Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2021 15:46
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Češi jsou rádi za členství v EU. Přijetí eura ale z většiny odmítají

Češi jsou rádi za členství v EU. Přijetí eura ale z většiny odmítají
Zdroj: Unsplash / Christian Lue
NEWS
Uložit Uložené

Nový výzkum CVVM ukázal, jak jsou Češi spokojení v EU, jejich názor na euro i integraci v rámci unie.

Nový výzkum Centra pro veřejné mínění (CVVM) ukázal, jak jsou Češi a Češky spokojeni se členstvím v Evropské unii. Obyvatelé Česka se členstvím příliš spokojení nejsou, avšak z většiny evropskou integraci berou jako prospěšnou.

„Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje o málo více než třetina (34 %) českých občanů, neutrální postoj „ani spokojen, ani nespokojen“ zastávají bezmála dvě pětiny (38 %) a čtvrtina dotázaných (25 %) je nespokojena,“ píše k výsledkům výzkumu Naděžda Čadová z CVVM.

S čím jsou naopak účastníci průzkumu relativně spokojení, je prospěšnost integrace v jednotlivých oblastech. Integrace v rámci obrany je prospěšná podle 60 % respondentů. Pod hranicí šedesáti se pohybuje i ekologie, hospodářství a kultura. 

Euro v ČR nechceme

I přesto, že podle řady politiků problematika ještě není aktuální, přijetí eura se ve veřejné diskusi stále drží. V české společnosti však vůči společné evropské měně dlouhodobě převládá spíše odmítavý postoj.

„V současné době sedm z deseti (70 %) českých občanů s přijetím eura za měnu ČR nesouhlasí, pro přijetí eura je nyní čtvrtina (25 %) českých občanů,“ píše Čadová. 

Tendence odmítat euro v Česku prudce vzrostla hlavně mezi roky 2009 a 2011. Od té doby si jako země držíme poměrně vysokou skepsi. 

I přesto však ve společnosti panuje názor, že by Česká republika měla v Evropské unii setrvat. To si konkrétně myslí 66 % dotázaných občanů, opačný názor vyjádřilo 28 % účastníků průzkumu. 

Celý průzkum si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse