Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2021 14:00
Čas čtení 9:00
Tereza Šnajdrová

Vzhled je velmi pomíjivý. Nikdy jsem nechtěla být ta hezká holka s nulovou osobností, říká zpěvačka Annabelle (Rozhovor)

Vzhled je velmi pomíjivý. Nikdy jsem nechtěla být ta hezká holka s nulovou osobností, říká zpěvačka Annabelle (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Annabelle
REFRESHER ČESKÉ NADĚJNÉ ZPĚVAČKY
Uložit Uložené

S Annabelle o studiu hudby v Londýně, ženách v hudební branži, emocích, které se snaží předat posluchačům, ale i o tom, proč nosí žlutou barvu a co znamenají její tetování v obličeji.

Annabelle se hudbě věnuje již odmalička, a když ji dvakrát nepřijali na konzervatoř, odjela do Londýna, kde studovala populární hudbu. V roce 2020 pak vydala první autorský singl Anxiety, který zaujal mnoho lidí a Annabelle nyní můžeš znát jako krásnou a sebevědomou ženu ve žlutém, která letos dokonce ovládla jednu z hlavních stageí na festivalu Rock for People. 

Mají to ženy v hudební branži těžké? Odkud čerpá inspiraci pro své texty? Byla by kvůli Viktorovi Sheenovi ochotná nazpívat song v češtině? A proč by se chtěla vyhnout tomu, co se stalo Annet X a její desce? To a mnohem více se dočteš v tomto rozhovoru. 

Doporučeno
Když jsem šťastnej a nic mě netrápí, dělám boombap, říká Yann Roses. Dva roky mu nebylo psychicky dobře, smazal asi 10 tracků Když jsem šťastnej a nic mě netrápí, dělám boombap, říká Yann Roses. Dva roky mu nebylo psychicky dobře, smazal asi 10 tracků 27. srpna 2021 16:00

Svůj první singl Anxiety jsi vydala teprve v roce 2020. Od kolika let se věnuješ zpěvu?

Zpívám už odmalička, měla jsem různé kapely a ta poslední, takové trio, se rozpadla ve chvíli, kdy jsem začala pracovat pro Universal Music a poznala jsem, že hudbu lze dělat i jinak, ve velkém. Navíc jsme se neshodli na vizích týkajících se vedení kapely, takže jsem zhruba v roce 2018 odstartovala svojí sólo kariéru.

Annabelle
Zdroj: se souhlasem Annabelle

Kdybys trio tehdy neopustila, dosáhla bys stejných úspěchů a výsledků, jako nyní?

Nemyslím si to.

Na konzervatoř jsem sice chtěla, ale dokonce dvakrát mě nepřijali, za což jsem ve finále ráda, protože mě to zaválo úplně jiným směrem

Studovala jsi konzervatoř, nebo kdo tě naučil pracovat s hlasem?

Ne, na konzervatoř jsem sice chtěla, ale dokonce dvakrát mě nepřijali, za což jsem ve finále ráda, protože mě to zaválo úplně jiným směrem. Odjela jsem do Londýna, kde jsem studovala hudbu a nikdo mě moc netvaroval, můj styl a výraz nikdo nepřetvářel, takže jsem zůstala autentická.

Jak takové studium hudby vypadá? Co jste se na škole v Londýně učili?

Studovala jsem tam populární hudbu, takže jsem měla výuku komplexní hudební teorie, tzn. noty a zápisy, produkce, kdy jsem se učili základy s programy, v nichž se následně muzika produkuje, songwritingu, což ale samozřejmě nelze objektivně učit a vše se odvíjí od jednotlivých studentů a toho, jak si to přeberou. Nikdo nám v tomto směru neříkal, co je správně a co je naopak špatně. Dále jsme se učili historii populární hudby a music business, jak si správně rozdělovat procenta na písničce, aby vztahy v kapele zůstaly dobré atd., což se člověku opravdu hodí.

Doporučeno
Slovenská zpěvačka Karin Ann v polské televizi vytáhla duhovou vlajku a podpořila LGBT komunitu. Editor dostal vyhazov Slovenská zpěvačka Karin Ann v polské televizi vytáhla duhovou vlajku a podpořila LGBT komunitu. Editor dostal vyhazov 8. srpna 2021 8:42

Je tedy tvůj hudební styl ovlivněný právě studiem v Londýně?

Řekla bych, že ten vliv jsem si začala uvědomovat až zpětně, ale během studia jsem naopak měla rozhozenou rovnováhu, všude bylo mraky lidí, muzikanti na každém rohu a až ve chvíli, kdy jsem se vrátila zpět do Česka, jsem si začala uvědomovat, jak to máme jednoduché, když víme, jak to chodí a zavalilo mě sebevědomí, což je vždy lepší.
 
