Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2021 14:58
Čas čtení 1:33
Vojtěch Vanda

VIDEO: Polský poslanec chtěl pomoci uprchlíkům na hranicích. S taškou plnou nutných zásob utíkal před pohraničníky

VIDEO: Polský poslanec chtěl pomoci uprchlíkům na hranicích. S taškou plnou nutných zásob utíkal před pohraničníky
Zdroj: Niels Wenstedt/BSR Agency/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Franciszek Sterczewski, poslanec polského Sejmu, musel utíkat před pohraničníky ve snaze doručit nutné zásoby afghánským uprchlíkům.

Zvláštní situace panuje na hranicích mezi Polskem a Běloruskem. Přesně tam uvízla skupina afghánských uprchlíků, kteří se snažili dostat do Polska a požádat zde o azyl. Místo toho je ale zablokovaly bezpečnostní složky obou států, přičemž skupina uvízla na místě bez základních potravin či léků. Z toho důvodu se opoziční poslanec Franciszek Sterczewski snažil věci doručit osobně, a aby to zvládl, musel s pohraničníky hrát na honěnou.

Doporučeno
VIDEO: Takto vypadá zoufalství. Den po útocích v Kábulu se stále u letiště tísní tisíce Afghánců utíkajících před Tálibánem VIDEO: Takto vypadá zoufalství. Den po útocích v Kábulu se stále u letiště tísní tisíce Afghánců utíkajících před Tálibánem 27. srpna 2021 11:49

O tom, jak se politik snažil dostat k uprchlíkům, informoval web Wyborcza.pl. Kemp museli afghánští uprchlíci rozbít kousek od vesnice Usnarz Górny asi 56 kilometrů od Bělostoku. Polská policie na své straně hranice rozestavěla vozidla, na místo byla povolána i armáda a společně nechtějí pustit uprchlíky do země. V pondělí dokonce oznámil ministr obrany Mariusz Błaszczak, že se na místě hranice s Běloruskem postaví dva a půl metru vysoký plot.

Propustnost však nefunguje ani na opačnou stranu; bezpečnostní složky nechtějí dovolit, aby byla uprchlíkům poskytnuta humanitární pomoc, přestože lidem dochází voda, kterou musí pít z potoka, jídlo a také léky. Čtyři lidé by podle dostupných informací poslance Sterczewskiho, měli být nemocní. Mnoho informací se ale získat nedá, jelikož komunikace megafony bývá přehlušena motory vozidel polských jednotek.

Na místo proto cestují i politici, kteří se snaží lidem v nesnázích pomoc. Jedním z nich je i poslanec Sejmu Franciszek Sterczewski, jenž se v úterý rozhodl osobně doručit nutné věci na místo. Jenže pohraničníci jej nechtěli pustit. Dokonce před nimi musel utíkat, aby se na místo dostal. Z akce bylo pořízeno i video.

Sterczewski dále tvrdí, že polská pohraniční stráž ani nepodává pravdivé informace o počtu lidí a pozici. Zatímco oficiální stanovisko státní služby je, že se na místě nachází 24 členů, kteří kemupují na běloruské straně hranice, poslanec uvádí, že jich je 32 a že čekají na té polské.

„Uprchlický kemp se nachází na stejném místě, kde jsou polští vojáci, takže pokud chceme tvrdit, že je kemp mimo naše hranice, znamená to, že polské autority ilegálně překročily hranice,“ stojí poslanec Občanské koalice. „Strážní nemají právo na to odmítnout pomoc těmto lidem,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse