělili 9,5 bodu z 10.

7. Harley Quinn – HBO

Harley Quinn začala jako nenápadná série. Měla sice oblíbené postavy, ale nic nenasvědčovalo tomu, že půjde o nadprůměr. Opak se stal pravdou a Harley se stala mnohem oblíbenější postavou. Tvůrci se zaměřili na její charakter a to, co ji činí zajímavou, přičemž z příběhu téměř úplně odstranili Jokera, díky čemuž má Harley mnohem více prostoru budovat svůj vlastní život a osobnost. 

Překvapením je i to, jak moc ti začne záležet na ostatních DC postavách, které si dosud vnímal jen jako vedlejší a méně významné. Harley je stále záporačka, a tak musíš počítat s tím, že se seznámíš spíše s monstry a špatnými lidmi než s hrdiny. Ale to nic, protože záporáci už potřebovali více prostoru. 

Rozhodně nejde o seriál pro děti, protože se v něm nadává, řeší se romantické vztahy a tvůrci se nebojí přitvrdit i v akčních scénách, ačkoli s The Invincible to samozřejmě srovnávat nemůžeme. Na druhé straně je však Harley Quinn vtipná a zábavná jízda pro každého komiksového fanouška. 

8. Exorczysta – Netflix

Děj sleduje Bogdana Bonera, zahrádkáře s vedlejší živností — zabíjením příšer, démonů, upírů a podobně. Pomáhá mu jeho věrný kolega Marczinek, kterému nikdy nezaplatí. V každé epizodě se dočkáš uzavřeného příběhu o démonech či jiných potvorách, které zabíjejí lidi. 

Exorcista využívá záchodový, místy politicky nekorektní, ale jindy také nesmírně originální a inteligentní humor. Je plný situačních vtipů a skvělých hlášek, na které budeš vzpomínat ještě dlouho. Klíčovým pozitivem je samotná polština, díky které je každý vtip či nadávka o něco vtipnější. 

V seriálu je několik epizod, během kterých se ti ústa ani nezkřiví, ale jindy se zase budeš chechtat po celou dobu. Humor tedy není úplně vyvážený, ale to nevadí. Každý díl má jen 10 minut, takže ti i ty nudnější rychle uběhnou. A jakmile se dostaneš k těm lepším epizodám, budeš se královsky bavit a pravděpodobně seriál hned doporučíš i svým přátelům. Chvíli trvá, než se seriál rozběhne, takže zhlédni alespoň pár dílů.

9. Close Enough – Netflix, HBO

Hlavními postavami jsou manželé třicátníci, kteří vychovávají 5leté dítě. Mají s tím ovšem obrovské problémy, čemuž nepomáhá ani fakt, že jsou na tom finančně špatně a žijí v domě s dalšími dvěma rozvedenými lidmi.

Bojují s krizí středního věku, rodičovstvím, chudobou a vztahovými problémy, přičemž se nečekaně pustí i do sci–fi zvratů a dějových linií, které překvapí každého diváka. Trailer níže ti napoví, jaký styl humoru a animace můžeš očekávat.

10. Love, Death & Robots – Netflix

Na závěr tu máme antologický seriál z dílny Davida Finchera a Tima Millera. Ambiciózní projekt dává šanci různým filmařům a animátorům vytvořit krátké animované filmy, které musí být něčím jedinečné nebo alespoň kralovat ve svém žánru. Na papíře to zní super, ale ve skutečnosti najdeš v obou sériích několik animovaných kraťasů, které jsou maximálně průměrné a rychle na ně zapomeneš. 

Některé z nich jsou ovšem famózní a my na ně myslíme i 2 roky po premiéře. Dohromady je na Netflixu už 24 epizod a minimálně polovina z nich je vynikající. Jelikož jde o antologický formát, animáky na sebe nenavazují a jde o jedinečné, uzavřené příběhy. Některé díly mají fotorealistickou animaci, jiné jsou zase poetické, brutální v zabíjení lidí či nesmírně originální díky příběhu nebo samotnému konceptu. Blíže ti tento uchvacující projekt představíme zde.

Další skvělé animované seriály: Brickleberry, Ugly Americans, Gravity Falls, F is For Family, The Venture Bros, Samurai Jack, Dragon Prince, The Boondocks, Central Park, Paradise PD, Robot Chicken, Regular Show či Avatar: The Last Airbender.

Domů
Sdílet
Diskuse