Co se týče hudebního vlivu, tak do Londýna jsem přijela jako fanynka Amy Winehouse, dokonce jsem bydlela i kousek od čtvrti, kde žila ona, ale Londýn je rockové město, kdežto já jsem více do R'n'B a popu.

Takže kdybys měla žánrově definovat svoji hudbu, tak to bude právě R'n'B mixnuté popem?

Je to tak, toho R'n'B se snažím zbavit, ale vyrostla jsem na tom, a i ve chvíli, kdy napíšu song, který mi jako R'n'B vůbec nepřipadá, tak mi stejně všichni řeknou, že takový je (smích).

Když tam nejsou moje nápady, moje slova, nenapíšu to já, tak k tomu textu prostě nemám vztah a moc mě nebaví

Texty si skládáš sama?

Skládám si je sama a dost si na tom zakládám. V poslední době se hodně účastním songwriting kempů, na nichž během jednoho dne musíme napsat song od začátku až do konce, udělat mu produkci a na konci dne máme hotové takové raw demo. Na několika posledních kempech jsme se v týmu dohodli, že budeme psát písničku pro mě, ale když tam nejsou moje nápady, moje slova, nenapíšu to já, tak k tomu textu prostě nemám vztah a moc mě nebaví. Nejradši si tedy celý song napíšu sama, a to i přes to, že se mi do toho poslední dobou montuje hodně lidí (smích). Což zní, jako bych jim to vyčítala, ale to není pravda, vím, že to myslí dobře, jen jsem v tomhle náročná.

Co se prostřednictvím hudby snažíš předat posluchačům?

V textech se většinou snažím říct, co prožívám, protože i já sama mám ráda texty ze života umělců, díky kterým mám pocit, že je znám mnohem lépe a zároveň se často stává, že se s texty ztotožním, že řešíme v životě podobné problémy. Takové lyrics nám mohou v životě ulevit, poradit, uklidní nás, že na to nejsme sami, a to samé se snažím dělat i já. Jsem upřímná a fanouškům ukazuji, že jsme v tom spolu.
 
Co se týče koncertů, tak během nich chci lidem dodávat radost a sebevědomí. A ono to opravdu funguje. Na konci setu mnohdy vidím, jak z lidí najednou vyzařuje radost, usmívají se, jsou sebevědomí… co do fanoušků posílám, to se mi také vrací a pohled na rozesmáté lidi je to nejlepší, čeho se mi může dostat.

Před sebou vidím cíle, kterých chci dosáhnout, jdu za nimi, a to, co se mezitím děje kolem mě, moc nevnímám. Mým cílem je zahraničí

Vypadá to, že co se tvojí kariéry týče, stěžejní je pro tebe právě rok 2021. Je těžké prosadit se mezi ostatními muzikanty? Pociťuješ, že se k tobě jako k ženě ostatní chovají jinak?

Nemám ten pocit a ani nevnímám, že by bylo nějak extra těžké prosadit se. Ale to je tím, že před sebou vidím cíle, kterých chci dosáhnout, jdu za nimi, a to, co se mezitím děje kolem mě, moc nevnímám. Mým cílem je zahraničí, potřebuji se dostat do rádií, do pořadů, musím si najít zahraniční management, a to je to jediné, o čem nyní přemýšlím. Jak říká šéfredaktorka Vogue Anna Wintour: Pokud chceš být leader, musíš věřit svému instinktu a nedívat se do stran, co dělají ostatní.

Chtěla bych, aby Česko začalo být tou cool zemí, v které se rodí talenty a vlastně moc nechápu, proč u nás není tolik muzikantů, kteří by dosáhli světové úrovně. Přijde mi, že nemají ambice, mají strach

Kariéra v Česku tě moc neláká? Cílíš především na zahraničí?

Ano, mám asi poměrně odvážnou představu a v tomhle například velmi obdivuji Zaru Larsson, která je původně ze Švédska a je známá po celém světě. Tímto směrem mířím i já, což může znít šíleně, ale čím větší cíle si dávám, tím dále se dostanu. Chtěla bych, aby Česko začalo být tou cool zemí, v které se rodí talenty a vlastně moc nechápu, proč u nás není tolik muzikantů, kteří by dosáhli světové úrovně. Přijde mi, že nemají ambice, mají strach.

Annabelle
Zdroj: se souhlasem Annabelle

Nesetkáváš se v hudební branži s tím, že by se k tobě lidé jako k ženě chovali neslušně?

Ne, s takovým chováním jsem se spíše setkávala dřív, když jsem pracovala pro různé hudební kluby, v nichž jsem pomáhala s produkcí a muži se mnou velmi často flirtovali. Tehdy jsem je ale neuměla správně odpálkovat, a navíc jsem byla single, ale nyní jsem již dlouho ve vztahu a většina lidí mého kluka zná z hudební branže, takže si ani nic takového nedovolí a až teď mi dochází, jak jsem vlastně chráněná (smích).

Vzhled je velmi pomíjivý a hezké holky mají často nulovou osobnost, protože nemají motivaci být zajímavými a stačí jim být hezké. A přesně takhle jsem nikdy nechtěla dopadnout

Nejen že jsi žena, ale navíc krásná žena. Vnímáš to jako výhodu? Nebo myslíš, že vzhled u muzikantů není důležitý?

Určitá výhoda to je, ale rozhodně si nemyslím, že by to byla nutnost. Když se tak zamyslím, tak to pro mě bylo výhodné především v začátcích, kdy mi někdo pomáhal a mnohdy to podvědomě dělal i proto, že jsem se mu líbila. Ale jak říkám, nutnost to není a přesně jak říká jedna moje kamarádka z Londýna, vzhled je velmi pomíjivý a hezké holky mají často nulovou osobnost, protože nemají motivaci být zajímavými a stačí jim být hezké. A přesně takhle jsem nikdy nechtěla dopadnout, být holka, co nemá co říct, neví, jak někoho pobavit atd. Mnohem důležitější je charakter a charisma.

Často tě můžeme vidět především ve žlutých outfitech. Proč právě žlutá?

Když jsem začala plánovat projekt Annabelle, tak jsem si představovala, jak bude vše vypadat a logo jsem prostě viděla žlutě či zlatě. O mé představě jsem pak říkala mému klukovi, který mě v tom podpořil a žlutou jsem postupně začala používat i v make-upu, všichni známí mi začali dávat žluté dárky, takže mám doma miliony žlutých věcí a už tím prostě žiju (smích). Jedna kamarádka mi pak dokonce říkala, že žlutá barva reprezentuje přesně to, co se snažím předat posluchačům, takže jsem si ji našla asi nějak podvědomě.

Doporučeno
Dřív jsem úplnej svatoušek nebyl, ale můj trestní rejstřík zůstal čistej, tvrdí Esposito z FNL. Illegal money pro mě nejsou výzva Dřív jsem úplnej svatoušek nebyl, ale můj trestní rejstřík zůstal čistej, tvrdí Esposito z FNL. Illegal money pro mě nejsou výzva 1. července 2021 9:00

Je pro tebe móda důležitá? Co pro tebe znamená?

Ano, je pro mě důležitá a co pro mě móda znamená? Velmi mě baví, když si s ní lidé umí hrát, jako třeba jedna moje kamarádka zpěvačka, která je neuvěřitelně stylová a já ji za to vždy obdivuji, vidím to jako umění. Módu prostě vnímám jako sebevyjádření a líbí se mi, když na ní lidi nekašlou a záleží jim na sobě. Vidím to i u sebe, když se mi povede nějaký outfit a sluší mi to, tak mám hned skvělou náladu.

Co jsem viděla na sociálních sítích, tak hodně oblíkáš brand adidas. Jedná se o spolupráci nebo je to jen tvoje oblíbená značka?

Je to můj oblíbený brand a nikdy mi nedošlo, jak často ho oblékám. Ale ano, později se mi adidas ozval a domluvili jsme se na spolupráci. Dokonce mě bude oblékat i do příštího videoklipu.

Jaký bude? Můžeme očekávat nějaké překvapení?

Ještě nevím, jak konkrétně bude klip vypadat, ale song bude smutnější, s přesahem do balady. Dema, která průběžně vytvářím, posílám mému manažerovi a u této písničky jsem si říkala, že to vůbec není můj styl, ale on byl nadšený. Děláme to stejně jako v zahraničí, kde umělkyně vydají songy v různých stylech, abych ukázaly, že jsou multižánrové a že dokáží zacílit na velké publikum.

Překvapilo mě, když Annet X vydala album, které bylo skvělé, ale lidé na něj skoro nereagovali, žádný humbuk nevyvolalo a nechci, aby se přesně to samé stalo i mně

Dočkáme se brzy i celého alba?

Ještě ne a jestli něco vyjde dřív, tak to pravděpodobně bude EP o zhruba 4 skladbách. Ale těším se na to, chci si s tím vyhrát a album chci vydat až ve chvíli, kdy si budu jistá, že způsobí poprask. Překvapilo mě, když Annet X vydala album, které bylo skvělé, ale lidé na něj skoro nereagovali, žádný humbuk nevyvolalo a nechci, aby se přesně to samé stalo i mně, takže čekám na správný čas.

Tvoje poznávací znamení jsou také nálepky/tetování v obličeji. Proč je nosíš?

Vzniklo to jako vtip a časem se mi to zalíbilo. Stále tu máme éru face tattoos a s mým klukem jsme řešili, že je to u holek velmi neobvyklé, takže jsem si ze srandy nakoupila nalepovací obrázky a zalíbilo se mi to. Můžu si vybrat jakýkoliv obrázek, jakoukoliv barvu, slova, symboly a zároveň tak mohu nonverbálně komunikovat s fanoušky.

Annabelle
Zdroj: se souhlasem Annabelle

Uvažuješ i o permanentním tetování v obličeji?

Ne, v takovém případě už člověk nemá možnost změny, což mě moc neláká.

Na YouTube jsem viděla nějaké tvoje videoklipy a musím říct, že jsou opravdu skvělé. Scénáře k nim si píšeš sama?

Jak kdy, třeba při natáčení Medicine jsem měla velké štěstí na režiséra, který to v podstatě vymyslel sám na základě preferencí, které jsem mu posílala. Představu je velmi těžké popsat, takže ať už při tvorbě nové hudby, tak klipů, posílám různé příklady toho, co se mi líbí, jak si to představuji a snáze pak najdeme něco, pro co se nadchnu.

Doporučeno
Chci vypadat jako postavička z anime, tvrdí Whtevr. Nenazval bych se raperem, baví mě zpívat o blbostech, nejsem depkař Chci vypadat jako postavička z anime, tvrdí Whtevr. Nenazval bych se raperem, baví mě zpívat o blbostech, nejsem depkař 31. května 2021 14:30

Na YouTube máš také covery skladeb od Lila Peepa či blackbeara. Jsou právě tito muzikanti tvojí inspirací?

Blackbear určitě ano, jen mám pocit, že i když je to talentovaný muzikant, tak se poslední dobou přestal snažit a ano, i Lil Peep mě baví, jen z něj mám velmi smutný pocit. Mimo ně mě hodně inspiruje Dua Lipa, baví mě i slowthai, starší tvorba Post Malona a velmi mě nadchla Olivia Rodrigo, jejíž hudba ovlivnila i tu zmíněnou baladu, která bude vycházet na podzim.

Dokázala bys vypíchnout i někoho z České republiky?

Ano, Annet X, Viktor Sheen, Nik Tendo a další rap. Svým přístupem je pak pro mě velkou inspirací Aiko, s níž jsem byla na songwriting kempu. Ona je brutální pracant, vše si dělá sama, koncerty si bookuje sama, domlouvá si rozhovory a je sama sobě manažerkou, což nechápu, kde na to bere prostor v hlavě (smích). Já bych to prostě nezvládla a jsem ráda, že mám Universal Music, který mi zařizuje spoustu věcí.

Kde se vidíš za dalších 10 let?

Už několik let mám sen, že bych se chtěla dostat do The Ellen DeGeneres Show, a to, že bude končit, jsem málem obrečela. Ale kariéru nekončí a třeba se ještě někdy při nějakém rozhovoru setkáme (smích).

Je to těžké, neboť zpívám anglicky, a přitom by se mi líbila třeba spolupráce s Viktorem Sheenem či Nik Tendem

Máš i nějaké vysněné interprety, s nimiž bys v budoucnu chtěla spolupracovat?

Ano, ale je to těžké, neboť zpívám anglicky, a přitom by se mi líbila třeba spolupráce s Viktorem Sheenem či Nik Tendem. Co se světových umělců týče, tak zrovna nyní usilujeme o duet s jednou norskou zpěvačkou, což by se mi také moc líbilo a byl by to další krok do zahraničí.

Takže ani kvůli Viktorovi Sheenovi bys nepřistoupila na song zpívaný v češtině?

Byla bych ochotná udělat výjimku, k čemuž mě popostrkuje i label, ale určitě bych nechtěla přejít na češtinu, neboť by to ani nedávalo, vzhledem k mým plánům do budoucna, smysl.

Doporučeno
Nik Tendo vydal album plné hitů, ale také vnitřní rozervanosti (Recenze) Nik Tendo vydal album plné hitů, ale také vnitřní rozervanosti (Recenze) 17. srpna 2021 9:46
Zpět
Sdílet
Diskuse