Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2021 20:17
Čas čtení 1:49
Vojtěch Vanda

Hurikán Ida: Jih USA se ponořil do tmy, milion lidí je bez elektřiny. Voda s sebou bere mosty i domy, síla hurikánu ale ustává

Hurikán Ida: Jih USA se ponořil do tmy, milion lidí je bez elektřiny. Voda s sebou bere mosty i domy, síla hurikánu ale ustává
Zdroj: Pxfuel
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Na jih Spojených států dorazil v neděli hurikán čtvrté kategorie, který dostal jméno Ida. Na svědomí má již jeden život

Spojené státy Americké čelí další přírodní katastrofě. Od neděle zde řádí hurikán Ida, jenž dorazil na pobřeží jako hurikán čtvrté kategorie. Jeho působením přišlo o elektrický proud na milion obyvatel států Louisiana a Mississippi, odkud se stále evakuují lidé. Všudypřítomná voda, která s sebou bere mosty i domy, však přesun v místě komplikuje. Během pondělí nicméně hurikán zeslábl na tropickou bouři.

Doporučeno
Čína zakázala dětem a teenagerům online videohry ve všední dny. Hrát smějí jen v pátek a o víkendu Čína zakázala dětem a teenagerům online videohry ve všední dny. Hrát smějí jen v pátek a o víkendu 30. srpna 2021 18:33

Hurikán takřka nemohl dorazit silnější. Ida, jak dostal název hurikán, jehož intenzita byla na Saffirově–Simpsonově stupnici, pomocí níž se měří tropické hurikány, druhá nejnebezpečnější, pustoší jižní hranici Spojených států. Na svědomí má zatím jeden lidský život, který v Lousianě ukončil, podle informací CNN, pád stromu.

Ostatní životy Američanů komplikuje všudypřítomnou vodou, která nejenže ničí lidské statky, ale také odtrhla asi milion obyvatel od proudu. 

Jedním z nejzasaženějších měst bylo New Orleans, který hurikán obešel v plné síle. Prakticky celé město bylo bez proudu, místní úřady kladly důraz na obyvatele, aby nepoužívali vodu kvůli přeplněné kanalizaci. Všechny cesty byly zaplaveny. Sílu vody demonstrovala i lokální televizní stanice WGNO, která informovala o tom, že jim bouře vzala část střechy a že jim teče do redakce

Na internetu se objevily záznamy z bezpečnostních kamer, kde je jasně vidět, jakým způsobem se kousek od města valila voda. 

Stovkám lidí voda odřízla únikové cesty, což zapříčinilo nejen zaplavení cest, ale hlavně zničení mostů, trosky domů, vyvrácení stromů a silný vítr. Prezident Biden proto povolil lokálním úřadům v Louisianě vyhlásit krizový stav.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Ve svém nejsilnějším stádiu dosáhl hurikán rychlosti mezi 209 až 250 kilometry za hodinu, což mu vydrželo šest hodin. To je dvakrát déle než u hurikánů v minulých třech letech. Postupem času, jak se dostával více na pevninu, jeho rychlost naštěstí slábla. 

Do Louisiany by se nyní mělo přesunout na 25 000 pracovníků, kteří pomůžou místním získat zpět elektrický proud. Podle některých hlasů, v nejhorším případě, ale může navrácení elektrického proudu trvat klidně i týdny.

Tisíce členů záchranných složek, kterým přijely pomoc další tisíce příslušníků z okolních států, se snaží o vyprošťování těch, kteří byli uvězněni, avšak podle lokálních autorit to může chvíli trvat. Během hurikánu totiž například v New Orleans vypadávala tísňová linka, a tak není úplně jasno, kde všude je třeba urgentní pomoc.

Hurikán Ida  zeslábl na úroveň tropické bouře. Předpokládá se, že směr jeho putování by měl z Mississippi pokračovat do Tennessee a dále do Kentucky a to v rámci dvou dnů. 

Domů
Sdílet
Diskuse