Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2021 8:48
Čas čtení 0:41
Radim Šlechta

Zemřela Zdenka Procházková. Zářila například ve filmu o Lídě Baarové

Zemřela Zdenka Procházková. Zářila například ve filmu o Lídě Baarové
Zdroj: Wikimedia / Show Jana Krause, FTV Prima / volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Herečka byla proslulá i v zahraničí díky své excelentní němčině.

Ve věku 95 let zemřela česká herečka, známá například z filmu o Lídě Baarové, Zdenka Procházková. S Lídou se dokonce za svého života potkala. Informoval o tom server CNN Prima News.

Herečka, která ztvárnila slavnou Baarovou v pokročilém věku ve filmu od Filipa Renče si za svůj život prošla řadou různých angažmá, k nimž patřila i série zahraničních zkušeností. Díky tomu, že mluvila německy stejně dobře jako česky, jednu dobu se při práci dostala i do národního divadla do Vídně, která se posléze stala vedle Prahy jejím dalším domovem.

Němčinu dokonce vyučovala ve městě Düsseldorf, a to na vysoké umělecké škole. 

Především ale hrála. Na její konto se za hereččin život zapsaly desítky filmů, mezi něž patří například snímek Čas sluhů nebo Poslední aristokratka.

Při práci se také poznala se svým profesním partnerem a později také prvním manželem Karlem Högerem. Druhé manželství pak uzavřela s rakouským podnikatelem Erichem Hartmannem. 

V roce 2003 Zdenka dostala medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména českého umění ve světě. Před dvěma lety potom cenu Thálie za výkon v rozhlasové hře Obchod na korze. 

Zpět
Sdílet
Diskuse